Pakao zlostavljanja

Mučna borba Mije Farrow: Veza s Allenom uništila joj je život, a nitko joj nije vjerovao da živi s monstrumom

Nova dokumentarna serija pokušava rasvijetliti mučnu obiteljsku priču o vezi američke glumice s redateljem Woodyjem Allenom, kojeg optužuje da je prije trideset godina napastovao kćer Dylan, i zaveo drugu, tada 20-godišnju Soon-Yi, koju je oženio te s njom posvojio dvoje djece.

Dokumentarna mini serija od četiri nastavka “Allen v Farrow”, koja se nedavno počela prikazivati na HBO-u, ponovno pred javnost iznosi mračnu obiteljsku priču otprije gotovo tri desetljeća, u kojoj dvije sukobljene strane i danas tvrde da ona druga laže, dok je jedino sigurno da nitko od njih nije sretan.

Na jednoj su strani glumica Mia Farrow (76), zvijezda filmova “Rosemaryna beba” i “Veliki Gatsby”, žena koja je uz četvero biološke djece imala i desetero posvojene, a na drugoj Oscarom nagrađeni redatelj Woody Allen (85), Mijin bivši partner i muž njezine posvojene kćeri Soon-Yi (50), dugo godina miljenik filmske publike i čovjek s velikim društvenim utjecajem i karizmom.

Sve je počelo u siječnju 1992. kada je Mia Farrow u stanu Woodyja Allena, s kojim je tada već desetak godina bila u vezi i 1987. mu rodila sina Satchela, slučajno pronašla fotografije gole Soon-Yi i doznala da su njih dvoje ljubavnici. Teško je zamisliti kakav je to šok bio za nju, ali i za ostalu Mijinu djecu koja su Allena smatrala ocem - ili barem očinskom figurom.

image
Woody Allen i supruga Soon-Yi, posvojena kći Mije Farrow.
STEVEN FERDMAN/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Mia Farrow nakon dokumentarca: 'Ne mogu si oprostiti što sam Allena pustila u svoju obitelj'

A onda, kada je mislila da ništa ne može biti gore od toga, na vidjelo je izašlo nešto još strašnije - njezina druga posvojena kći Dylan, koja je tada imala sedam godina, požalila joj se da ju je Allen dirao po intimnim dijelovima tijela, govorio joj da djeca moraju slušati starije i obećavao joj da će je voditi u Pariz i dati joj da glumi u njegovom filmu.

- Mama, ne želim ići s njim u Pariz - govorila je Dylan.

I prije je bilo nagovještaja da Allen ima, blago rečeno, nezdrav odnos s Dylan. Mia je tek rođenu Dylan posvojila 1985., kada se činilo da s Allenom ne može dobiti dijete. U to je doba već imala troje biološke djece sa skladateljem i pijanistom Andreom Previnom te troje koje je posvojila dok je bila u braku s njim.

image
S kćeri Dylan, 2016. godine.
MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nakon razvoda je 1980. posvojila trogodišnjeg dječaka Mosesa, a kad joj je Allen lakonski rekao da ne bi imao ništa protiv jednog plavog anđela u obitelji, posvojila je Dylan. Uslijedile su optužbe za pedofiliju i Allenove protuoptužbe da je Mia Farrow loša majka koja je protežirala biološku djecu, a posvojenu tretirala kao služinčad, da je manipulirala s Dylan i da je, naprosto, sve izmislila.

image
S Woodyjem Allenom i djecom - Ronanom, Lark, Dylan, Fletcherom, Daisy, Soon-Yi i Mosesom, 1990.
GLOBE PHOTOS/MEDIAPUNCH/SHUTTERS

Moses je stao na očevu stranu

I Mia Farrow i Dylan sudjelovale su u nastanku dokumentarnog mini serijala, no Allen i SoonYi, koji su u međuvremenu posvojili dvije djevojčice, odbili su ponudu njegovih autora Amy Ziering i Kirbyja Dicka te tvrde da je “Allen v. Farrow” jednostran prikaz događaja s početka devedesetih godina.

