novi izazovi

Hrvat s holivudskom karizmom: Davor Tomić strastveni je sportaš koji se posve slučajno zaljubio u - glumu

Bivši košarkaš i investicijski bankar Davor Tomić, koji se kao klinac iz Bjelovara preselio u London, sada gradi filmsku karijeru, a koliko je u tome uspješan dokazuje i uloga u trileru 97 Minutes gdje glumi s Alecom Baldwinom.

Za radikalne promjene u životu nikad nije kasno, a to dokazuje i Davor Tomić (40) koji je svoj dugo željeni cilj - da postane glumac - počeo ostvarivati u kasnim tridesetima. Taj bivši tenisač, košarkaš i investicijski bankar relativno je nepoznat u Hrvatskoj, jer umjetnički put uglavnom gradi u inozemstvu, ali pritom mu se ne nude stereotipne uloge ruskih i balkanskih mafijaša. Odrastao je i živi u Londonu pa ima savršen britanski naglasak.

Nedavno je Davor i utjelovio jednog poznatog Škota - glumca Seana Conneryja - i to u dokumentarcu o njegovom životu. Producira ga britanska postaja ITV, a u Velikoj Britaniji i SAD-u bi se trebao prikazati za šest mjeseci.

- Pojavljujem se kao mladi Sean Connery pa je scenografija iz 50-ih i 60-ih godina. Snimali smo u Londonu, a super mi je to što ima mnogo scena u kojima sam James Bond jer mi je on vrlo drag lik. Pogotovo kad ga je glumio Connery, čiji je životni put za mene vrlo inspirativan. Slučajno je postao glumac, a onda se tom pozivu posvetio vrlo studiozno. Čak je bio involviran i u scenarije - govori Davor koji, osim što fizički nalikuje mladom Conneryju, i u profesionalnom smislu ima poveznice s njim. Sada, naime, surađuje na razvijanju scenarija za čak tri filma - dva kriminalistička i ratnoj drami - a uz to ih producira i u njima glumi. Riječ je o stranim produkcijama, no jedan film će se možda snimati i u Hrvatskoj.

image

Davor Tomić

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Glumio s Alecom Baldwinom

Najveći uspjeh Davora Tomića vezan je uz Englesku, gdje je u veljači snimao triler "97 Minutes", o spašavanju putnika u avionu kojeg je otela teroristička skupina i kojem zbog nedostatka goriva prijeti rušenje u 97 minuta. Režirao ga je Finac Timo Vuorensola, a uz Davora, koji tumači lik agenta Marka, uloge imaju i glumačke zvijezde Alec Baldwin i Jonathan Rhys Meyers.

- S Alecom nisam imao zajedničkih scena pa smo se susreli kratko, na dan kad je završavao sa snimanjem. U pauzi samo izmijenili nekoliko neobaveznih rečenica, a i poželio sam mu sretan put u Ameriku. S Jonathanom, koji je vrlo srdačan i otvoren, najviše sam razgovarao o poslu. Jako je unesen u ono što radi, pomalo izoliran i distanciran od drugih, no uvijek će pomoći u pripremi zajedničkih scena. Posebno sam se povezao sa MyAnnom Buring, švedskom glumicom koja je odrastala u Londonu. Tumači glavnu žensku ulogu i imamo baš jednu lijepu scenu - otkriva Davor, dodajući kako je na setu u studijima Black Hangar u gradu Altonu nedaleko od Londona proveo osamnaest dana i u prosjeku snimao dvanaest sati dnevno. Film je u postprodukciji, a premijera bi trebala biti za godinu dana.

ČITAJTE I: Intervju Aleca Baldwina nakon tragedije: ‘Supruga Hilaria dala mi je razlog za život‘

S ekipom filma "97 Minutes" ga je povezala njegova engleska agentica, a prije negoli je dobio ulogu morao je proći dva audicijska kruga te odraditi razgovor s casting direktoricom i redateljem.

Davor kaže da na snimanjima nema tremu, trudi se svakog kolegu gledati na isti način, a i nakon dugotrajnog procesa do ostvaranja svog glumačkog sna, taj posao doživljava kao nešto prirodno.

