Zaštita od sunca

Garantira li nam visok zaštiti faktor dulji boravak na suncu? Evo što se krije iza broja 15, 30, 50...

Ako ste mislili da ćete zbog visokog faktora moći cijeli dan bez psoljedica provesti na suncu, morat ćemo vas razočarati. Evo zašto niti jedan proizvod ne pruža 100-postotnu zaštitu od ultraljubičastih zraka.

Svakodnevno nanošenje proizvoda za zaštitu kože od štetnih UVA i UVB zraka jedan je od ključnih načina kako kožu održati zdravom, jedrom i smanjiti rizik od pojave mrlja, hiperpigmentacija i melanoma. Iako je ovaj korak u njezi kože važan tijekom cijele godine, mnogi ga još uvijek provode samo ljeti, kada su sunčeve zrake najjače i kada je vrlo lako zaraditi opekline.

SPF faktor tu ima glavnu ulogu, no jeste li sigurni da znate sve o njemu? Punim nazivom "sun protection factor", SPF označava koliko nam zaštite neki proizvod osigurava. Naime, postoje tri glavna tipa UV zraka - UVA, UVB i UVC. UVC zrake se apsorbiraju u ozonskom omotaču i ne dopiru do Zemljine površine.

S druge strane, UVA i UVB zrake prodiru kroz atmosferu i direktno utječu na kožu u vidu oštećenja, crvenila, opeklina i povećanog rizika za nastanak raznih problema.

SPF faktor, dakle, pokazuje dozu sunčevog zračenja koja će dovesti do oštećenja kože zaštićene tim proizvodom, u odnosu na količinu zračenja koja će izazvati crvenilo ako ne koristite zaštitu.

Da, zvuči zastrašujuće, ali tako SPF faktor funkcionira. Primjerice, ako biste bez zaštite dobili opekline za 10 minuta, SPF faktor 30 omogućit će vam da zaštitu od sunca oko 300 minuta, što je oko pet sati.

image

Ultraljubičaste zrake prolaze i kroz odjeću.

DEPOSIT PHOTOS

Čitajte i: Održiva kozmetika budućnost je beauty industrije: Ovih sedam brendova zaslužuje mjesto na vašoj kozmetičkoj polici

Više ne znači i duže

Ako ste pomislili da vam veći faktor osigurava više bezbrižnog uživanja na suncu, niste posve u pravu. SPF 30 ne pruža duplo veću zaštitu od primjerice SPF faktora 15, već samo blokira veći postotak štetnog zračenja. To u konačnici znači da će SPF 30 blokirati polovicu zračenja koje bi SPF 15 propustio do vaše kože.

SPF 15 blokira oko 93 posto ultraljubičastih zraka, SPF 30 blokira 97 posto, a faktor SPF 50 blokira visokih 98 posto.

S tim na umu, ako se namažete faktorom 50, to ne znači da ćete na najjačem suncu u podne proći bez oštećenja. Ako ste svijetle puti, crvenilo će se brže javiti u odnosu na one tamnije kože. Zato SPF faktor ne garantira baš apsolutnu zaštitu te biste zbog toga trebali izbjegavati najjače sunce, uvijek nositi pokrivala za glavu i redovito obnavljati zaštitu tijekom dana i nakon kupanja.

Važno je da proizvod za zaštitu od sunca sadrži i UVA filtere koji će omogućiti širi spektar zaštite.

image

Zaštitni faktor trebalo bi obnavljati svaka dva sata.

DEPOSIT PHOTOS

Kako se nanosi SPF faktor

Na tržištu postoji velik broj proizvoda sa SPF faktorom - od krema, preko losiona do praktičnih sprejeva čije su formulacije godinu za godinom sve bolje pa ne maste kožu i omogućuju joj da diše. Da biste bili adekvatno zaštićeni tijekom cijelog dana, proizvod biste trebali nanositi svaka dva sata i to u većim količinama.

Prije nego izađete na sunce, ne zaboravite nanijeti SPF i na sitne dijelove poput ušiju, usana, nožnih prstiju, ali i onih koji su sakriveni ispod badića jer ultraljubičaste zrake prodiru i kroz odjeću!

Linker
19. travanj 2024 14:06