Majstorica taekwandoa

Nježna strana crnog pojasa: Ni tri operacije nisu je zaustavile da postane zvijezda korejske borilačke vještine

Nakon završetka uspješne karijere u taekwandou, Karlovčanka Marijeta Ćelić posvetila se razvoju sporta u rodnom gradu i šire, a najveća podrška su joj sinovi i suprug - policijski službenik koji obara rekorde u streljaštvu.

U Karlovcu su rođene mnoge poznate žene - glumica Zrinka Cvitešić, TV voditeljica Daniela Trbović, sopranistica Ivanka Boljkovac... - a među najuspješnijim sportašicama iz “grada na četiri rijeke” je zvijezda taekwondoa Marijeta Ćelić, djevojački Željković (44).

Iako se 2000. nakon ozljede na Svjetskim vojnim igrama, gdje je osvojila drugo mjesto, oprostila od natjecanja, nije rekla “zbogom” korejskoj borilačkoj vještini u kojoj je tijekom petnaestogodišnje karijere ostvarila nevjerojatan uspjeh došavši do crnog pojasa 7. dan.

Temperamentna, ambiciozna i ne­pokolebljiva sportašica u duši položila je stručni ispit za taekwondo trenericu i sutkinju 1. klase, a nakon završetka profesionalne karijere posvetila se unapređenju sporta u svom okruženju. Ali i poticanju i pružanju podrške mladim sportašima kroz organizaciju, razvoj i koordinaciju sportskih aktivnosti i natjecanja, među kojima je i Otvoreno europsko klupsko prvenstvo u taekwondou, održano lani u studenom u Zagrebu.

Jedino je koje se organiziralo te godine, i to za oko 800 sudionika, pod posebnim epidemiološkim uvjetima. Marijeta je i glavna tajnica Karlovačke športske zajednice, predsjednica županijskog Taekwondo saveza, članica odbora Hrvatskog olimpijskog odbora za razvoj sporta u gradovima, a zbog iskustva i stručnosti sudjelovala je i u izradi Strategije razvoja sporta u rodnom gradu, gdje je davne 1968. i osnovan prvi taekwondo klub u Istočnoj Europi.

- Strategija je usvojena lani u prosincu, obuhvaća razdoblje od 2021. do 2028. i važna je zbog postavljanja čvrstih temelja koji su osnovni preduvjet za aktivno uključivanje mladih u sport te postizanje boljih rezultata talentiranih pojedinaca. Njima je podrška lokalne zajednice izuzetno važna, pogotovo na početku karijere. Osiguravaju se i dodatne financijske mogućnosti kroz projekte iz fondova EU - govori Marijeta Ćelić za magazin Gloria, ponosna i što je krajem rujna prošle godine imenovana u Odbor državne nagrade za šport “Franjo Bučar”.

image
Marijetu ni tri operacije koljena nisu spriječile da se i dalje bavi omiljenom borilačkom vještinom, koju i dalje prakticira vježbati u svojoj kućnoj teretani.
IVANA NOBILO/CROPIX

Mandat joj traje četiri godine, a uz nju će o priznanju osobama za postignuća i doprinos u razvoju hrvatskog sporta odlučivati i legende poput rukometaša Vlade Šole, vaterpolista Perice Bukića, veslača Damira Martina, nogometaša Stipe Pletikose, košarkaša Stojka Vrankovića te paraolimpijca Mihovila Španje.

- Velika mi je čast biti u društvu cijenjenih sportaša sa zavidnim sportskim postignućima, ali i veliko priznanje za ostvarene rezultate u jednoj borilačkoj vještini koja se po interesu publike teško može mjeriti s drugim, ponajprije momčadskim sportovima. Pred nama je težak i zahtjevan posao. Treba dobro proučiti sve životopise jer to su redom vrhunski sportaši sa zavidnim rezultatima koje treba objektivno vrednovati na temelju mnogo kriterija - objašnjava Marijeta Ćelić, koja vlastita odličja i priznanja ne broji.

Počela iz čiste dosade

Otkako je s deset godina počela trenirati taekwondo iz čiste dosade (vodila je tri godine mlađeg brata na treninge pa joj se nije dalo sjediti i čekati dok on završi), pod vodstvom trenera svjetskog glasa Miroslava Brežana osvojila je što god je mogla. Bila je šesterostruka prvakinja Hrvatske i kapetanica hrvatske taekwondo reprezentacije, ima pet medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, prva mjesta s prestižnih međunarodnih turnira kao što su US Open, German Open i Belgian Open...