U mini serijalu prikazani su transkripti sa suda, pokazuju se izvještaji psihijatara i stručnjaka za zaštitu djece, kućne snimke Dylan koja majci govori da ju je otac napastovao, vidimo je i danas kao mladu ženu kojoj je Allen uništio mladost i koja se još nije oporavila od trauma iz djetinjstva, vidimo i drugu Mijinu djecu koja i danas osuđuju Allena - s izuzetkom sina Mosesa, koji je prvo osuđivao oca, a zatim stao na njegovu stranu, tvrdeći da je Mia izmanipulirala Dylan.

image
Na zabavi u Los Angelesu sa sinom Ronanom.
STARPIX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Na kraju se pojavljuje i Ronan, jedino Allenovo biološko dijete, danas utjecajni novinar, jedan od onih koji su sudjelovali u nastanku #MeToo pokreta, čovjeka koji se odrekao svoga oca i danas tvrdi da je zapravo sin Franka Sinatre, bivšeg muža njegove majke, koji je s njom ostao u dobrim odnosima i nakon razvoda. Čujemo i da je jedna dadilja vidjela Allena kako leži s glavom u krilu Dylan, a doznajemo i za nepisano pravilo u domu Mije Farrow - nikada ne ostavljati Allena samog s Dylan.

Čitajte i: Pogledali smo seriju o kojoj svi pričaju: Što se doista dogodilo u braku Mije Farrow i Woodyja Allena?

Ma koliko ogorčeno Allen tvrdio da je sve izmišljotina, Dylan nikada nije promijenila svoju priču. I danas, kao i 1992., te kasnije u nekoliko navrata, 2014. te 2018., nakon nastanka #MeToo pokreta - kad je Woody Allen, koji je i nakon izbijanja skandala nastavio snimati filmove, napokon izbačen iz filmske industrije. Otkazan mu je ugovor s Amazonom za četiri filma, a tek ga se tada odrekla i većina zvijezda koje su glumile kod njega.

Na koncu, ističe se sada, redatelj “Annie Hall” i mnogih drugih uspješnih filmova, snimio je i “Manhattan”, priču o ljubavi 40-godišnjaka i tinejdžerice - kao da se prije nije znalo za taj film. No, Allenovi pobornici, kojih je sve manje i više nisu glasni kao ranije, tvrde kako i njegova bivša partnerica snosi dio krivnje za toksičnu atmosferu u obitelji.

Tragedije od samog početka

Mia Farrow rođena je 1945. u Los Angelesu. Njezin otac John Farrow, rođen u Australiji, probio se kao redatelj u Hollywoodu, a majka Maureen O’Sullivan bila je glumica, najpoznatija po ulozi Tarzanove družice Jane. Osim Mije, imali su sinove Johna, Patricka i Michaela te kćeri Prudence, Stephanie i Tisu. Patrick se ubio 2009., Michael je poginuo kad se srušio avion u kojem je učio pilotirati, a John izdržava kaznu zatvora zbog pedofilije i jedino o njemu od svoje braće i sestara Mia ne želi reći ništa u javnosti.

Mia je odrasla na Beverly Hillsu, odgojena je u strogom katoličkom duhu, a nakon srednje škole i smrti oca radila je neko vrijeme kao model, i to prilično uspješno, iako su njene mjere daleko od idealnih 90-60- 90, kakve su se tada tražile.

“Moje su više 20-20-20”, govorila je krhka djevojka kratke plave kose. Kao glumica se probila 1964. televizijskom serijom “Gradić Peyton”, koja je bila gledana diljem svijeta, pa i kod nas - bila je to prva američka sapunica prikazana na jugoslavenskoj televiziji. Iste godine kada je počela nastupati u “Gradiću Peytonu” snimila je i film “Guns at Batasi”, za koji je dobila Zlatni globus kao najbolja nova zvijezda.

image
Proslavila se u seriji ‘Gradić Peyton’ u kojoj je glumila uz Ryana O’Neala i Barbaru Perkins.
MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Zavela Sinatru

U to je doba bacila oko na pjevača i glumca Franka Sinatru i kad su se slučajno našli zajedno na jednoj holivudskoj zabavi, potrudila se da je zapazi. Sinatri je tada bilo 48 godina, a njoj 19. “Pijem whiskey koji je stariji od nje”, zlobno je komentirao Sinatrin prijatelj Dean Martin.

