CRAIG BLANKENHORN/HBO
I TEK TAKO...

Cynthia Nixon ekskluzivno za Gloriju: ‘Miranda i ja nismo toliko različite kako bi neki možda pomislili‘

Američka glumica samo za Gloriju otkriva koliko su se promijenile glavne junakinje ‘Seksa i grada’ čiji se nastavci premijerno prikazuju u internetskoj videoteci HBO GO, zašto nema ništa protiv sijede kose i kako je nakon razvoda od učitelja pronašla ljubav sa ženom.

Američka glumica samo za Gloriju otkriva koliko su se promijenile glavne junakinje ‘Seksa i grada’ čiji se nastavci premijerno prikazuju u internetskoj videoteci HBO GO, zašto nema ništa protiv sijede kose i kako je nakon razvoda od učitelja pronašla ljubav sa ženom.

Tek smo nedavno završili sa snimanjem i još sam pod dojmom, ali nadam se da ćemo gledateljima uspjeti vratiti barem dio magije koju smo imali sa “Seksom i gradom”, započela je razgovor za Gloriju američka glumica Cynthia Nixon (56). Za razliku od našeg posljednjeg intervjua, kada smo 2008. u sklopu promocije filma “Seks i grad” razgovarali u luksuznom hotelu Four Seasons u Los Angelesu, ovaj put smo oboje bili - kod kuće. Srećom, veza putem Zooma bila je dovoljno kvalitetna da Cynthia može opširno opisati što se sve događalo od završetka “Seksa i grada” prije 17 godina pa sve do premijere serije “I tek tako...”, koja se prikazuje u internetskoj videoteci HBO GO. Serija je to kojom se nastavljaju avanture glamuroznih prijateljica s Manhattana, ali ovoga puta bez Samanthe, koju je tumačila glumica Kim Cattrall.

image

Prijateljice s Manhattana - Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker i Kristin Davis

HBO

U novim epizodama odvjetnica Miranda Hobbes, lik s kojim se i proslavila Cynthia Nixon, proživljava možda i najveće promjene. Napušta korporativni posao te se vraća na fakultet kako bi stekla znanje koje će joj pomoći u želji za društvenim promjenama. Uz karijerni, kod Mirande se događa i emotivni zaokret. Sve je više nezadovoljna pasivnim suprugom pa počinje primjećivati druge ljude.

Kao što i sama priznaje, u ovoj seriji promjene kroz koje prolaze likovi često su inspirirane promjenama u životima glumaca, a Cynthia je najveću doživjela 2004. kada je upoznala aktivisticu Christine Marinoni. Godinu dana ranije, nakon 15 godina braka, razvela se od učitelja Dannyja Mozesa, s kojim ima dvoje djece.

Ljubav prema Christine ipak je bila jača od društvenih konvencija pa je sretan par i danas zajedno - 2011. su dobile sina, a 2012. su se vjenčale.

Rođena Njujorčanka, kći radijskog novinara Waltera i glumice Anne Elizabeth, i inače je u životu pokazala dosta odlučnosti. I trebala ju je kako bi opstala u glumačkom poslu, gdje je prve uloge ostvarila još kao djevojčica od jedanaest godina, ali i kako bi podnijela sve kritike koje je doživjela u svojoj političkoj karijeri. Naime, posljednje desetljeće gorljiva je aktivistica u obrani ljudskih prava pripadnika LGBTQ+ zajednice, a vrhunac političke karijere imala je 2018. kada se pokušala kandidirati za guvernerku New Yorka. No, ništa od tih aktivnosti nije joj donijelo toliko popularnosti, što i sama priznaje, kao uloga Mirande Hobbes.


Kako se osjećate nakon što je nova serija predstavljena gledateljima?
- Ne mogu se prestati štipati kako bih se uvjerila da ovo nije san. Naravno da je i nama sve to jako emotivno. Kad smo počele snimati “Seks i grad”, ni Sarah ni Kristin nisu imale djece. Danas su njihova djeca, kao i moje dijete, u srednjoj školi i na fakultetu, pa često razmišljam o svemu kroz što smo sve zajedno prošle. Ujedno vjerujem i da je pred nama još puno zajedničkih avantura.

