BORBA ZA ŽIVU GLAVU

Kristijan Iličić o prijatelju iz Afganistana: ‘Morao sam ovo učiniti za njega, ako ga talibani nađu njega više nema...‘

Putnik i digitalni nomad, Kristijan Iličić početkom ove godine proveo je osam dana u Afganistanu, najopasnijoj zemlji svijeta koju bi malo tko birao kao turističku destinaciju, no kod ovog Zagrepčanina znatiželja je prevladala strah i upustio se u avanturu. Eksplozije, ubojstva, oružani napadi i otmice svakodnevica su u Afganistanu već 40 godina kao i 22 terorističke organizacije od kojih su najpoznatiji talibani koji su upravo po osvajanju vlasti zemlju doveli do potpunog kaosa iz koje se masovno bježi glavom bez obzira.

Jedan od njih je Noor, turistički vodič koji je s Kristijanom putovao Afganistanom, a koji je sa suprugom, sinom od četiri godine i kćeri od četiri mjeseca napustio rodni Mazar-i-Sharif i pobjegao u zasad još donekle jedini sigurni grad Kabul gdje se skriva u kući prijatelja iz koje ne izlazi. U protivnom bi bio ubijen. Cilj mu je, kao i mnogima, otići iz zemlje. Iličić je za svog poznanika zatražio pomoć ljudi koji ga prate i pomoću platforme GoFundMe u manje od jednog dana prikupio 18 tisuća dolara.

image
Kristijan s turističkim vodičem Noorom
PRIVATNI ALBUM

„Odaziv je nevjerojatan. Hvala svima koji pomažu. Odlučio sam se na ovaj potez zbog Noora i njegove obitelji te vozača koji me ondje vozio i njegove obitelji. Noor je bio savjetnik vlade u segmentu sigurnosti. Zarađivao je od turista i bio je na meti talibana. Ako ga nađu sigurno će ga ubiti...On osim bijega nema drugog izbora. Skriva se u Kabulu na tajnoj lokaciji. Ondje vlada potpuni kaos, na granicama je tisuće ljudi. Tko nema dokumente, neće ih ni dobiti. Jedina opcija koju sada ima je da dobije vizu za Indiju jer će možda uskoro njihova ambasada biti otvorena, sve druge su zatvorene....ondje ništa ne radi. Zadnja opcija mu je Pakistan”, priča nam Iličić koji se u svom posjetu Afganistanu zbližio s lokalcima.

Najopasnija zemlja na svijetu! Naš poznati bloger za dlaku izbjegao talibane - pa upoznao pravi Afganistan

Proveo je s njima dovoljno vremena da ih upozna, zavoli, shvati da se radi o dobrim ljudima koji vole svoju zemlju i svoj život. „Život koji sada stiže u Afganistan je horor. Talibani neće donijeti ništa dobro. Prema informacijama s terena, već sada idu od vrata do vrata i odvode djevojčice kao buduće žene svojim ratnicima. To su radili i prije. Žena nije imala nikakva prava, nije mogla raditi, djevojčice nisu mogle ići u školu. Afganistan su vratili u kameno doba”, priča nam.

image
Kristijan Iličić s lokalcima je zaigrao nogomet
PRIVATNI ALBUM
image
Kristijan Iličić prije osam mjeseci s lokalcima u Afganistanu
PRIVATNI ALBUM

Šok koji se sada dogodio kao i glas njegovog prijatelja, činjenica da će ga talibani ubiti ako ga se dočepaju, činjenica da teško može iz grada, guraju ga, kaže, preko ruba. Izišao je u javnost s pozivom da pomogne čovjeku i ljudima koje je upoznao. „Tražio sam minimalnu donaciju, dolar, dva... Pred našim očima događa se još jedna velika katastrofa našega doba. Osobno želim pomoći ljudima čiji su me životi dotakli i obogatili. Živjeli su sretno, imali su svoj dom, svoje karijere. Sve je sada nestalo. Srce mi je slomljeno. Sve će biti transparentno objavljeno i svi novci će im biti poslani”, ističe.

image
Kristijan Iličić u Afganistanu
PRIVATNA ARHIVA

Kada je prije osam mjeseci bio ondje talibani su kontrolirali 60 posto teritorija, što znači da je od 34 provincije ulazak dopušten u samo njih sedam. Ništa nije naslućivalo da bi u tako kratkom periodu mogli preuzeti državu. U svom je posjetu rado razgovarao s lokalnim stanovništvom, a posebno mu je draga bila Halima, odvjetnica i vlasnica restorana u Bamyanu.

„Kažu da je Afganistan najgora zemlja za žene. O njihovim pravima sam razgovarao s Halimom. Kaže da se u svom gradu osjeća slobodno. Šminka se i nosi samo maramu kojom pokriva kosu i vrat. Šminka je ovdje simbol slobode, a s druge strane, mnogim je ženama nužna kako bi pokrile podljeve od batina. Kad putuje u Kabul, Halima stavlja nikab, veo koji ima samo prorez za oči. Na sudu zastupa zlostavljane žene. Batine su redovite u brakovima koji su dogovoreni i iz kojih je teško izići.Od kasnih 50-ih do ranih 70-ih godina prošlog stoljeća u Afganistanu su žene u urbanim sredinama bile moderno odjevene i obrazovale se za liječnice, pravnice, učiteljice... Sve su to uništili talibani uvođenjem šerijatskog zakona koji tumače na svoj način. Ženama su zabranjeni obrazovanje, izlazak iz kuće, bilo kakav izbor... Ako to prekrše, brutalno ih se kažnjava kamenovanjem i bičevanjem”, kazao je prije osam mjeseci za Gloriju Kristijan Iličić u kojem se povijest nažalost iznova ponavlja.

image
Kristijan Iličić tijekom razgovora s Halimom
PRIVATNI ALBUM
Linker
23. travanj 2024 00:52