Sinatri to nije smetalo. I njega je privukla plavokosa mršavica, potpuno drukčija od žena s kojima ga se inače povezivalo. Vjenčali su se 1966. u Las Vegasu, u kući Sinatrina prijatelja.

image
Za 30 godina starijeg Franka Sinatru udala se 1966. u Las Vegasu.
KEYSTONE PICTURES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Slavni pjevač očekivao je da će Mia zbog njega prekinuti karijeru, a ona je prvo pristala, ali se potom predomislila pa joj je Sinatra 1967. predložio da glumi s njim u filmu “Detektiv”.

Mia je, međutim, već bila prihvatila drugu ponudu, za ulogu u “Rosemarynoj bebi” tada mladog, hvaljenog redatelja Romana Polanskog, a u “Detektivu” ju je zamijenila Jacqueline Bisset. Mislila je da će njen muž shvatiti, no na set joj je jednog dana došao njegov odvjetnik i donio joj papire za razvod.

- Mislim da je za krah mog braka s Frankom kriva velika razlika u godinama. Bila sam nemoguće nezrela u to doba - izjavila je poslije Mia.

Sinatru je iznenadilo što Mia u brakorazvodnom procesu nije od njega ništa zahtijevala niti tražila, pa su i poslije razvoda ostali u dobrim odnosima - jednom je čak izjavila da su nastavili vezu i dugo godina poslije, pa možda odatle potječe Ronanova tvrdnja da je njegov otac Sinatra, a ne Woody Allen, kojem fizički zaista nimalo ne nalikuje.

Kad je izbio skandal, Sinatra je Miji rekao da će joj pomoći financijski, ali i da će, ako to ona želi, “naći tipove koji će onom njenom Woodyju slomiti obje noge”.

U Indiji upoznala drugog supruga

Poslije razvoda od Sinatre, da se oporavi od briga i stresa, Mia je sa sestrom Prudence otputovala u Indiju i družila se s Beatlesima u ašramu Maharishija Mahesha Yogija u Rishikeshu, gdje je prakticirala transcendentalnu meditaciju, a nedugo nakon povratka u Ameriku upoznala je 16 godina starijeg francuskog skladatelja i pijanista Andrea Previna koji je tada gradio karijeru u Hollywoodu - i još bio u svom drugom braku, s pjevačicom Dory Previn. Ostavio ju je kad je Mia 1969. ostala trudna, a Dory je poslije napisala pjesmu “Beware of Young Girls” (Čuvaj se mladih djevojaka).

image
Sa svojim drugim mužem, skladateljem i pijanistom Andreom Previnom, i njihovim blizancima Matthewom i Saschom, 1971.
LFI/PHOTOSHOT/AVALON EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Detalji o vezi Woodyja Allena koja je sablaznila svijet: 'Sve bih ponovio u treptaj oka'

Previn i Farrow vjenčali su se 1970. i iste godine dobili blizance Matthewa i Saschu, a 1974. Fletchera. Između poroda Mia je posvojila dvije male Vijetnamke, prvo Lark Song koja je iz sirotišta u Sajgonu došla s metalnom žlicom vezanom za ruku, a onda i Daisy. Nešto kasnije posvojila je i Soon-Yi, djevojčicu iz Koreje, za koju se nije točno znalo ima li pet ili sedam godina.

Previn nije bio oduševljen što njegova supruga posvaja djecu iz sirotišta diljem svijeta, a kako to nije bio jedini bračni problem, 1979. su se odlučili razvesti. Mia je sljedeće godine posvojila dvogodišnjeg Mosesa, dječaka koji je bolovao od cerebralne paralize.

- Svuda vidim silnu bijedu, siromaštvo i patnju. Mogu pomoći barem nekoj od te djece i omogućiti im djetinjstvo kakvo zaslužuju - objašnjavala je zašto se odlučila na posvajanje djece.

U to je doba, potkraj sedamdesetih, već bila snimila “Velikog Gatsbyja”, tada jednog od najuspješnijih filmova desetljeća, bavila se humanitarnim radom, bila u Timeu uvrštena na popis sto najutjecajnijih osoba na svijetu...

Fatalna ljubav sve do jednom

Woodyja Allena upoznala je 1979. i tijekom sljedećih desetak godina glumila u 13 njegovih filmova, od kojih je prvi bio “San ljetne noći” 1982. Uslijedili su “Zelig”, “Brodvejski Danny Rose”, “Zločin i prijestupi”, “Muževi i žene”...

