50 obljetnica smrti

Lavica modnog svijeta: Malo poznate činjenice o legendarnoj Coco Chanel koje bi vas mogle iznenaditi

Modni svijet ovaj tjedan obilježava 50. obljetnicu smrti legendarne Coco Chanel koja je 10. siječnja 1971. godine preminula u Parizu, u svom raskošnom apartmanu hotela Ritz. Usamljena djevojčica koja je naučila šivati u sirotištu, uspjela je izgraditi modni imperij svojim progresivnim idejama, odvažnim stavom i profinjenim stilom, kojem ni dan danas nema premca.

Da je Coco Chanel zaslužna za prve ženske hlače te da je imala želju osloboditi žene od korzeta i odjeće koja sputava, već svi znaju, no neke manje poznate činjenice o legendarnoj francuskoj dizajnerici možda još niste čuli.

Nadimak Coco dobila je u vrijeme pjevačke karijere

Legendarna dizajnerica Gabrielle Chanel voljela je preuveličavati i uljepšavati priče iz svog života, posebno one vezane uz tužno djetinjstvo pa je često govorila kako joj je nadimak Coco dao otac. Prava je istina da je kao mlada pjevačica kabareta, prije modne karijere, često pjevala popularne pjesme "Ko Ko Ri Ko" i "Qui qu’a vu Coco" te tako postala poznata kao - Coco.

Čitajte i: Ikona stoljeća: Legendarna Coco Chanel i nakon pola stoljeća od smrti fascinira svijet

Karijeru je započela je kao dizajnerica šešira

Coco je šivati naučila u samostanu u kojem je odrasla i već je od malih nogu znala da želi biti modna dizajnerica. U svom prvom butiku u Parizu isprva je nudila samo šešire pod nazivom "Chanel Modes", koji su bili tako šarmantni da su u kratkom roku oduševili Parižanke, a zatim je proširila asortiman na odjeću. Sama je sebi bila najbolji model jer su žene željele izgledati baš poput Coco, koja je za tadašnje doba, bila neviđeno odvažna i smjela.

image
Mlada Coco bila je trendeseterica svog doba - svi su željeli izgledati šik poput nje
CSU ARCHIVES COLLECTION/EVERETT

Čitajte i: Mlada muza Chanela: Utjelovila je najbolje od majke i oca i to pokazala u novoj kampanji

Slavna torbica modela Boy posvećena je njezinoj velikoj ljubavi

Premda je torbicu modela "Boy", koja već godinama ne silazi s lista najpoželjnijih torbi na svijetu, dizajnirao nasljednik gospođice Chanel - Karl Lagerfeld, ona je posveta velikoj i neprežaljenoj ljubavi Coco. Kapetan Arthur Edward Chapel, poznatiji pod nadimkom Boy, bio je igrač pola u kojeg se Coco zaljubila preko ušiju kad je imala 26 godina. Boy je financirao otvaranje njezinog prvog butika u Parizu, a njegovi su je blejzeri inspirirali u kreiranju danas prepoznatljivog Chanel looka. Boy je strastveno ljubio Coco čak i nakon što se oženio drugom ženom, Dianom Wyndham, s kojom je dobio dvije djevojčice, a insajderi tvrde da joj je upravo on probudio interes za okultno i za daleke zemlje. S putovanja joj je često donosio predmete koje je s obožavanjem izlagala u svom apartmanu. 1919. automobilom je putovao prema Cannesu za Božić te smrtno stradao u automobilskoj nesreći. Kažu da je nakon njegove smrti Coco zadnji put viđena kako plače.

image
Torbica modela Boy posvećena je velikoj ljubavi slavne dizajnerice
FOTOGRAFIJE: CHANEL

Upravo je ona stvorila prvi dizajnerski parfem

Kultni Chanel No.5 dobio je najbolju reklamu kad je Marilyn Monroe izjavila kako na spavanje ide "gola, sa samo nekoliko kapljica Chanela No.5", no postao je popularan davno prije. Chanel No.5 prvi je miris iz kreativne radionice Coco Chanel, a ujedno i prvi dizajnerski miris na svijetu. Coco ga je izbacila 1921. godine i u njemu je spojila note koje su do tada nosile "dame" s mošusom i jasminom, mirisnim notama koje su se do tad vezale uz plesačice i prostitutke, odnosno žene sumnjiva morala. Nadala se da će pogoditi ukus "flapper" djevojaka koje su uživale u Charlestonu i ludim zabavama te uspjeti utjeloviti "oslobođen ženski duh dvadesetih". Pri izboru imena nije komplicirala - nazvala ga je po petom uzorku parfema koji je isprobala, a koji joj se najviše svidio.