Koliko vam je bilo važno pokazati da i žene u pedesetima imaju život?
- Bilo bi suludo da smo samo pokušali nastaviti tamo gdje smo stali. Naši likovi su danas drugačiji, baš kao što smo i mi i naša publika drugačiji. Vrijeme neminovno donosi promjenu. Zato sam i ponosna što imamo seriju koja pokazuje život pedesetogodišnjakinja, njihovo prijateljstvo, ljubavi i strahove. Nema puno takvih serija danas.

image

Cynthia Nixon sa svojim televizijskim suprugom Davidom Eigenbergom

HBO

Čitajte i: Skandal koji trese ‘Seks i grad‘: Konačno se oglasile i slavne kolegice zbog optužbi na račun Face

Je li to razlog zašto Miranda više nije riđokosa, već ima sijedu kosu?
- Zapravo je to bila jednostavna odluka. Ako imate sijedu kosu i odlučite je prihvatiti, ne pokušavati sakriti svoje godine i izgled, danas je to značajan stav. Od svih likova u seriji Miranda je idealna za izricanje takvoga stava. Ionako nikada nisam bila prirodno riđokosa, već imam neobičnu svijetlu boju kose. Volim se igrati njome, bojati pramenove i isprobavati, ali ponekad i jednostavno pokazati svoje prirodno stanje. Uostalom, kao i brojne žene diljem svijeta koje su tijekom pandemije otkrile i zavoljele svoju sijedu kosu.

Koliko ste slični Mirandi?
- Često su me to znali pitati kada se počeo emitirati “Seks i grad”. Uvijek bih odgovarala da nam je zajedničko da obje vjerujemo svojem razumu i puštamo da nas on vodi, a ne emocije, no da ni u čemu drugom nismo slične. Miranda nije bila kućanica, nije imala stalnog partnera ni djecu, potpuno je bila različita od mene. No, kako su godine prolazile, sve sam više shvaćala da smo vrlo slične. Vjerojatno zato što sam s popularnošću dobivala sve više samopouzdanja i odlučnosti, koju je ona oduvijek imala. I ona je učila od mene. Scenaristi su nas oduvijek voljeli ispitivati o našim sklonostima i osjećajima, pa ih stavljati u likove. Zajedno smo rasle.

image

Karen Pittman i Cynthia Nixon u seriji "I tek tako..."

HBO

Čitajte i: Chris Noth otkrio pravu istinu koja stoji iza Facine sudbine: Evo zašto Carry nije zvala hitnu pomoć

Jesu li zato scenaristi i došli na ideju da Miranda u novoj seriji pokaže sklonosti prema istom spolu?
- Glavni scenarist i producent Michael Patrick King oduvijek je tvrdio da likove kroji prema nama. Zato i nije bilo čudno kada sam vidjela da u novim epizodama, nakon što je godinama bila samo s muškarcima, raste Mirandin interes za žene. Ne bih otkrivala previše što i kako, ali bit će zanimljivo.

Stojite li još uz izjavu da ne morate biti lezbijka kako biste voljeli ženu?
- Često me citiraju da sam to rekla, ali izjava je zapravo bila malo drugačija. No, nije to ni bitno. Znam da sam uzrujala puno ljudi i žao mi je zbog toga. Jedino sam rekla da mogu voljeti i muškarca i ženu. Razumijem da mnogima to nije izbor. Nikada ne bih rekla da i oni mogu birati. Govorila sam samo u svoje ime. Ako se tako osjećam, znači li da moja prava nisu bitna? Mislim da su bitna.

image

Glumica sa suprugom Christine Marinoni

GOTHAM/GETTY IMAGES

Čitajte i: Pogledala sam ‘I tek tako‘ i doživjela šok za šokom: Premalo humora, nimalo seksa i - što je s modom?

Koliko je svijet portretiran u seriji doista realan?
- Od samih početaka “Seksa i grada” vrijedilo je jedno pravilo - sve kroz što prolaze likovi u seriji mora biti utemeljeno na stvarnosti. U ekipi smo imali 7, 8 scenarista i svaki zaplet je morao biti stvoren prema nečijem osobnom iskustvu. Toga se držimo sve do danas, što je vjerojatno i razlog zašto se toliko puno gledatelja može poistovjetiti s našim likovima.