I on je bio stariji od nje, devet godina, a veza im nije bila nimalo konvencionalna. Nikad se nisu vjenčali niti su živjeli zajedno. Allen je spavao i radio u svom stanu na Petoj aveniji u New Yorku, a Mia preko puta, s druge strane Central Parka, u vlastitom domu s devetero djece, dadiljama, dvije mačke, kanarincem, nekoliko činčila...

Allen je svako jutro dolazio k njoj, a navečer bi pomagao staviti djecu na spavanje. Idila je trajala sve dok Mia, nakon što je posvojila Dylan, nije rodila njihovo zajedničko dijete Satchela (kasnije je uzeo ime Ronan), kojeg je Allen nazvao po svom omiljenom igraču baseballa Satchelu Paigeu, i posve mu se posvetila. Allen se počeo sve više vezati uz malu plavokosu djevojčicu, zabrinut da je Mia zanemaruje zbog brige za novorođenog sina.

Na fotografijama se može vidjeti kako je nosi ili drži ruku kad bi obitelj otišla u šetnju, nekad bi znao doći ranije k Miji, da bude uz Dylan prije nego što se probudi, vodio ju je u školu i poslijepodne iz škole kući. Ta je pretjerana pažnja sve više izazivala nelagodu kod Dylan.

Dylan je molila majku da je ostavlja s Woodyjem

Kad je slavila šesti rođendan, bilo je dogovoreno kako će je Allen pustiti da se bez njega igra sa svojim prijateljicama, a iako je ovaj pristao, na kraju nije izdržao pa ga se u “Allen v. Farrow” može vidjeti kako puše svjećice na njenoj rođendanskoj torti. Djevojčica ga je, koliko je mogla, izbjegavala, bježala u svoju sobu kad bi on pozvonio na vrata, molila majku da je ne pušta na igranje s njim...

Nakon što je 1992. viđen kako drži glavu u njenom krilu i kad je Mia od nje čula da ju je dirao po intimnim dijelovima tijela, obratila se pedijatru, a ovaj je prijavio slučaj policiji pa je pokrenuta istraga.

Allen je za nju doznao u kolovozu i samo tjedan dana kasnije sudski zatražio puno skrbništvo nad Satchelom i dvoje Mijine posvojene djece - Dylan i Mosesom.

Dylan sve izmislila?

Dok su se Allen i Farrow ogorčeno optuživali, u ožujku 1993. glavni doktor na odjelu Klinike za seksualno napastovanje djece bolnice Yale New Haven, dr. John Leventhal, posvjedočio je da je Dylan po njegovom mišljenju ili izmislila priču jer je bila pod stresom zbog odrastanja u domu u kojem su bili poremećeni odnosi ili ju je majka izmanipulirala i uvjerila da ju je Allen napastovao.

Svoje je mišljenje zasnovao na nekonzistentnim iskazima Dylan, koja je jednom kad su je pitali koji su to intimni dijelovi tijela pokazala na svoje rame. Poslije je rekla kako joj je bilo neugodno pokazivati rukom “tamo dolje”, no Leventhal to očito nije razmatrao.

Mnogi su ukazivali na manjkavosti njegova izvještaja - nije uopće razgovarao s Dylan, nego je čitao nalaze drugih stručnjaka, svoje je bilješke poslije spalio, pa se neki podaci nisu mogli provjeriti...

Mia je izvukla kraći kraj

Sudac nije imao drugog izbora nego odlučiti kako nema sigurnog dokaza da je Allen zlostavljao Dylan, mada nikad nije bio potpuno uvjeren u njegovu nevinost. I državni tužitelj New Yorka je u rujnu 1993. odustao od njegova daljnjeg gonjenja iako je rekao da postoji osnovana sumnja za to, a svoju je odluku djelomično zasnovao i na mišljenju Mije Farrow da ne želi dodatno traumatizirati Dylan.

image
U ‘Velikom Gatsbyju’ s Robertom Redfordom, 1974.
PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK

I što se na kraju dogodilo? Woody Allen i Soon-Yi su se vjenčali i još žive zajedno sa svoje dvije posvojene kćeri, Bechet i Manzie, i sa sve manjim brojem prijatelja i poznanika koji žele s njima komunicirati. Mia Farrow i dalje nastoji dokazati da nije “luđakinja koja je sve izmislila kako bi napakostila Allenu jer ju je prevario s njenom kćeri”, Dylan nastoji izgraditi normalan život nakon što je godinama patila zbog trauma iz djetinjstva i panično se bojala prisustva starijih muškaraca.