Čitajte i: Optuživali su je za suradnju s nacistima, no preživjela je sve! O genijalnosti Coco Chanel svjedoči i nova izložba

Voljela je podbadati suparnike

Njezine kreacije bile su oličenje ženstvenosti, no sama Coco nije previše marila za damsko ponašanje u svakoj prigodi. Bila je žena sa stavom i voljela je iznositi svoje mišljenje u medijima, pogotovo kad su njezini suparnici bili u pitanju. Za Christiana Diora jednom je izjavila da žene odijeva poput fotelja, za Cristóbala Balenciagu da je prestar za dizajniranje, a za Yvesa Saint Laurenta: "Saint Laurent ima odličan ukus. Što me više kopira, to više dolazi do izražaja".

Lav kao jedan od zaštitnih znakova

Uz kamelije i dvostruko slovo C, najprepoznatljivije simbole modne kuće Chanel, u kolekcijama nakita, snažno je zastupljen lik lava, koji je utkan u i njezina kultna odijela od tvida. Zašto?

Coco Chanel snažno je vjerovala u horoskop, a kako je rođena u znaku lava, ta joj je životinja posebno prirasla srcu.

U svom je apartmanu kip lava držala pored cigareta i škara, a znala je govoriti: "Ja sam Lav u horoskopu, i poput njega, pokazujem svoje kandže kako bih se zaštitila".

image
Chanel No. 5. i danas je jedan od najpoznatijih parfema svijeta, Ime je dobio jer je to peti uzorak mirisa koji joj je Ernest Beaux prezentirao, a lansiran je u prodaju u petom mjesecu 1921. godine.
CHANEL PRESS

Čitajte i: Ples po mjesecu: Spektakl za 100. rođendan najpoznatijeg parfema Chanelove ‘petice‘

Lanac koji slobodu znači

Dugački lanac na njezinim torbicama svakako je vizualno dojmljiv, no on je više od stilske kreacije genijalnog uma Gabrielle Chanel. Dizajnerica je imala veliku želju "osloboditi" žene na bilo koji način pa je zaključila da će im dugačak lanac na torbicama pomoći da imaju slobodne ruke. Zato je svoje torbice smatrala "najboljim ženskim prijateljicama".

Odbijala je odijevati princeze i udati se za vojvodu

Coco Chanel cijeli je život marljivo radila za svoj uspjeh pa nije mogla ni željela zamisliti da netko njezinu uslugu ne želi pošteno platiti. Upravo zbog toga, odbijala je odijevati brojne članove kraljevskih obitelji koji su željeli zablistati u Chanelu, i to besplatno. "Sve te princeze i vojvotkinje... one nikad ne plaćaju račune. Meni nitko ništa nije poklonio, zašto bih ja njima", izjavila je Gabrielle. I sama je zamalo "završila na dvoru", no odbila je zaručnički prsten Hugha Grosvenora, drugog vojvode od Westminstera, koji je ujedno bio iznimno bogat. "Mnogo je vojvotkinja, a samo je jedna Coco Chanel", govorila je.

Ideju za proštepane torbice dobila je u svom apartmanu

U apartmanu u kojem je šivala, dizajnirala i ljubila, nalazili su se brojni predmeti koji su joj, kako je vjerovala, donosili sreću te koji su je podsjećali na voljene osobe. Kamelije i predmeti u obliku broja 5 (koji joj je donosio sreću) i danas su prisutni u netaknutom apartmanu za koji postoji duga lista čekanja za razgled, ali i jedan naizgled običan detalj od velike važnosti. Naime, na bež sofi, na kojoj se sama mnogo puta fotografirala, a i koja je bila zvijezda mnogih kampanja kuće Chanel, uredno su posloženi proštepani jastučići bež boje, koji su Gabrielle poslužili kao inspiracija za danas kultne torbice.

image
Oženjeni Arthur Boy Capel na početku karijete je financirao Coco Chane,a bio joj je velika inspiracija i neprežaljena ljubav
FINE ART IMAGES/HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Tko je bila Coco Chanel: Obožavala je okultno, ludovala za 'Dječakom' i sve radila prema osjećaju

Coco se panično bojala samoće

Veličanstvena dizajnerica imala je brojne prijatelje među piscima, slikarima i holivudskim zvijezdama te obožavateljice diljem svijeta, no vjerovali ili ne, Coco Chanel panično se bojala samoće. Kad je bila djevojčica, njezina je majka umrla u 33. godini života, a otac je nju i njezine sestre poslao u sirotište koje su vodile časne sestre. Zbog straha od napuštanja, Coco je paravanima prekrivala vrata, kako njezini gosti ne bi vidjeli izlaz i poželjeli otići kući, a kad bi napokon ostala sama u svom apartmanu na adresi 31 Rue Cambon u Parizu, pritisnula bi opušak zadnje cigarete u pepeljaru u obliku zlatne školjke, ugasila svjetla te odšetala do svog apartmana u hotelu Ritz koji se nalazio iza ugla, kako bi joj barem posluga dala osjećaj da nikad nije sama.

image
Izuzetno društvena Gabrielle patila je zbog tužnog djetinjstva i tijekom cijelog života izmišljala romantične priče o svom odrastanju
CSU ARCHIVES COLLECTION/EVERETT
Linker
19. travanj 2024 10:43