Sedam puta je bila najbolja sportašica grada Karlovca, sredinom 90-ih ju je HOO proglasio najuspješnijom sportašicom, a 2009. je primljena u Taekwondo Hall of Fame u New Jerseyju. Jedina neostvarena želja joj je nastup na Olimpijadi u Sydneyju 2000., jer je zbog obnovljene ozljede morala propustiti kvalifikacije.

Imala je tri operacije koljena i uspješno prošla jednoipolgodišnju rehabilitaciju pa sada bez problema rekreativno trenira borilačke vještine, vježba u kućnoj teretani i skija.

Svi u obitelji vole sport

Zaljubljenici u sport su i njezina “tri mušketira” - suprug Josip Ćelić (47), bivši zamjenik glavnog ravnatelja policije, te sinovi Antonio (20), student ekonomije i menadžmenta, i Matej (18), maturant karlovačke gimnazije.

image
Josip i Marijeta Ćelić sa sinovima Antonijem i Matejem.
IVANA NOBILO/CROPIX

Iako su se kratko okušali i u taekwondou, sinovi sada treniraju rukomet, a muž se nakon čak četiri borilačke vještine posvetio - streljaštvu. Natječe se u sedam disciplina pucanja iz pištolja i također ostvaruje vrhunske rezultate: više od 40 puta bio je prvak Hrvatske, a drži i tri državna rekorda. Osvajao je prva mjesta i na međunarodnim natjecanjima kao što su Svjetske policijske i vatrogasne igre.

-To je najveće natjecanje nakon Ljetnih olimpijskih igara, a sudjeluje od 14 do 16 tisuća ljudi iz 70 zemalja. Među brojnim značajnim rezultatima izdvojio bih svjetski rekord u disciplini precizno i brzo pucanje koji još nitko nije srušio, a koji sam ostvario s trojicom kolega 2011. u New Yorku - ističe Josip Ćelić, koji je u središte pozornosti došao 2019., kad je objavljeno da je u ožujku na području Zadra vozio trostruko većom brzinom od dopuštene.

Uspio je dokazati da je išao na zadatak, a s obzirom na to da visokorangiranim policijskim dužnosnicima zakon dozvoljava kršenje prometnih propisa ako obavljanju službene zadaće, prije godinu dana pravomoćno je oslobođen optužbe.

Spominjalo se i da je najbogatiji policajac u državi, no to Josip Ćelić zahvaljuje roditeljima, koji su imovinu stekli dugogodišnjim radom u Njemačkoj. Njegov otac, podrijetlom Imoćanin, onamo je otišao 60-ih i 45 godina vodio privatnu tvrtku za međunarodni prijevoz. U Njemačkoj se oženio Slavonkom pa je Josip rođen u gradu Albstadtu. Mogao je, kaže, lagodno živjeti u Njemačkoj, ali on se 1991. priključio obrani Hrvatske kao pripadnik ATJ Lučko.

Završio je Prometni fakultet i Visoku policijsku školu te vodio i prometnu jedinicu Kobre, a 2018. je zahvaljujući iznimno bogatom životopisu postao zamjenik glavnog ravnatelja policije. Marijetu je upoznao 1992. u Puli na prvenstvu Hrvatske u taekwondou.

- Ja sam se natjecala, a on je dovezao prijatelja koji je trenirao taekwondo. Zbližili smo se, međutim, tek dvije godine kasnije, kad smo se slučajno sreli u Karlovcu. Vjenčali smo se 1998. u đakovačkoj katedrali. Među nama nikad nije bio razmirica ili razdora, jer suprug i ja smo uvijek podupirali jedno drugo. Zajedno smo prolazili i kroz lijepe i kroz teške trenutke te uvijek izlazili kao pobjednici - kaže Marijeta Ćelić, koju nikad nije napustio borbeni sportski duh.

Sad kad više nije profesionalna sportašica ne mora strogo paziti na prehranu pa će rado pojesti domaći kulen i kobasice te popiti čašu vina koje proizvodi njezin suprug - i nazvao ga Black Belt (crni pojas).

Linker
20. travanj 2024 06:11