Feljton

Mističan Jared Leto: Čovjek s tisuću lica, brojnim talentima i niti jednom pravom ljubavi

Oskarovac, modni ekshibicionist i frontmen rock benda - sve je to 50-godišnji holivudski glumac čiji je život obilježilo odrastanje u hipijevskoj komuni, zbog čega mu nikad nije bila privlačna ideja o konvencionalnom životu udvoje.

Američki glumac i glazbenik Jared Leto (50) najbolje je čuvani stanovnik prigradskog losangeleškog Laurel Canyona. Njegov dom je bivša vojna baza iz Drugog svjetskog rata, opasana visokim zidom s bodljikavom žicom, a ulaz u kompleks od 50.000 četvornih metara priječe golema vrata s oštrim šiljcima pa njegova poruka upućena nezvanim gostima ne može biti jasnija. Njegov oprez je razumljiv: jedan mu je obožavatelj prije devet godina poštom poslao vlastito uho pa ne čudi što je svoju tvrđavu opremio i brojnim nadzornim kamerama. Iz “bunkera” koji je 2015. kupio za pet milijuna dolara rijetko izlazi, osim ako sa svojim bendom “30 Seconds to Mars” ne snima novi materijal u studiju u gradu ili mora na glazbeni ili filmski događaj koji ne može izbjeći.

- Ne posjećujem poznata okupljališta i mjesta gdje će me fotografirati. Kad sam u Los Angelesu, ili radim u studiju s grupom ili sam kod kuće. Prilično mi je ugodno doma - pojasnio je glumac s tisuću lica, koji je 26. prosinca proslavio okrugli, 50. rođendan.

image

Zvijezda je novog Marvelovog filma ‘Morbius‘.

LANDMARK/PRO

Čitajte i: Kronologija karijere kralja transformacije: Jared Leto živi svoje uloge kao rijetko koja holivudska faca

Holivudski stil života mu ne odgovara i ne ustručava se to pokazati, ali mu se ipak ne odlazi iz prijestolnice filmske i glazbene industrije zbog pragmatičnih razloga. Prilagodljiv je, snalažljiv, iza njegovog otkačenog životnog stila krije se iznimno uporan i marljiv astrološki Jarac koji živi svoje snove jer se za njih itekako potrudio.

- Uvijek kažem da je most između stvarnosti i snova dobar, stari naporni rad - kaže zvijezda filma “Dinastija Gucci” te spektakla o Marvelovom antiheroju i vampiru “Morbius” u kojem tumači naslovnu ulogu. Režira ga Daniel Espinosa, premijera je trebala biti 28. siječnja, no zbog epidemioloških mjera pomaknuta je na travanj. To nije prva odgoda zbog više sile: nestrpljenje fanova svaki put je sve veće zbog Jareda Leta, od kojeg se i ovaj put očekuje maestralna metamorfoza. Tumači nesretnog znanstvenika iz Marvelovog svemira, Michaela Morbiusa, žrtvu vlastitog eksperimenta kojim je trebao izliječiti svoju rijetku bolest krvi. Naposljetku se pretvara u biće raspeto između ljudskosti u sebi i poriva za krvlju... Uloga je to kojom će glumac proslaviti 30. obljetnicu u zabavljačkoj industriji. Naime, debitirao je 1992. kao mladi biker Dexter u sitcomu “Camp Wilder”, uslijedila je uloga Jordana Catalana, glavnog frajera u srednjoj školi u televizijskom serijalu “I to mi je neki život” s Claire Danes.

image

U serijalu ‘I to mi je neki život‘ s početka devedesetih partnerica mu je bila Claire Danes.

