SRETAN USKRS

Želimo vam sretan Uskrs!

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan pun je vjerskih i narodnih običaja koji mu daju svečanost i tradicionalnost, kakvu ima već dva tisućljeća.

Donosimo vam nekoliko najpoznatijih običaja i simbola.

U određene dane Velikog tjedna pada i najznačajnija tradicija uskrsnih običaja. Jaja s u najprepoznatljiviji simbol Uskrsa te predstavljaju blagostanje і plodnost, simbol rađanja, mladosti, zdravlja, plodnosti i uskrsnuća.

Običaj je, nakon bojanja jaja, nezaobilazno tucanje – onaj koji probije na vrhu jaje, držano u šaci, dobiva to jaje. Slično je tome tucanju i dosta rašireno gađanje jaja novcem, pri čemu novac treba probiti koru.

Iako se nigdje u Bibliji ne spominje, zec je ipak još od doba antike dio uskršnjih običaja i simbola. Status kultne životinje zec je dobio zbog svoje sposobnosti brzog razmnožavanja i velikog broja potomaka te je kao takav postao simbol rađanja novog života u proljeće.

Osim pisanica, uskrsne običaje prate i motivi pilića. Možemo ih također povezati s buđenjem prirode, a malo janje simbolizira Isusa – ranjivo je, slabo i prihvaća smrt ne braneći se.

Držali do običaja manje ili više, želimo vam da današnji dan provedete u miru i blagoslovu.

Sretan Uskrs!

Linker
03. svibanj 2024 22:07