Šokantno otkriće

Nakon što je otkriveno da već 20 godina čita s usana, Dave Grohl kaže: ‘Neću kod liječnika‘

Frontmen i gitarist američkog rock banda Foo Fighters otkrio je Howardu Sternu da već dva desetljeća ne čuje jer je tijekom gotovo četrdeset godina karijere uništio sluh, poput kolega Petea Townshenda, Rogera Daltreya, Neil Younga i Erica Claptona.

Spontan i direktan, frontmen i gitarist američkog rock banda Foo Fighters - Dave Grohl, šokirao je fanove otkrićem da već 20 godina čita s usana jer je oglušio. Izjavio je to u emisiji The Howard Stern Show, a pritom je jako iznenadio i slavnog radijskog voditelja koji se tijekom duge karijere naslušao svega i svačega, ali zacijelo nije prije imao priliku čuti ispovijed jednog od najvećih rock glazbenika današnjice o tome kako je ostao bez najvažnijeg "sredstva" za rad - sluha, prenosi People.

"Dugo nisam bio kod liječnika jer znam što će mi reći: imate slušni tinitus u lijevom uhu, a ni desno vam nije u dobrom stanju", dodao je bivši bubnjar kultnog benda Nirvana koji se nakon smrti Kurta Cobaina raspao, a on je 1994. osnovao svoju grupu, Foo Fighters. Iza sebe imaju deset studijskih, pet live te tri best of albuma, nastupe na stadionima pred 50.000 fanova pa je svirka u dupkom punoj pulskoj Areni u lipnju 2019. prema njihovim mjerilima bila intimna. Svih 10.000 ulaznica rasprodali su u studenom 2018. za dvije minute i još uvijek drže rekord najbrže rasprodanog koncerta stranog izvođača u povijesti gostovanja u Hrvatskoj. Dok mnogi glazbenici danas imaju posebne monitore u uhu tijekom nastupa, kojim štite sluh i pritom čuju sve što se događa na pozornici, Dave Grohl to ne čini jer smatra da slušno pomagalo "eliminira prirodni zvuk", a on ga je tijekom brojnih nastupa jednostavno morao čuti.

image

S članovima benda Foo Fighters, koji je osnovao nakon raspada Nirvane

KENA BETANCUR/AFP/PROFIMEDIA

Gluhi muzičar

"Želim slušati publiku ispred sebe, želim se moći okrenuti prema Tayloru Hawkinsu (bubnjaru benda), doći do njega, čuti i otići do Pata Smeara (gitarist koji s grupom ide na velike turneje) i čuti Chrisa Shifletta (gitarist) i takve stvari", pojasnio je Howardu Sternu.

Poslije gotovo četiri desetljeća koliko je proveo na gromoglasnim svirkama bez ikakve zaštite, zadesio ga je strašan zdravstveni nedostatak. Najčešće nastaje zbog učestale izloženosti buci koja, pak, oštećuje osjetilne stanice u unutarnjem uhu. One služe prijenosu zvuka u mozak i ako stradaju, dolazi do trajnog oštećenja sluha.

Dodao je da mu je iznimno teško čuti druge ljude na javnim mjestima, a najveća muka mu je život tijekom pandemije jer maske prekrivaju usta sugovornika, pa se više ne može osloniti na čitanje s usana.

"Da sjedite pored mene za večerom, ne bih razumio ni jednu riječ koju ste mi uputili, nema šanse. U prepunom restoranu još je gore. To je najgora stvar s ovom pandemijom. Ljudi sada nose maske, a ja čitam s usana već 20 godina. Kad mi netko priđe i nešto kaže, odvratim da sam gluhi rock glazbenik", priča muzičar koji je ljubav prema glazbi naslijedio od roditelja, učiteljice Virginije Jean i novinara Jamesa Harpera Grohla. Dok je mama u mladosti pjevala u rock bendovima, otac je bio dobar flautist.

image

Glazbenik kaže kako su mu uši još "uvijek podešene na određene frekvencije"

ANDRE CSILLAG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Dave Grohl u memoarima otkriva naličje života rock zvijezde: Opisao i kako ga je pogodila smrt Kurta Cobainea

Iako nisu bili profesionalni glazbenici, u njihovoj se kući uvijek pjevalo i sviralo pa je mali David često u rukama imao gitaru. Kad je imao sedam godina, roditelji su mu se razveli, no njegova majka, koja je radila čak tri posla kako bi prehranila sina i tri godine stariju kćer Lisu, ipak mu je uspjela kupiti prvu električnu gitaru Memphis (kopiju modela Les Paul) i platiti glazbenu poduku.

Slučajni bubnjar

Kad je kao tinejdžer otkrio svijet brze, žestoke svirke i sam pokrenuo nekoliko grupa, uz gitaru je počeo svirati bubnjeve. Naime, na probi svog ranog benda Freak Baby sjeo je za bubnjeve jer su ostali bez bubnjara, a nakon toga više nešta nije bilo isto. Kasnije je postao bubnjar punk banda Scream, a 1990. postao je član Nirvane. Vjerojatno je već tada počeo njegov problem sa sluhom. Prve simptome osjetio je 2002., a nedugo potom morao se suočiti s poraznom dijagnozom. Ono što ga razlikuje od drugih rockera sa sličnim problemom, Peteom Townshendom i Rogerom Daltreyjem iz grupe The Who, te Neil Youngom i Ericom Claptonom, činjenica je da još uvijek može čuti, kako kaže, i najmanje sitnice kad s bendom snima u studiju ili kad miksaju album.

"Moje uši još su uvijek podešene na određene frekvencije, uvijek čujem nešto što mi je malčice neskladno. Mogu čuti sitnice u miksu, kao i sve što smo učinili na toj pjesmi. Da, to još uvijek mogu", zaključio je glazbenik.

Linker
19. travanj 2024 01:46