LANDMARK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nitko kao Jared Leto! Neprepoznatljiv je u filmskoj sagi o Guccijevima, no to je tek mali dio onoga što može

Nakon nje više ništa nije bilo isto: sljedeći projekt bila je suradnja s Winonom Ryder u romantičnoj drami “Istkano srcem”, potom je dobio naslovnu ulogu u biografskoj drami “Prefontaine” kojom se probio u jaču glumačku ligu. Tumači naslovnu rolu, američkog atletičara Stevea Prefontainea: bilo je to prvi put da se glumački poistovjetio sa svojim likom. Neumorno je trenirao i ušao u svaku poru osobnog života sportaša koji je u 24. godini poginuo u prometnoj nesreći. Zbog prodornih plavih očiju, skladne građe tijela i pramenovima prošarane duge kose, jedan je od najzgodnijih vladara crvenog tepiha otkako je filma i dalje je među najpoželjnijim holivudskim neženjama. Nakon što je 2004. u filmu Olivera Stonea “Aleksandar Veliki” uvjerljivo tumačio ulogu Hefestiona, najboljeg prijatelja, suborca, a neki povijesni izvori tvrde i ljubavnika Aleksandra Velikog (glumi ga Colin Farrell), pričalo se da Leto nije “otrov” samo za žene. Otada se govorka da je navodno istražio i “starogrčki” oblik ljubavi.

Priča o tome kako je osvojio Hollywood počinje u malom gradu Bossier City, Louisiana, gdje je rođen kao mlađi sin ne baš sretnog bračnog para Constance i Anthonyja Bryanta. Njegov otac napustio je obitelj zbog druge žene kad je Jared bio toliko malen da ga se ne sjeća, kasnije se propio i naposljetku počinio samoubojstvo. Zato ne iznenađuje što je prva osoba na koju danas pomisli na svoj rođendan - njegova mama. Nedavno je na društvenim mrežama na kojima ima 21,6 milijuna pratitelja objavio njenu fotografiju dok je s njim bila trudna do zuba. Dodao je da su bili toliko siromašni da je haljinu u kojoj je te 1971. snimljena sašila od starih draperija. Danas ga mama, 70-godišnja umjetnica s vlastitom linijom nakita “Linda and Constance”, ponosno prati na javna događanja: bila je s njim sredinom studenog na premijeri filma “Dinastija Gucci” u njujorškom Lincoln Centru, a nju i brata vodio je 2013. na dodjelu nagrada Američke filmske akademije, kad je osvojio Oscara u kategoriji za najbolju sporednu ulogu u filmu “Dobri dileri iz Dallasa”.

image

Jared Leto neprepoznatljiv u ‘Dinastiji Gucci‘ s Lady Gagom.

LANDMARK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Životni put Scarlett Johansson: Od socijalne pomoći do napuštanja majke, ništa je nije pokolebalo na putu do uspjeha

Neprilagođeni momci

Prezime Leto glumac je dobio od bivšeg očuha, oftalmologa Carla Leta iz grada McLean u Virginiji: oženio se njegovom majkom 1979. kad je Jaredu bilo osam godina i usvojio njezine sinove. - Od rane dobi bilo je očito da je Jared umjetnički talentiran - rekao je sad već umirovljeni liječnik za MailOnline kad je njegov posinak nagrađen Oscarom. Nisu u kontaktu otkako se 1981. razveo od Jaredove majke, no ponosan je na njegova postignuća. Očuh nije otkrio zašto su se razveli, no iz kasnijih izjava holivudskog glumca zaključuje se da su on i brat Shannon bili “teški” klinci: nisu se uklapali u novu sredinu, gradić McLean u Virginiji odakle je njihov očuh, a on se s tim vjerojatno nije mogao nositi.

Razlog za takvo ponašanje zacijelo je bilo nesretno rano djetinjstvo te često mijenjanje boravišta. Shannon i Jared teško su sklapali prijateljstva s vršnjacima pa su bili vrlo usamljeni. Utjehu su pronalazili u glazbi: njihov prvi glazbeni instrument bio je raštimani klavir u jednoj vojnoj bazi. Naime, njegov djed s majčine strane, William Metrejon, bio je pripadnik Američkih zračnih snaga: Constance Leto neko vrijeme živjela je s njim i majkom Ruby, seleći se od baze do baze. Kad se početkom 80-ih razvela od drugog supruga, otišla je s Jaredom i Shannonom u hipi komunu u Coloradu. A potom je, zbog zaposlenja na mjestu pomoćne medicinske sestre u Port Au Princeu, odvela sinove na Haiti, jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta, gdje su proveli 18 mjeseci.

image

Stilski eksces na Met Gali 2019.: Leto s voštanom replikom vlastite glave.