A Mijina druga djeca, biološka i posvojena? Matthew Previn je odvjetnik, oženjen je i ima dvoje djece. Njegov brat blizanac Sascha sad je u drugom braku i ima kćer. Treći biološki sin Mije Farrow i Andrea Previna, Fletcher Previn, radi kao pomoćnik jednog od direktora tvrtke IBM, najgorljiviji je majčin zaštitnik i živi blizu nje sa suprugom, grafičkom dizajnericom, s kojom ima dvije kćeri.

Posvojena kći Lark, o kojoj se pisalo 1991., kad je sa sestrom Daisy bila uhvaćena u krađi u dućanu, umrla je na Božić 2008., od posljedica zaraze HIV-om, i iza sebe je ostavila dvije kćeri.

Daisy, koju je Mia kao i Lark posvojila u Vijetnamu, nakon turbulentnih tinejdžerskih godina, sada radi kao nadglednica u građevinskoj tvrtki i udana je za glazbenika. Moses Farrow je pohađao elitnu srednju školu i diplomirao na sveučilištu Connecticut te radi kao obiteljski terapeut. Dylan je spisateljica i majka kćeri.

image
U filmu ‘Rosemaryna beba’ s Johnom Cassavetesom, 1968.
COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Imala mnoštvo posvojene djece

Ronan je sa samo 15 godina završio Bard College te poslije studija prava na Yaleu radio kao ambasador Unicefa, a s 25 godina bio je jedan od savjetnika Hillary Clinton. Posljednjih godina radi kao novinar. Tam Farrow, slijepa djevojčica koju je Mia Farrow posvojila u Vijetnamu 1992., umrla je od posljedica srčane mane 2000.

Za Isaiu Farrowa, posvojenog iste godine kad i Tam, zna se samo da je diplomirao na Sveučilištu Conecticut. Quincy Farrow, kći narkomanske ovisnice, koju je Mia posvojila 1994., lani je diplomirala. Thaddeusa Farrowa, rođenog 1988., kljastog dječaka koji je prebolio dječju paralizu i morao puzati četveronoške i prositi hranu, Mia Farrow pronašla je u sirotištu u Kalkuti, gdje su ga vezali lancem.

Odmah ga je posvojila i pružila mu ljubav i sigurnost, ali se on teško snalazio u novoj sredini. Tek kao tinejdžer je počeo normalno funkcionirati kao član obitelji. Kasnije je izučio automehaničarski zanat i potom se školovao za policajca, no traume iz djetinjstva očito su bile previše teške.

Pronađen je mrtav u automobilu, s puškom na sjedalu pokraj sebe. Frankie-Minh, slijepa djevojčica iz Vijetnama, koju je Mia posvojila 1995., kad je imala šest godina, još je studentica. Mia i dalje živi u kući u Connecticutu, u koju se nakon šokantnih otkrića o Woodyju Allenu preselila iz New Yorka - kako bi bila što dalje od njega.

"Ne zanimaju me vile, nakit i moda"

"Mia mi je jednom davno, kad je posvajala peto ili šesto dijete, rekla da je rano shvatila kako je u životu ne zanima da ima raskošnu kuću s bazenom. 'Takve stvari me neće zadovoljiti niti činiti ispunjenom i sretnom. Ne zanima me ni moda, kao ni nakit. Ono što me zanima jest omogućiti normalan život nekome tko ga ne bi imao da nije bilo mene. Što je lošeg u tome. Najiskrenije, to je razlog zašto posvajam djecu’", priznala je jednom Mia Farrow svojoj sestri Tisi. Možda je i to razlog zašto su joj u sporu s Allenom sva djeca ostala privržena, osim Mosesa, koji je stao na njegovu stranu i poslije tvrdio da je Mia bila loša majka i da je manipulirala osjećajima djece.

Linker
18. travanj 2024 22:11