DISKOGRAFSKI POVRATAK GODINE

Nakon četiri desetljeća stanke! Milijuni obožavatelja konačno dočekali novi studijski album ABBA-e

Svi se nadaju da ‘Voyage‘ i istoimena turneja iduće godine na kojoj umjesto ljudi nastupaju tzv. abbatari neće označiti i službeni kraj ove švedske supergrupe.

Deveti studijski album švedske četvorke ABBA-e, jednog od najuspješnijih pop sastava u povijesti glazbe, od 5. studenog je dostupan fanovima diljem svijeta. S kakvom je gladi dočekano deset novih pjesama Agnethe Fältskog, Björna Ulvaeusa, Bennyja Anderssona i Anni-Frid Lyngstad svjedoči i nevjerojatan broj prednarudžbi: samo u Velikoj Britaniji na slijepo je naručeno više od stotinu dvadeset tisuća albuma, čime je Voyage postao unaprijed najprodavaniji u povijesti Universal Music Groupa u Ujedinjenom kraljevstvu.

S ukupno 37 minuta i tri sekunde nove ABBA-e oduševljeni su i glazbeni kritičari, pa je Voyage tako u Independentu dobio svih pet zvjezdica, kultni časopis Rolling Stone dodijelio mu je četiri od pet zvjezdica, a s dvije zvjezdice pokopao ga je samo glazbeni urednik dnevnika The Guardian.

image

ABBA-ine voštane figure izložene u ABBA-inom muzeju u Stockholmu.

JONATHAN NACKSTRAND AFP

Osim standardnog izdanja - dostupnog na CD-u, kazeti, LP-ju, digitalnom downloadu i streamingu - na kojem sve pjesme potpisuju Benny Anderson i Björn Ulvaeus pripremljena su i specijalna izdanja za japansko tržište. U Zemlji izlazećeg sunca album izlazi kao dvosruki - na drugom CD-u je kolekcija 19 najvećih ABBA-inih hitova, a novi album se može nabaviti i u paketu s DVD-om ili, pak, dvostrukim DVD-om.

Čitajte i: Abba se vraća nakon 40 godina! Snimaju se nove pjesme, a za sljedeću godinu zakazan je i specijalan koncert

Specijalni gosti

Specijalni gosti na albumu su članovi zbora Međunarodne škole iz Stockholma, te šestero glazbenika: Jan Bengston na bariton saksofonu i flauti, Mats Englund na basu, Pär Grebacken na klarinetu i tenor saksofonu, Per Lindvall na bubnjevima, Lasse Jonsson i Lasse Wellander na gitari te Margareta Bengtson na harfi.

image

ABBA je nakon 40 godina izdala novi album.

LINDEBORG AFP

Prvi singl s pjesmama 'I Still Have Faith in You' i 'Don't Shut Me Down' poharao je top liste u rujnu, a sad se s nestrpljenjem očekuju ABBA-ini hologramski koncerti u tzv. ABBA-inoj areni, zdanju podignutom s ciljem samo da od 27. svibnja do 4. prosinca iduće godine u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Londonu.

Čitajte i: Nakon 40 godina: ABBA objavila pjesmu koju su skrivali desetljećima, poslušajte kako zvuči

ABBA se razišla 1982., a planovi za povratnički album i turneju s virtualnim avatarima na sceni započeli su prije četiri godine. Četiri originalna člana benda za tu su priliku snimili svoje scensko kretanje obružani sa 160 kamera koje će tvrtki Industrial Light&Magic Georgea Lucasa, tvorca filmskog serijala 'Ratovi zvijezda' za digitalizaciju kretanja njihovih avatara pred stvarnom publikom. Osim toga virtualnu ABBA-u će na pozornici pratiti i živi šesteročlani bend, a predviđeno je da gledatelji uživaju u ukupno 22 hita švedske pop senzacije.

image

Album 'Voyage'

JONATHAN NACKSTRAND AFP

Na taj način su se obistinile proročanske riječi Björna Ulvaeusa, alfe i omege ABBA-e, koji je u izjavi za britanski The Sunday Telegraph 2008. decidirano ustvrdio da nema tih novaca zbog kojih bi se švedska četvorka ponovno okupila na sceni. Tada je u igri navodno bila milijadra dolara, a ovaj put u igri je - ovisno kako će se iduće godine razvijati situacija s pandemijom koronavirusa - potencijalno i mnogo veća svota. Jer tko ne bi želio uživo vidjeti bend koji se diksografski i koncertno samoobnavlja, a da se pritom njegovi članovi u stvarnom svijetu niti ne susretnu. Takav događaj jednostavno - nema cijenu.

Čitajte i: Abba se vraća! Glazbene legende snimile su nove pjesme, otkrili zašto ih još ne možemo čuti

Pogledajte video
Linker
20. travanj 2024 06:26