GETTY IMAGES FOR THE MET MUSEUM/

Čitajte i: Diva se vraća! Diana Ross imala je mnoge ljubavi, a Michael Jackson obožavao ju je toliko da je odbio doći joj na svadbu

- Još pamtim ljude koji žive na ulici, kupaju se u kanalizacijskoj vodi, mole i gladuju - ispričao je glumac koji je 2011., poslije katastrofalnog potresa, među prvima pohitao u pomoć toj zemlji. Zbog nomadskog načina života njegovo školovanje bilo je kaotično. Otprije problematično ponašanje postalo je još gore kad je postao srednjoškolac: u 10. razredu srednje škole prestao je pohađati nastavu i počeo upadati u nevolje. - Kad bih sada sreo Jareda tinejdžera, prvo bih provjerio imam li svoj novčanik. Pravio sam se da sam opak, imao sam probleme sa zakonom, ispisao se na neko vrijeme iz škole. Vjerujem da je moje tadašnje ponašanje bilo povezano i s drogom s kojom sam eksperimentirao - otkrio je jednom prilikom.

Nakon puno uvjeravanja i svađa s mamom, školovanje je nastavio u američkoj prijestolnici Washingtonu, gdje je neko vrijeme živio poslije još jedne obiteljske selidbe. Maturirao je u gradu Oakton, Virginia, gdje se njegova obitelj skrasila poslije Washingtona. Kako ga je majka, inače samouka fotografkinja, tijekom turbulentnog odrastanja zainteresirala za vizualnu umjetnost, upisao je studij figurativnog slikarstva na Philadelphia University of the Arts, a potom se prebacio na fakultet New York City School of Visual Art gdje se nudilo više mogućnosti u željenom području.

image

S Alessandrom Micheleom iz Guccija toliko je blizak da izgledaju kao blizanci.

CHARLEY GALLAY GETTY IMAGES FOR LACMA

Čitajte i: Marilyn Monroe bila je više od seks simbola: Iza senzualne maske krije se more boli i neutažena žeđ za ljubavlju

Opsjednut glumom

- Htio sam biti dobar umjetnik. Pohađao sam i satove fotografije, tečaj kiparstva, tečaj lončarstva koji je neophodan želite li biti kipar. Onda su na red došli satovi filmske umjetnosti i glume. To je bilo to. Postao sam opsjednut - ispričao je jednom prilikom. Kritičari ga danas svrstavaju među najradikalnije sljedbenike Metode, sustava glume koji je osmislio Lee Strasberg, kazališni redatelj i umjetnički ravnatelj njujorškog Actors Studija, a zagovara stapanje umjetnika s likom. Međutim, Jared Leto na sam spomen Metode žustro odmahuje rukom. - Stvari se jednostavno dogode. Način na koji se gluma događa neka je vrsta intuicije - rekao je nedavno za magazin Variety.

Ukratko, pred kamerom se ponaša kako osjeća da treba, što god to uključivalo. Tako je zbog uloge ovisnika o heroinu Harryja Goldfarba u psihološkom trileru “Rekvijem za snove” iz 2000. redatelja Darrena Aronofskyja neko vrijeme živio s narkomanima na ulicama njujorškog East Villagea. Pripremajući se za tu ulogu, prvi put u karijeri odlučio je smršavjeti. - Zagrizao bih u brokulu, krastavac, ali samo nekoliko zalogaja. To je bila najteža stvar koju sam si ikada priredio. Bilo je jako bolno i teško ponovno početi jesti. Kasnije sam otišao na oporavak u Portugal. Tjednima sam boravio u starom samostanu i jeo ribu i krumpir - ispričao je.

Zbog filma “Poglavlje 27” iz 2007. morao se značajno udebljati. Htio je izgledati kao ubojica Johna Lennona, debeljuškasti Mark Chapman kojeg je tumačio u tom projektu. Jeo je puste kilograme punomasnog sladoleda s maslinovim uljem. Da, udebljao se željenih 30 kilograma, ali je zaradio ne baš bezazlenu kroničnu bolest, giht. Netko drugi bi se nad tim zamislio, ali ne i Jared Leto koji je u privatnom životu - vegan. U showu Ellen DeGeneres otkrio je da najviše voli jesti nag.

image

S Lindsay Lohan spetljao se na snimanju filma ‘Poglavlje 27‘.

