Boris Kovacev/EPH
BOGAT ŽIVOT

Žuži Jelinek - šnajderica koja je pokorila svijet

Slavna zagrebačka stilistica, koja je preminula u 96. godini života, zahvaljujući svom bogatom životnom iskustvu postala je institucija, ali često je govorila kako je ona samo obična “šnajderica”.

Žuži Jelinek rođena je u Budimpešti, u siromašnoj židovskoj obitelji. Pravo ime joj je Suzana, što je skratila u Žuži, a prezime Jelinek je zadržala iz prvog braka s doktorom Erichom Jelinekom za kojeg se udala 1941. godine. Već sa sedamnaest godina prvi je put otišla u Pariz, a zanat je dobrim dijelom naučila kod Nine Ricci te je radila i za Coco Chanel.

Goran Mehkek/EPH

FOTO: Goran Mehkek/EPH

– Ja sam željela sama uspjeti. Više od novca željela sam biti netko! Rođena sam u siromašnoj obitelji. Moji su roditelji bili Židovi i oboje su bili gluhonijemi. Naša nas je rodbina prezirala i uvijek su nas primali u kuhinji, a ne u salonu – pričala je često Žuži prisjećajući se teških početaka, a život je stvarno nije mazio.

– Obojicu moje braće zbog židovskog podrijetla strijeljali su ustaše, a roditelji, iako gluhonijemi, bili su dodatno kažnjeni. Morali su gledati pogubljenje svoje djece – pričala je Žuži, koja je otkrila i kako je svoje roditelje spasila od deportiranja u Koncentracijski logor Jasenovac.

Kao 21-godišnjakinja spavala je s najvišim talijanskim generalom kako bi ih spasila i upravo to je smatrala svojim najvažnijim životnim postignućem.

Žuži je u svojoj “šnajderskoj” karijeri, u radnji koju je otvorila u Zagrebu, odijevala mnoge poznate dame, među kojima je bila i jugoslavenska prva dama Jovanka Broz.

Goran Mehkek/EPH

FOTO: Goran Mehkek/EPH

Legenda hrvatske modne scene postala je i jedna od omiljenih kolumnistica jer je pisala o stvarnim muško-ženskim odnosima, a često je kao primjere navodila i svoja četiri braka.

Prvi put se udala 1941. godine, za doktora Ericha Jelineka, za kojeg je uvijek naglašavala kako je bio ljubav njenog života.

– Bila sam mlada i zaljubljena, neiskusna… Nisam znala paziti na njega – pričala je naša kolumnistica i često naglašavala kako nikad nije prežalila što se rastala od njega jer ju je prevario s guvernantom. S doktorom Jelinekom, Žuži je imala dvoje djece – sina Ivicu i kćer Dijanu.

Davor Zunic/EPH

FOTO: Davor Zunic/EPH

Nakon njega, udala se za Švicarca Franka Lytija, treći put udala se u Zagrebu za ministra ribarstva Vladu Majdera, a posljednji, četvrti brak, sklopila je s Miloradom Ronkulinom i to sa 80 godina.

–> Pročitajte što je u kolumni za Gloriju napisala o svojim brakovima

Zahvaljujući svom bogatom životnom iskustvu napisala je jedanaest knjiga, govorila je sedam jezika, a njezine iskrene kolumne, koje je pisala za Gloriju od 1994. godine, bile su vrlo popularne jer je otvoreno savjetovala čitatelje o ljubavi i seksu.

Pogledajte fotogaleriju !

Linker
16. travanj 2024 08:36