MATES

Ovo je kolekcija za sve žene koje su neuhvatljive, odvažne, koje uživaju, vole modu i vole život

Radi se o kolekciji za ljeto 2024., s potpisom dvojice dizajnera - Saše Stevića i Marka Ilijeva.

Regionalno prepoznati dizajnerski brend MATES održao je prvu samostalnu reviju povodom predstavljanja kolekcije "Sanja", za ljeto 2024. godine. Dizajneri i kreativni direktori Saša Stević i Marko Ilijev još jednom su pomaknuli granice uobičajenog te kolekciju prikazali na dnevnoj reviji održanoj u Muzeju Jugoslavije u Beogradu. Kolekcija "Sanja" i samostalna revija brenda obilježili su i ulazak u godinu kada MATES slavi 10. godišnjicu postojanja.

image
ISO DUO
image
ISO DUO
image
ISO DUO

"Još jednom smo poželjeli da posjetitelje - prijatelje i suradnike brenda, kolege, stručnjake, influencere, smjestimo u centar intimne interpretacije i naših sjećanja. Kolekcija je predstavljena osmog aprila, kada je pomračenje mjeseca simboliziralo nostalgiju, spoj prošlosti i sadašnjosti i to se, možda sasvim slučajno, pogodilo s trenutkom kada prikazujemo komade kroz koje, ponovo, ne prateći strogo trendove, nastojimo nekadašnje aktualne krojeve našom estetikom pretvoriti u komade koji postaju miljenici današnjice", objašnjava Ilijev, suosnivač, dizajner i kreativni direktor brenda MATES.

Prikazana kolekcija još jednom je ispričala priču iz života njezinih kreatora i ovog puta inspirirana je slobodnom, nezavisnom, neustrašivom, hrabrom ženom, Sanjom. "Sanja je neuhvatljiva, odvažna, smjela, ne poznaje granice i riječ nemoguće, uživa, voli partyje, voli modu, voli život. Sanja je moja mama. Svi smo mi pomalo Sanja. Zato, za sve nas, i ova kolekcija spaja romantiku, nježnost i jedan eklektični bunt koji svemu daje suštinu i smisao", objašnjava Stević, suosnivač, dizajner i kreativni direktor brenda MATES.

image
ISO DUO
image
ISO DUO
image
ISO DUO

Kao polazna točka za, naizgled ženstveniju kolekciju od prethodnih, pa ipak podjednako razigranu, ukazali su se video zapisi s čuvene kamere "osmica", iz obiteljske arhive jednog od kreativnih direktora brenda. Oslikavajući neopterećenost i ljepotu življenja kroz kadrove s Jugoslovenskog i europskog primorja, ove snimke na svojstven način romantiziraju to razdoblje prošlosti, baš kao što kolekcija "Sanja" čini s vremenom.

image
ISO DUO
image
ISO DUO
image
ISO DUO
image
ISO DUO

Sami krojevi nastali su dugogodišnjim zavirivanjem u Sanjinu garderobu, kombiniranu krojevima koji su danas već karakteristični za ovaj poznati brend. Silueta kolekcije za ljeto je komforna, oslobođena, ali u kontaktu i sa strogim i jasnim formama, te oslikava avangardni pristup formalnom odijevanju. "Željeli smo da komadi simboliziraju hedonizam, ali i određeni pristup s naše strane. Kaftan kao ključni komad sezone savršeno oslikava cijelu kolekciju, lepršavo i živopisno, komforno iskustvo u gradu i na obali", zaključuju osnivači brenda.

MATES je modni brend koji je u posljednjih deset godina ostavio značajan utjecaj na regionalnu modnu scenu svojim pristupom dizajnu, kreativnoj direkciji i prezentaciji. Ove godine, kada proslavlja desetogodišnjicu, brend iza sebe, osim brojnih zapaženih kolekcija, upisuje i doprinos uvođenju digitalnih revija i globalnih primjera na naše prostore, uključivanju značajnih spomenika kulture kroz lokacije za svoja predstavljanja, ali i suradnje - s Galerijom Matice Srpske, s Mirjanom Marić, kojoj su posvetili istoimenu kolekciju, te narativu koji okuplja brojne zaljubljenike u modu danas.

Linker
16. travanj 2024 15:13