JAMES DEVANEY WIREIMAGE

Čitajte i: Božanski glas i sudbina iz pakla! Bila je veličanstvena diva, a umrla je sama, ovisna o opijatima i malo tuđe milosti

Kako god bilo, taj detalj nije mu pomogao u pripremama za ulogu transrodne žene Rayon u filmu “Dobri dileri iz Dallasa” čiji je režiser nedavno preminuli Jean-Marc Vallée. Kako bi je što vjernije predstavio u biografskoj drami o Teksašaninu Ronu Woodroofu oboljelom od AIDS-a, (glumi ga Matthew McConaughey), smršavio je 18 kilograma. - Kada drastično gubite težinu, to mijenja način na koji hodate, kako se osjećate. A kad obujete cipele s visokim potpeticama, to mijenja način na koji se krećete i zahtijeva prilagodbu. Svako jutro, bez obzira na sve, izašao bih iz kombija kad su me ostavili na setu i nosio štikle. Nije bilo važno je li bilo 4 ujutro, uvijek sam bio u štiklama - ispričao je, dodajući kako su mu najveći problem zadale tetovaže na nogama jer ih njegov lik nije imao. Prekrivao ih je navlačeći dva para tajica, a kako je bio jako mršav, prejako su mu stiskale noge i prouzročile problem s cirkulacijom.

Iako je štošta propatio zbog filma koji mu je donio Oscara, ne žali što mu je zlatni kipić u međuvremenu nestao. Naime, početkom prošle godine u emisiji “The Late Late Show with James Corden” rekao je da ga je zagubio. - Nisam ga vidio otprilike tri godine. Svi su ga tražili, ali nekako je magično nestao. Nadam se da je u dobrim rukama gdje god da jest - objasnio je slavom neopterećeni glumac Jamesu Cordenu. - To je ipak Oscar... - izustio je zaprepašteni voditelj, no Leto je nonšalantno slegnuo ramenima i upitno ga pogledao očekujući novo pitanje.

image

Kao transrodna osoba u ‘Dobrim dilerima iz Dallasa‘ s Matthewom McConaugheyjem

LANDMARK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Žene lavice! Siščanka Boba i Zagrepčanka Marijana otkrivaju kako ih je borba sa zloćudnom bolešću učinila - još jačima

Zbog uloge debeljuškastog Paola Guccija, osebujnog člana modne dinastije u filmu “Dinastija Gucci” (s kojim se odmah povezao), prvi put otkako je glumac koristio je usluge profesionalaca na setu radi transformacije. Dodali su mu trbuh i postarali ga, nosio je i periku jer je Paolo proćelav.

Hrvatska veza

Njegova glazbena karijera podjednako je intenzivna. S bratom Shannonom osnovao je 1998. alternativi rok bend “30 Seconds to Mars”. Dosad su snimili pet studijskih albuma i prodali više od 15 milijuna nosača zvuka, a 2011. uvršteni su u Guinnessovu knjigu rekorda zbog izvanrednog broja koncerata na jednoj turneji: bilo ih je 300. Kad su te godine nastupali u Zagrebu, Jared Leto je u intervjuu za Gloriju pojasnio kako je sarajevski gitarist Tomo Miličević, koji je do 2018. svirao s bratom i njim, postao član benda.

image

S glumicom Cameron Diaz bio je čak i zaručen, a hodali su tri godine.

BACKGRID USA/PROFIMEDIA

- Na audiciju je došlo dvjestotinjak gitarista, a među njima se Tomo isticao na prvi pogled. Prije nego što je uzeo gitaru u ruke, rekao je da ne trebamo dalje tražiti jer boljeg od njega nećemo naći. Bio je u pravu. U četiri, pet dana savršeno je naučio sve naše pjesme. No, da smo znali da će nas toliko “tlačiti” pričama o ljepoti svoje zemlje, razmišljanjima o preseljenju u Hrvatsku, sigurno bismo još jedanput razmislili - ispričao je glavni pjevač, gitarist te glavni tekstopisac slavne grupe.

