Chic nijansa

Zaboravite na zastarjela pravila - crna haljina bit će idealan odabir i za odlazak na svadbu

Pitanje koje se često postavlja u tradicionalnim i konzervativnim društvima koja nameću zastarjeli pristup običajima.

Sezona jesenskih i zimskih vjenčanja već je krenula što za brojne žene znači mukotrpnu potragu za idealnom odjevnom kombinacijom koja mora ispuniti mnogobrojne kriterije. Od žena se vrlo često očekuje da odjenu haljinu koja u isto vrijeme mora biti svečana, ali ne pretjerana kako ne bi zasjenila mladenku. Haljina mora biti upečatljiva, ali ne pretjerano, opet kako ne bi zasjenila mladenku. Nipošto ne smije biti bijela ili neke slične svijetle nijanse, ali s druge strane ne smije biti ni crna jer crna je rezervirana za žalovanje.

No vrijeme je da se riješimo ustaljenih normi razmišljanja i da razbijemo generacijsku traumu izučavanja značenja boje kako ne bismo poslali pogrešnu poruku. Ne, odjenete li crno ne znači da žalujete za nekime, nečime ili da iskazujete svoje nezadovoljstvo brakom koji će se sklopiti. U redu, možda će netko zaista ovim odabirom željeti pokazati svoj stav, no većina koja je rado prihvatila poziv mladenaca i pripremila pozamašan iznos u omotnici (jer jel‘ i to je tradicija) teško da će izdvojiti svoje vrijeme i teško zarađeni prihod samo da bi na ceremoniji iskazala žalovanje.

image

S piste Veronica Beard

PAOLO LANZI/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image

S piste Max Mara

SALVATORE DRAGONE/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

Pa zašto se onda crna odjeća smatra zabranjenom? Odgovor leži u tradiciji koja nalaže da u slučaju smrti bliskog člana obitelji ili voljene osobe trebamo određeno vrijeme nositi crninu. Nekad je to vrijedilo najmanje godinu dana od gubitka, no danas se i to promijenilo pa je duljina javnog žalovanja određena osobnim osjećajem (iako se udovice i dalje javno osuđuju odluče li se na išta kraće razdoblje od onog koje netko drugi drži prihvatljivim). Istovremeno za muškarce ovo pravilo ne vrijedi. Tako prosječan muškarac u ormaru ima jedno crno odijelo i bijelu košulju koje jednako nosi i na vjenčanja i na sprovode. Pa zašto bi onda ženama bilo zabranjeno pojaviti se u crnoj haljini u kojoj će izgledati elegantno i osjećati se dobro?

image

S piste Maliché

ALESSANDRO VIERO/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image

S piste Alessandra Rich

ARMANDO GRILLO/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

Stoga na idućem vjenčanju slobodno odjenite onu crnu haljinu koja vas je oduševila, ali ste je držale neprimjerenom. Kako za Vogue kaže vjenčana stilistica Anny Choi: "Ovo pravilo je zastarjelo. Crna je sjajna opcija koju možete iznova nositi na različitim vjenčanjima." S njezinim se mišljenjem slaže i Vogueova suradnica koja drži da je crna "potpuno prihvatljiva i chic dokle god je svečana, a ne pogrebna." To se osobito odnosi na vjenčanja s elegantnim dress codeom koji zahtijeva profinjene odjevne kombinacije. Ipak, važnije od same nijanse je koji ćete kroj odabrati i kako ćete je stilizirati stoga su profinjene cipele i nakit ključni za stvaranje idealnog looka za odlazak na vjenčanje. Donosimo chic prijedloge.

image

Norma Kamali; Net-a-Porter (215 €)/Mango (49,99 €)/Eliza J;Nordstrom (184,91 €)

PROMO
image

Mango (300 €)/H&M (54,99 €)/Solance London; Net-a-Porter (560 €)

PROMO
Linker
05. ožujak 2024 15:30