Prvo tenis pa košarka

Rođen je u Bjelovaru, ali se 1991., sa samo devet godina, preselio u London gdje je prije toga pohađao ljetne škole za učenje engleskog jezika. I to bez mame i tate, magistrice ekologije i inženjera brodogradnje, koji su Davora i njegovu dvije i pol godine stariju sestru poslali u Englesku kako bi ih zaštitili od rata. Isprva su živjeli u učeničkom domu, a kasnije su im roditelji unajmili stan u kojem su živjeli s hrvatskom odgajateljicom Slavicom te ih naizmjenično posjećivali. Kasnije je cijela obitelj živjela na relaciji Hrvatska - Engleska (Davorovi roditelji su se bavili trgovinom i nekretninama), a on se usmjerio prema sportu. Od desete do petnaeste godine je igrao tenis - natjecao se i na svjetskom juniorskom turniru Orange Bowl u Miamiju - a onda se prebacio na košarku.

- Igrao sam za klub London Towers, koji se natjecao u Euroligi, pa sam igrao i protiv vrhunskih momčadi Barcelone, Real Madrida, Žalgirisa... Kad sam se 1998. privremeno vratio u Hrvatsku bio sam član juniorskih momčadi KK Zagreb i KK Dubrovnik, kao i hrvatske reprezentacije do dvadeset godina - objašnjava Davor, koji pritom nije zanemarivao obrazovanje. U Londonu je završio školu St Paul\'s, u Zagrebu XV. gimnaziju (poznatiju kao MIOC), a studirao je u inozemstvu.

Tako je na londonskom Imperial Collegeu diplomirao kompjuterske znanosti, a na milanskom Sveučilištu Bocconi magistrirao financije. Dvije godine je radio kao investicijski bankar u Beču i Londonu, no zapravo je cijelo to vrijeme čeznuo da postane glumac - još otkako je 2007. završio sportsku karijeru.

image

U mladosti je bio uspješan košarkaš

: PRIVATNI ALBUM

- Nisam imao dovoljno hrabrosti ući u nešto neizvjesno pa sam želju za glumom potiskivao, ali ona se stalno vraćala. Moram priznati da sam konačnu odluku donio nakon razvoda, kad sam uzeo vrijeme za sebe i shvatio da je sve nepredvidivo i prolazno. Kad se čovjek opusti i izađe iz zone komfora, to ga dovede na pravi put - kaže Davor, koji se od američko-britanske manekenke i u to vrijeme studentice na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta razveo 2017.

U braku su proveli manje od godine dana, no zajedno su bili četiri godine. Odustao je i od vlastitog biznisa i prije tri i pol godine krenuo na satove glume. Kad je završio školovanje producirao je svoj prvi kratki film "9th Session", koji je prikazan lani, a sponzorirao ga je HAVC. Tu psihološku dramu je režirao Mislav Muretić, a Davor u njoj tumači lik pacijenta na seansi kod psihijatrice koju glumi Iva Mihalić. Glumio je i u filmovima "Ana", "Faraway" i "Omnibus 9", a u budućnosti priželjkuje uloge u povijesnim spektaklima - ili "Jamesu Bondu".

image

Nedavno je snimio dokumentarac o seannu Conneryju

PRIVATNI ALBUM

Markantni 190 centimetara visoki glumac i producent u odličnoj je kondiciji jer se rekreativno bavi raznim sportovima - jahanjem, plivanjem, skijanjem, gimnastikom, kickboxingom, kitesurfingom... Uz to svira klavir, a svestran je i kad su jezici u pitanju jer ih govori čak sedam. Među njima su francuski, španjolski i ruski, a želja mu je naučiti i portugalski, kineski te arapski. Baza će mu i dalje biti London, kojeg smatra otvorenim i tolerantanim gradom s brojnim mogućnostima, ali svaki slobodni trenutak koristi za posjet obitelji i prijateljima u Hrvatskoj. Volio bi da međunarodno iskustvo ima i njegova buduća djevojka, jer sada nije u vezi, a nacionalnost mu nije bitna.

- Najvažnije mi je da žena bude samosvjena, sigurna u sebe i da se dobro osjeća u vlastitoj koži - zaključuje Davor Tomić.

Linker
18. travanj 2024 12:21