Da mu je Hrvatska ostala u lijepom sjećanju, pokazalo se 2019. kad je bend svoj ekskluzivni Camp Mars Festival s intimnim svirkama i druže­njem s fanovima - koji je dotad organizirao u Ma­­libuu u Kaliforniji - preselio na otočić Obonjan po­­kraj Šibenika. Vikend sa sretnicima koji su uspjeli nabaviti ulaznice (za najskuplje je trebalo izdvojiti i do 42.000 kuna) prozvao je “Mars Island”.

image

Povezivalo ga se i s pjevačicom Katy Perry.

KEVIN MAZUR WIREIMAGE

Čitajte i: Kad ga piješ, vidiš zvijezde: Priča o najpoznatijem šampanjcu na svijetu koji slavi stoljeće postojanja

Za njega ne postoji zabranjena tema - osim žena koje voli, a nisu njegova mama. Otkrit će, primjerice, da mu se skoro zavrtjelo u glavi kad se u sedmom ili osmom razredu osnovne škole prvi put poljubio, ali o sadašnjoj djevojci, manekenki ruskog podrijetla Valery Kaufman (27), odbija išta reći, premda se nagađa da hodaju već dvije godine. Tvrdi mu se sviđa biti neženja, a s obzirom na to da mu vlastita obitelj ne pruža baš najbolji primjer po pitanju braka i podizanja djece, zacijelo je to razlog zbog kojeg tolike godine “puše na hladno.” Lijepa manekenka još nema zaručnički prsten, a njemu se ne žuri. - Bratu često kažem da smo preskočili prve razvode. Budemo li imali djecu, bit ćemo taman stari da nam, umjesto “tata”, kažu “djede”. Mislim da je starenje sjajno jer ste strpljiviji. Iza sebe imate život i puno lekcija koje možete podijeliti - smatra Jared Leto.

image

S kolegicom Scarlett Johansson ostao je u dobrim odnosima nakon prekida veze 2005.

GETTY IMAGES FOR THE MET MUSEUM/

Miljenik modnog svijeta

Ako postoji muškarac na kojem bunda od umjetnog krzna (uvjereni je vegan) ne izgleda napadno, onda je to Jared Leto. Da nije glazbenik i glumac, vjerojatno bi bio muški supermodel jer upečatljive boje, specifične za talijanski šik, i dendijevske krojeve odijela nosi s kraljevskom nonšalancijom. Modni je ambasador Guccija, surađuju od 2016. kad je snimio prvu reklamnu kampanju za miris Gucci Guilty, a danas je muza kreativnog direktora te modne kuće, Alessandra Michelea. To što glumi u filmu “Dinastija Gucci”, koji se obitelji, najblaže rečeno, nije svidio (prijetili su tužbom), zasad nije pokvarilo njihov odnos.

image

S 23 godine mlađom manekenkom Valery Kaufman viđa se posljednje dvije godine.

BACKGRID US

Čitajte i: Fabergé - priča o draguljaru svih dragulja: Simbol ultimativnog luksuza kojeg su obožavali ruski carevi

Ljubavni vremeplov

Najdužu ljubavnu vezu imao je s holivudskom glumicom Cameron Diaz (49). Prohodali su 1999., zaručili se godinu poslije, a prekinuli su 2003. Poslije nje bio je godinu dana u vezi s kolegicom Scarlett Johansson (37), a prekinuli su 2005. Navodno se na snimanju filma “Poglavlje 27” spetljao s Lindsey Lohan (35), što je ona zanijekala. Uslijedila je ljubav s manekenkom Kristom Ayne (39) koja je tvrdila kako nije loš u krevetu, njemačkom glumicom Katharinom Damm (27), s kojom je 2012. ljetovao u St. Tropezu, te s bogatom, odnedavno sretno udanom nasljednicom Paris Hilton (40). S glumicom i dizajnericom Ashley Olsen (35) nekoliko je puta prekidao i mirio se. Navodno je imao i gay iskustva.

Linker
19. travanj 2024 15:20