Tjedan mesntrualnog siromaštva

Istarski pokret za žene! Troje ravnatelja srednjih škola osigurali besplatne menstrualne potrepštine učenicama

Ovu pozitivnu i važnu priču objavljujemo povodom Tjedna menstrualnog siromaštva, kojim se podiže svijest i poziva donositeljima odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i potaknu promicanje višekratnih menstrualnih proizvoda.

Nakon objavljenih rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu riječke Udruge PaRiter, ravnatelji srednjih škola u Bujama, Buzetu i Puli otkrivaju kako su osigurali besplatne uloške i tampone za svoje učenice, u želji da njihov primjer slijede i drugi.

To je i ‘džoker’ kutija, kad nas menstruacija iznenadi

Dolores Mihelić Malbašić, Srednja škola ‘Vladimir Gortan’ u Bujama

Znate, razmišljale smo, bilo bi dobro da se u ženskom WC-u postavi kutija s ulošcima i tamponima za učenice koje si to ne mogu priuštiti. Same ćemo ih kupiti, a kad završimo školu, inicijativu bismo prenijele na sljedeću generaciju maturantica, prijedlog je s kojim su učenice 4. b Srednje škole “Vladimir Gortan” iz Buja sredinom mjeseca dočekale ravnateljicu. Njihovu nekadašnju razrednicu Dolores Mihelić Malbašić (47) - a koja je na glavnoj upravljačkoj poziciji u školi od lanjskog rujna - ta je gesta toliko dirnula da je odmah krenula u akciju. Nakon posla otišla je u trgovinu, kupila kutiju koja joj je izgledala praktično baš za tu namjenu i zamolila školskog domara da je montira.

image
Dolores Mihalić Malbašić
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- U WC-u, između pločica, već su postojale rupe u zidu. Letvica, vijak, tri minute posla i kutija je bila spremna, zajedno s ulošcima i tamponima koje je naša knjigovotkinja Verica Božić kupila na račun škole - govori Dolores Mihelić Malbašić, ističući da škola ima ograničen budžet. Ako se epidemiološka situacija najesen stabilizira, neće biti dovoljno financijskih sredstava za redovito nadopunjavanje menstrualnih potrepština za 130 djevojaka od ukupno 207 učenika u školi.

- Želim da svaka učenica koja si ne može priuštiti uloške uzme onoliko koliko joj treba, pa i stavi u džep, da ima za doma. To je ujedno i “džoker” kutija, kada nas menstruacija iznenadi, a uložak ne možemo pronaći ni u skrivenom džepu torbe - kaže ravnateljica, koja na posao putuje iz Novigrada u kojem živi sa suprugom, sinom i kćeri, oboje studentima. Obitelj joj je i najveća podrška u realizaciji projekta besplatnih menstrualnih potrepština za školu u kojoj je i sama maturirala 1991., proteklih 8 godina ondje je radila kao nastavnica, a već na početku ravnateljskog mandata napravila je važnu gestu za sve sadašnje i buduće generacije učenica Srednje škole u Bujama.

image
Srednja škola Vladimir Gortan Buje.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: Alarmantni podaci! Prema istraživanju riječke udruge PaRiter više od 10% sudionica nema dovoljno menstrualnih potrepština

Želim da se učenice osjećaju kao kod kuće

Margareta Gumilar, Srednja škola Buzet

Kći mi je jednom prilikom rekla da im je spremačica u školi pokazala gdje se mogu poslužiti ulošcima. Ona ide u sedmi razred Osnovne škole Ivana Zajca u Rijeci i za nju je to bila važna informacija koju je poželjela podijeliti sa mnom. A meni je to bilo divno, taj osjećaj zaštićenosti, da su u školi kao doma, i pomislila sam da bismo i mi trebali učiniti tako nešto za naše djevojke u Buzetu. Da imaju osjećaj slobode i sigurnosti svaki dan u mjesecu, govori Margareta Gumilar (47), ravnateljica Srednje škole Buzet, u potrazi za sponzorom koji bi redovito opskrbljivao njihovih 48 učenica menstrualnim potrepštinama. Prvi kontingent uložaka i tampona donirao je Crveni križ grada Buzeta, a od jeseni se, kaže, nada i nekom trajnom partneru u tom projektu.