Jeste li i u privatnom životu prijateljica s Kristin Davis i Sarom Jessicom Parker?
- Saru poznajem od svoje 12. godine, doista smo dosta toga prošle zajedno. Počele smo kao dječje glumice, gledale svoje vršnjake kako jedan po jedan otpadaju, a mi smo u svemu tome opstale. Možda i zato što smo obje imale realne majke, koje nisu dale da se umislimo. “Seks i grad” je samo produbio naše prijateljstvo, ali i moje divljenje prema njezinom talentu i ustrajnosti. Kristin sam upoznala tek na snimanju pilota za seriju. S vremenom smo postale doista dobre prijateljice. Često se viđamo, a kako je između mojeg najmlađeg i njezinog najstarijeg djeteta samo šest mjeseci razlike, i djeca nam se vole družiti i igrati zajedno.

image

"I tek tako..." je nasatavk serije "Seks i grad"

HBO

Čitajte i: Glumice iz nastavka ‘Seksa i grada‘ samo za Gloriju govore o starosti, seksualnosti, modi i smrti

Je li se mnogo promijenila filmska industrija od vašeg djetinjstva?
- Nekada je sve bilo uravnoteženo. Imali ste televiziju i filmove, jeftinije ili skuplje, ali zapravo nije bilo golemih razlika. Danas imate holivudske blockbustere s budžetom od 200 milijuna dolara, ali i filmove snimane na iPhoneu. I svi su u istoj utrci. Vrhunci su viši, a padovi dublji. Takva situacija ima niz nedostataka, ali i jednu prekrasnu prednost - ako doista imate viziju, znate što želite i kako to ostvariti, bez problema se možete predstaviti cijelom svijetu.

Koliko smo daleko od trenutka kada će glumice i glumci doista biti ravnopravni?
- Možemo razgovarati o neravnopravnosti kod dodjele nagrada i visini honorara, ali to su samo nuspojave, a ne glavni problem nejednakosti u filmskoj industriji. Glavne su priče koje dajemo gledateljima. Kao što je jednom rekla Viola Davis: “Ne mogu dobiti nagradu ako mi ne daju ulogu. A pogotovo ako uloga ne postoji”. Zato trebamo što više ženskih priča i priča o ženama. Ako ih budemo imali i predstavljali žene svih godišta, rasa i seksualnosti, onda ćemo dobiti i nove glumice, koje će nam ponuditi nešto što dosad još nismo ni vidjeli.

image

I tek tako...

CRAIG BLANKENHORN/HBO

Čitajte i: Sarah Jessica Parker otkrila: ‘Osjećala sam se odgovornom za njega tijekom snimanja Seks i Grada‘

Je li mogućnost utjecaja na priču razlog zašto ste prihvatili funkciju izvršne producentice, ali i režirali jednu epizodu?
- I prije su scenaristi slušali što imamo za reći, ali sada, naravno, imamo i više mogućnosti utjecati na naše likove. Glumica sam više od četrdeset godina, puno toga sam vidjela i učila sam od brojnih redatelja. Kada me Michael Patrick King pitao želim li režirati jednu epizodu, ni sekundu nisam dvojila. Kao i Miranda, koja s godinama sve više želi utjecati na svijet oko sebe, i ja sve više naginjem poslovima gdje će se moj glas čuti. Ne smijemo se bojati pokušaja i pogrešaka. Kao što je jednom rekla Eleanor Roosevelt, nije hrabra ona osoba koja se ničega ne boji, već ona osoba koja se boji, ali ipak to učini.

Je li vas ta hrabrost i odvela u politiku?
- Sve dolazi iz obitelji. Moji su roditelji imali snažne političke stavove. Pogotovo krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, kada su se zalagali za prava crnaca i protivili ratu u Vijetnamu. Zato se tata i doselio u New York iz Teksasa, kako bi kao novinar mijenjao svijet oko sebe. Nisam ni znala koliko je njihova borbenost utjecala na mene, sve dok se moje najstarije dijete nije trebalo upisati u osnovnu školu. Tek tada sam shvatila u koliko su katastrofalnom stanju javne škole u New Yorku i odlučila sam učiniti nešto kako bi se to promijenilo. I sama sam odrasla u New Yorku, išla sam u javnu školu i sve je funkcioniralo. Sad sam vidjela da ne funkcionira. Škole nisu jednako financirane i postoji jaki nesrazmjer između škola u bogataškim i siromašnim četvrtima. Bio je to početak mog političkog aktivizma, koji me i doveo do kandidature za guvernerku New Yorka. Nažalost, nisam uspjela pobijediti, ali sam pridonijela da u skupštinu uđu moji istomišljenici te da ideje za koje sam se zalagala na kraju budu realizirane.

Linker
26. travanj 2024 00:48