ODLAZAK VELIKANA

Kraj karijere bez oproštajnog govora! Bruce Willis se u tišini oprostio od glume

Nakon što je otkriveno da pati od afazije, obitelj posljednjeg akcijskog junaka objavila je da se glumac, koji će se ove godine pojaviti u čak jedanaest filmova, povlači iz Hollywooda.

Okrutna bolest afazija, koja obogaljuje sposobnost govora i razumijevanja jezika, neke udari iznenada kao maljem, a druge polako gura u komunikacijsko ništavilo. U Hollywoodu se još od 2015. znalo da s Bruceom Willisom nešto nije u redu, no o tome se nije javno govorilo. Willisovi su fanovi jedino mogli primijetiti da iz godine u godinu glumi u sve lošijim filmovima, zbog čega mu je u veljači bila dodijeljena Zlatna malina, parodijska nagrada za najgora holivudska ostvarenja. Organizatori Zlatne maline sada se ispričavaju zbog sprdanja s Willisom i njegovim novijim ulogama: nisu, kažu, znali da je teško bolestan. Veo tajne s glumčeva zdravstvenog statusa skinula je njegova obitelj. Objavili su da njihov dragi suprug, otac i bivši suprug Bruce Willis zbog nedavno mu dijagnosticirane afazije odlazi u glumačku mirovinu.

image

Bruce Willis i Cybill Shepherd zvijezde su serijala 'Moonlighting'

©ABC/COURTESY EVERETT COLLECTIO

- Ovo je zbilja izazovno razdoblje za našu obitelj i vrlo smo zahvalni na suosjećanju - stoji u izjavi koju su zajednički potpisale Bruceova supruga Emma Willis, bivša supruga Demi Moore te njegovih pet kćeri: Rumer, Scout, Tallulah, Mabel i Evelyn. Prve tri dobio je u braku s Demi, a Mabel i Evelyn u braku s Emmom. Sedam ključnih žena u životu Brucea Willisa uvijek su se dobro slagale, a sad ih dodatno ujedinjuje odlučnost da učine sve kako bi mu olakšale život s neizlječivom bolešću.

image

Meryl Streep bila mu je partnerica u filmu 'Smrt joj dobro pristaje'

PHOTO12 VIA AFP

Kako je, i na temelju kojih simptoma, Willisu dijagnosticirana afazija te o kojem je točno tipu afazije riječ, to njegova obitelj i dalje taji. Uzroci mogu biti ​​moždani udar, tumor, teška ozljeda mozga, bolesti poput Alzheimerove ili neke druge demencije… Uobičajeni simptomi su kratke ili nepotpune rečenice, zaboravljanje i brkanje riječi, izgovaranje besmislica… Iako afazija degenerira sposobnost komunikacije, ne utječe na inteligenciju. Ako oboljeli pokušaju objasniti kako se osjećaju, nisu to sposobni suvislo artikulirati, što je podjednako frustrirajuće i za njih i za njihove bližnje.

image

Sa Samuelom L. Jacksonom u nastavku filmskog hita 'Umri muški'

PHOTO12 VIA AFP

Njegova odluka

Willis je, kažu upućeni, sam odlučio da zbog bolesti završi karijeru, a obitelj ga je u tome podržala. Premda je posljednjih godina s njim bilo sve teže raditi, na račun stare slave stalno su mu nudili nove uloge koje je neselektivno prihvaćao, svjestan da su mu glumački dani odbrojani. Grabio je sve što može i snimao kao na traci - u četiri godine 22 filma! Samo u 2022. premijerno će biti prikazano čak 11 filmova gdje je glumio već ozbiljno načet afazijom. Svjedoci opisuju kako je to izgledalo na setu. Netko bi uvijek bio zadužen da u svakom trenutku bude uz akcijskog heroja Brucea Willisa i pazi na njega kao na malo dijete. Kako nije mogao zapamtiti tekstove uloga, morao je nositi minijaturne slušalice preko kojih su mu diktirali što treba izgovoriti pred kamerom. Replike drugih glumaca nije razumijevao. Na trenutke bi posve zaboravio gdje je i što mu je posao.

image

S Jennifer Aniston u TV serijalu 'Prijatelji'

WARNER COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

- Znam zašto si ti ovdje, ali zašto sam ja ovdje? - pitao je jednom na setu i duboko potresao sve koji su ga vidjeli tako konfuznog i izgubljenog. Willisovi su agenti inzistirali da na recentnijim projektima radi maksimalno dva dana, ukupno 16 radnih sati. Iako je davao sve od sebe, za dulja snimanja jednostavno nije bio sposoban.

