Framing Britney Spears

Nevina u ludnici! Potresni dokumentarac o Britney Spears zgrozio detaljima o tužnom životu glazbene dive

Jamie Spears želi i dalje biti skrbnik svoje kćeri, raspolagati čitavom njezinom imovinom i radnim tempom. No, Britney to više ne želi. Mnogi detalji o problemima glazbene dive objavljeni su u dokumentarcu koji je zgrozio javnost.

Nevina u ludnici - tako američku pjevačicu Britney Spears (39) prikazuje novi dokumentarac u produkciji New York Timesa, premijerno prikazan 5. veljače na medijskim platformama FX i Hulu. Od 2008., kad je doživjela psihički slom, zvijezda proslavljena hitovima "Baby One More Time" i "Oops I Did It Again" živi pod režimom skrbništva zato što američko pravosuđe smatra da nije sposobna samostalno rasuđivati i donositi poslovne odluke. Prema sudskom rješenju, potpunu kontrolu nad bogatstvom što ga je Britney zaradila svojim talentom držao je njezin otac Jamie Spears, koji se 2019. zbog zdravstvenih razloga povukao s te pozicije, a njegovo je mjesto preuzela profesionana skrbnica. Za 39-godišnju Britney Spears, majku dvoje djece, sve je ostalo po starom: radno je i dalje sposobna, smije snimati, nastupati i zarađivati, ali ne i slobodno trošiti vlastiti novac.

image
Glazbenica se psihički slomila 2008. godine, kada je, između ostalog, prolazila i kroz brakorazvodnu parnicu.
MR. NUńEZ/BUZZFOTO/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ne vjeruju mu baš svi! Životni partner Britney Spears konačno se oglasio o životu s pjevačicom

Britney osjeća da njezinog oca zanima samo novac i nipošto ne želi biti pod njegovim skrbništvom

Kako u 75-minutnom dokumentarcu "Framing Britney Spears" svjedoči losangeleški odvjetnik Adam Streisand, ona je svojedobno pristala na kontroverzno skrbništvo samo pod jednim uvjetom: da skrbnik ne bude njezin otac. Osjećala je da Jamiea Spearsa ne zanima ništa drugo osim novca, ali se sud nije obazirao na njezine osjećaje, tako da je godinama živjela pod očevim patronatom kao da je neubrojiva maloljetnica. Jamie je svaki njezin izdatak, pa i najbanalniji račun za kavu ili pjesmu s iTunesa, prilagao u sudsku dokumentaciju kao dokaz da brižno skrbi o dobrobiti svoje kćeri.

image
Britney se nije u potpunosti oporavila od sloma.
FAME PICTURES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Tko je smjestio Britney Spears? ‘Ogavno je kako se odnose prema njoj‘: Novi dokumentarac otkriva puno

Medicinska dokumentacija Britney Spears zapečaćena je za javnost i može se samo nagađati o njezinim dijagnozama, no cijeli je svijet svjedočio njezinoj mentalnoj dezintegraciji.

Dokumentarac "Framing Britney Spears" brutalno secira što je dovelo do tog sloma i gdje treba tražiti krivce za njezine patnje. Izdali su je ljudi kojima je vjerovala, osobito muškarci, izdala ju je ta ista celebrity kultura koja ju je katapultirala među zvijezde.

Od samih početaka njezine karijere mediji su se s Britney poigravali kao da je krpena lutka i nitko se zbog toga nije zgražao.

Ni kao desetogodišnja djevojčica, kad se tek počela probijati na glazbenoj sceni, nije bila pošteđena prljavih seksualnih aluzija. Svi su se sprdali kad je s 18 godina govorila da želi nevina ući u brak iako je taj stav proizlazio iz njezinih vjerskih uvjerenja i baptističkog odgoja. Premda je tada već bila megazvijezda i dokazana umjetnica, u javnosti se više razglabalo o statusu njezinog djevičnjaka nego o njezinom talentu.

Čitajte i: Britney Spears želi svoju slobodu natrag: Neće nastupati, ali je u inat napravila potez karijere

Kad je pukla četverogodišnja veza između Britney i Justina Timberlakea, pjevača boy-banda NSYNC, tabloidi su nju čerečili kao glavnu negativku te melodrame. Timberlake tada nije stao u njezinu obranu iako mu je veza s Britney itekako pomogla u karijeri.

image
Justin Timberlake nije stao uz Britney kada su je svi osuđivali nakon njihovog prekida.
SHUTTERSTOCK

Pokret FreeBritney okuplja sve više slavnih osoba

Javna ponižavanja Britney Spears išla su tako daleko da je 2003. Kendel Ehrlich, supruga bivšeg guvernera države Maryland, izjavila kako bi je rado upucala jer je loš uzor američkim djevojkama. Danas bi gospođa Ehrlich zbog takve izjave završila na sudu, no tada je to svima izgledalo jako zabavno. Britney u to vrijeme nije mogla disati od paparazza, koji su poput vučjeg čopora na nju nasrtali kad je bila najranjivija. Da gubi tlo pod nogama, vidjelo se 2007. kad je usred brakorazvodne parnice s Kevinom Federlineom, ocem njezinih sinova Seana i Jaydena, obrijala glavu. Uslijedila je prisilna hospitalizacija i skrbništvo.

image
S Kevinom Federlineom ima dvoje djece, nad kojima on ima skrbništvo.
STEPHEN BUTLER/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Borba za slobodu: Britney Spears možda više nikad neće nastupati, ako se jedna stvar ne promijeni

Dokumentarac "Framing Britney Spears" dao je krila pokretu Free Britney, koji već nekoliko godina preko društvenih mreža ukazuje na apsurdnost njezinog statusa. Sada se sve više poznatih osoba, primjerice Sarah Jessica Parker, Bette Midler, Andy Cohen i Courtney Love, trpa u #Free Britney vlak. Poručuju "We are sorry, Britney" i traže da se napaćena pjevačica napokon oslobodi okova skrbništva. Ukazuju da je u sličnim problemima bila i nesretna Amy Winehouse, a svi znaju kako je to završilo.

image
Perspektivna i uspješna mlada zvijezda dugo je godina bila jedna od najvećih žrtava svijeta slavnih.
MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Britney je tek indirektno prokomentirala dokumentarac o svom tužnom životu.

Na Twitter je stavila prije tri godine snimljen video svog hita "Toxic" te, među ostalim, napisala: "Koristim vrijeme kako bih učila i bila normalna osoba. Jednostavno volim uživati u osnovama svakodnevnog života. Zapamtite, bez obzira na to što mislimo da znamo o životu neke osobe, to je ništa u usporedbi sa stvarnom osobom koja živi iza objektiva". U međuvremenu nastavlja se pravna bitka oko pitanja tko bi trebao kontrolirati osobni život i financije Britney Spears. Novo ročište održat će se u četvrtak 11. veljače u Los Angelesu, a odlučivat će se o zahtjevu Jamieja Spearsa da ga se ponovno uključi u skrbništvo nad kćeri. Odvjetnik Britney Spears tvrdi da se ona boji oca, s kojim dugo nije razgovarala, i prijeti da više neće nastupati ako Jamie ponovno zadobije kontrolu nad njezinim životom i karijerom.

Linker
19. travanj 2024 08:56