Ivana Đula
 Tonči Plazibat / CROPIX / CROPIX
U potrazi za izgubljenim zvukom

Ivana Đula 'hvata' i snima zvukove svoga grada: 'Dubrovnik još od mojeg djetinjstva nije zvučao ovako'

Buku Grada pretočila je u glazbenu formu i predstavila ih u dubrovačkoj Art radionici Lazareti.

Dramaturginja, pedagoginja i glazbenica Ivana Đula (37), Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom, u rodnom gradu boravi dva mjeseca tijekom ljeta i već tri godine snima njegove zvukove. Lani je predstavila projekt ‘La musica di notte 2019. - Usred buke grada ili Ako si pošla spavat, sretno!’, a ovoga ljeta ponovno je buku Grada pretočila u glazbenu formu te svoje radove nazvane ‘Sakupljačica zvukova’ predstavila u dubrovačkoj Art radionici Lazareti.

Koliko ste sati materijala dosad snimili?

- Nedavno sam baš prolazila kroz sve materijale i ustanovila da imam oko 15 tisuća minuta snimljenog zvuka tijekom tri godine. Želja mi je snimiti i ‘ izložiti’ cjelokupni zvuk Grada.

Želja mi je snimiti i ‘izložiti’ cjelokupni zvuk Grada

Kako je Dubrovnik ‘zvučao’ ovoga ljeta?

- Onako kako nije već godinama, od mojega djetinjstva. Budući da su izostali turisti s kruzera, zbog kojih su ulice posljednjih godina bile neprohodne, prostor se otvorio djeci. Igralo se loptom, vozili su se bicikli i romobili. Ne mogu reći da je bilo tiho, ali to je ono što grad čini živim. Čuo se i zaglušujući prelet čiopa pred jutro, cvrčci na Lokrumu, žubor fontane...

Svirate klavir i udaraljke, imate li svoj bend?

- Da, ime mu je PocoLoco Orkestra. Nastao je iz pričaonica Teatra Poco Loco, izvodi autorske kompozicije iz različitih dječjih priča. Na proljeće smo objavili i prvi album, a meni je bio poseban užitak svirati koncerte za djecu.

Pokazuju li i vaša djeca sklonost prema glazbi?

- Sinu Petru je devet godina i već je mali muzičar - svira violončelo te je sa suprugom i sa mnom sudjelovao u nekoliko naših projekata. Kćerkica Deša ima tek godinu i pol pa je rano reći, ali po cijele dane pjeva pa će možda i ona putevima nota.

Kako će izgledati vaša jesen?

- Počinjem raditi kao dramaturginja na novom projektu Studija za suvremeni ples te na autorskom projektu s plesačicom Martinom Tomić i slikaricom Lenom Kramarić. U pripremi je i slikovnica koja bi trebala izići 2021. te novi dječji dramski tekst. Sa suprugom Lukom Vrbanićem, s kojim inače često surađujem, ove jeseni radim glazbu za predstavu u Lutkarskom kazalištu u Ljubljani.

Još zanimljivih i inspirativnih priča čitajte u novom broju Glorije koji je na kioscima od 3. rujna 2020.!

Čitajte i:

To je ljubav! Mari Bratoš nakon izložbe prvi je pohitao čestitati njezin suprug Nikša

Jelena Bando otvara izložbu 'Nice to meet you' u Muzeju suvremene umjetnosti

Dalmatinka u Bavarskoj: Balerina izvanrednog talenta ostvarila svoj dugogodišnji san

Linker
24. travanj 2024 08:03