image
Margareta Gumilar
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- Tema menstrualnog siromaštva za mene ima širi značaj. Menstruacija nije samo financijski uteg. Potrebno je osvijestiti koliko su djevojke zakinute u svakodnevici zbog biologije: nemali je broj onih koje po dva-tri dana mjesečno teško funkcioniraju zbog obilnih krvarenja i jakih bolova, a koji često dovode i do povraćanja i opće iznemoglosti. Nismo u istom položaju kao muškarci što se tiče izvršavanja obaveza u školi, na fakultetu ili na radnom mjestu. Potrebno je o tome otvoreno pričati, bez srama i grižnje savjesti - kaže Margareta Gumilar, koja se s pojmom menstrualnog siromaštva prvi put susrela pročitavši nedavno objavljeno istraživanje riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Ondje je, među ostalim, istaknuto da je zbog menstruacije iz škole barem jednom izostalo više od 60 posto djevojaka, a među njima ih je gotovo 94 posto izostalo upravo zbog menstrualnih bolova.

Čitajte i: Akcija za bolje žensko sutra: Ravnateljica koja je u varaždinskoj školi pokrenula akciju kakvu imaju rijetki u svijetu

O menstrualnom siromaštvu razgovarat ćemo kroz radionice

Filip Zoričić, Gimnazija Pula

Tri tjedna prije nego što je predao prikupljene potpise, nezavisni kandidat za gradonačelnika i Gradsko vijeće Pule Filip Zoričić (38) postao je prvi muškarac u Hrvatskoj koji je za učenice svoje škole osigurao besplatne uloške i tampone. Ravnatelj Gimnazije Pula, u kojoj od sedamstotinjak učenika oko 70 posto čine djevojke, donio je takvu odluku motiviran potezom varaždinske kolegice Snježane Klarić, ravnateljice Strojarske i prometne škole, koja je sredinom ožujka prva u Hrvatskoj uvela besplatne menstrualne potrepštine u svoju školu.

image
Filip Zorčić
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- Smatrali smo da je to važan potez, a mi smo velika i utjecajna škola u Puli i Istri i nadamo se da ćemo time motivirati i druge - govori Filip Zoričić, rođeni Splićanin koji je u Pulu došao s 18 godina, kad je upisao studij povijesti te hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Premda ga, kaže, zasad zaobilaze reakcije učenica o uvođenju besplatnih uložaka i tampona - vjerojatno zato što je muškarac, a i nastava se za mnoge odvija na daljinu - na ženska pitanja je itekako osjetljiv. Tome je pridonijelo odrastanje tema ili poslova. Sa suprugom Petrom, profesoricom, te 15-godišnjom kćeri Anikom i 13-godišnjim sinom Matejom razgovara o svemu, a svaka subota u njihovom je stanu posvećena obavljanju kućanskih poslova.

- Zaista volim prati suđe, kuhati... Srednju školu sam proveo u Splitu u sjemeništu i svaki dan sam čistio, a tu disciplinu sam zadržao do danas - govori Filip Zoričić, čija Gimnazija Pula, kaže, ima dovoljno sredstava da sama financira nabavljanje uložaka i tampona. Oni su spremljeni u uredima psihologinje i pedagoginje, a od rujna - kad se ravnatelj Zoričić nada povoljnijoj epidemiološkoj slici - kreću radionice učenica sa stručnom službom, ali i roditeljima. Ne kako bi se ikoga stigmatiziralo, nego naprotiv, kako bismo postali društvo u kojem se o tome otvoreno razgovara, u kojem je javnost senzibilizirana i - u konačnici - u kojem svaka škola ima besplatne uloške i tampone za sve djevojke.

Linker
25. travanj 2024 08:24