image

Bruce Willis i Demi Moore

RON GALELLA RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY

Rasprodaja imovine

Često se događalo da nakon samo četiri sata na setu bude potpuno neupotrebljiv. Redatelji su stoga morali znatno prerađivati i skraćivati scenarije te Bruceove monologe svoditi na minimum. U prosjeku je za dva dana posla, mučnog i za njega i za sve oko njega, dobivao honorar od dva milijuna dolara. Posljednjih mu je godina bilo najvažnije nagomilati što više gotovine, jer znao je da se bliži trenutak kad više neće moći zarađivati. Iz istog su razloga Bruce i supruga mu Emma prije četiri godine počeli rasprodavati svoje nekretnine. Prvo su 2018. prodali šesterosobni stan od 550 četvornih metara u New Yorku za 17,7 milijuna dolara, a potkraj iste godine riješili su se i planinske kuće u Idahu, za koju su dobili 5,5 milijuna.

Čitajte i: NIJE BRUCE WILLIS JEDINI, I OVE SU ZVIJEZDE MORALE PONOVNO UČITI ČITATI, HODATI I GOVORITI

Potom su 2019. za 7,6 milijuna prodali posjed s velikom kućom u Westchesteru, gradiću 50-ak kilometara udaljenom od New Yorka. Te iste godine oglasili su i prodaju svog bajkovitog ljetnikovca na karipskom otočju Turks i Caicos. Imali su tamo kuću na obali s pet spavaćih soba, paviljonom za jogu, ogromnim bazenom i dvije odvojene kuće za goste. Tražili su za to 33 milijuna dolara, dobili 27. Bruce je na otočiću Parrot Cay imao i oveći komad zemljišta, koji je lani prodao za šest milijuna dolara.

image

S bivšom suprugom je ostao u dobrim odnosima: Bruce Willis, Ashton Kutcher i Demi Moore s kćerima

L. COHEN WIREIMAGE

Od 2019. supružnici Willis i njihove kćeri trajno su nastanjeni u kalifornijskom gradu Brentwoodu, kamo su se preselili iz New Yorka kako bi bili što bliže Bruceovim kćerima iz prvog braka, ali i Demi Moore, koja im je svima kao rod rođeni. Bruce i Demi u braku su bili od 1987. do 2000., no ostali su bliski i nakon razvoda. Ta povezanost nije prestajala ni tijekom Demina braka s Ashtonom Kutcherom. Kad su Bruce i Emma 2019. obnavljali bračne zavjete, na svečanost su pozvali i Demi. Mabel (10) i Evelyn (7) - Bruceove kćeri s Emmom - Demi je prihvatila i zavoljela kao vlastitu djecu. Emma Willis na isti je način prihvatila i zavoljela Rumer (33), Scout (30) i Tallulu (28).

image

Supružnici Bruce Willis i Emma Hemming na gala partyju Vanity Faira 2014.

DAVID LIVINGSTON GETTY IMAGES

- Našoj obitelji, bez obzira kakvog je oblika, najvažnije je da se držimo zajedno. Važno je da se Emmine kćeri sa mnom osjećaju ugodno te da me što bolje upoznaju kako bi bolje poznavale i svoje sestre - tumačila je Demi Moore.

Čitajte i: KĆI BRUCEA WILLISA RASTUŽILA PRATITELJE: MNOGI SU ZAKLJUČILI DA SE VEĆ OPRAŠTA OD OCA

Iako u najteže razdoblje svog života ulazi okružen bedemom ljubavi i pažnje svojih žena, Bruce Willis će se morati oslanjati i na stručnu pomoć. Govorni patolozi oboljelima od afazije mogu pomoći da održe jezične vještine koje još posjeduju ili da ponovno nauče jezik i gramatiku, a za takva stanja postoje i bihevioralne terapije te neki medikamenti. Willis je problema s komunikacijom imao i u djetinjstvu - mucao je.

image

Bruce Willis sa suprugom Emmom, te kćerima Mabel i Evelyn 2019.

INTERSTAR/MEGA/THE MEGA AGENCY

- Trebalo mi je tri minute da dovršim rečenicu - opisivao je. - To je porazno za svakoga tko se želi izraziti, a ne može. Meni je to bilo zastrašujuće. Ipak, kad bih zamislio da sam netko drugi, mucanje bi prestalo. To je bilo fenomenalno.

Nije išao logopedu sve dok ga na to nije potaknuo profesor glume na fakultetu. Od dečka koji zamuckuje postao je prvorazredna holivudska zvijezda kojoj sudbina, nažalost, nije dopustila da na kraju kolosalne karijere održi oproštajni govor.

Linker
20. travanj 2024 12:09