GLORIA TALKS

One su se suočile s teškim dijagnozama: ‘Velik broj žena ne ide na preventivne preglede iz straha‘

Listopad je već tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke. Još jedan Gloria TALKS panel okupio je divne dame koje su prošle iskustvo borbe protiv te zloćudne bolesti.

Ljiljana Pranjić, već se 20 godina bori s rakom i ispričala nam je svoju priču, Ivana Kalogjera, osim što je i sama prošla 16 kemoterapija i 25 zračenja pokrenula je udrugu i portal ''Nismo same'' koji na dnevnoj bazi pomaže zainteresiranim oboljelim, a Mija Dropuljić, nakon što je s 22 godine otkrila tumor na lijevoj dojci, pokrenula je akciju #volimcice koja traje i danas.

Njihove iskrene intimne priče pogledajte u novom nastavku Gloria TALKSA.


Kada ste zadnji put napravili samopregled dojki? Ako se ne sjećate ili niste, vrijeme je da to učinite, a ako imate bilo kakve dvojbe, ovotjedni ''Gloria Talks'' panel će vam ponuditi odgovore na sva vaša pitanja. Naše gošće u ''Hoću knjigu'' ovoga su puta bile: Ljiljana Pranjić, žena kojoj se rak dojke vratio pet puta, Ivana Kalogjera, osnivačica udruge ''Nismo same'' i novinarka, koja je i sama prošla put od dijagnoze do oporavka, i Mija Dropuljić, novinarka i autorica kampanje #volimcice.

image
Daniel Delale sa svojim ovotjednim gošćama.
DRAGAN MATIC/CROPIX

Ljiljana Pranjić postala je uzor brojnim ženama kojima ulijeva hrabrost, optimizam i motivaciju da dignu glavu i bore se za sebe. Njezina borba s bolešću traje punih 20 godine, a na panelu nam je otkrila u kojoj je sada fazi. Na kemoterapiju odlazila je i u doba kada su zbog pandemije vrijedili posebni uvjeti. Ljiljana ističe kako ljudi koji su danas uz nju ''nisu pali s neba'', a trebao je proći dugi put da se oslobodi strahova. Ispričala nam je, između ostalog, kako se ona borila protiv strahova.

image
Ljiljana Pranjić
DRAGAN MATIC/CROPIX

Novinarka Ivana Kalogjera, nakon što je oboljela od raka dojke, a potom usred liječenja ostala i bez posla, osnovala je portal ''Nismo same'' te istoimenu udrugu. Udruga je u javnosti najpoznatija po projektu ''Nisi sama-ideš s nama'', novoj socijalnoj usluzi taksi prijevoza na kemoterapiju žena oboljelih od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Kalogjera se također učila pozitivnom razmišljanju, jer u situaciji kada bolest dođe treba prevladati strah, ona se s jednom rečenicom svojedobno pokušala našaliti pred svojom djecom, no od njih je dobila pravu ''jezikovu juhu''. Komentirali smo i preglede u ovo pandemijsko vrijeme, ima li ih i kakve su kvalitete?

image
Ivana Kalogjera
DRAGAN MATIC/CROPIX

Mija Dropuljić na Instagramu je svojevremeno pokrenula akciju #volimcice. Odaziv djevojaka bio je ogroman. Mija nam je otkrila kako ju cure i danas zapitkuju, razmjenjuju svoja iskustva, a ona ih hrabri i pomogne koliko može. S 22 godine pronađen joj je veliki tumor na lijevoj dojci koji se odmah morao operirati. Srećom bio je dobroćudan. Ispričala nam je i kako su se tijekom godina pojavila tri nova fibroadenoma koje redovito prati.

Za Gloria Talks Mija je istaknula kako izrasline na dojkama nisu nešto što se pojavljuje samo kod žena iznad 40 godina, to je sve češća pojava i kod mladih cura, te je pozvala djevojke da ne čekaju: ''Jer i mlade cice trebaju pažnju'.

image
Mija Dropuljić
DRAGAN MATIC/CROPIX

Urednik i voditelj ''Gloria Talks'', Daniel Delale, panel je podijelio u nekoliko cjelina, kako bi bili što konkretniji i prenijeli ono što je najbitnije. ''Kako pobijediti strah'', ''S kakvim se ljudima okružiti, a kakve jednostavno udaljiti iz svoje okoline'', ''Što ako više ne možemo računati na partnerovu podršku'', ''Kvaliteta i komunikacija zdravstvenog osoblja'', ''Odnos društva prema oboljelima'', udarne su teme o kojima smo razgovarali, a za koje se nadamo da će vas potaknuti da više brinete o sebi i dragim ženama u svom životu.


Pogledajte i naše dosadašnje panele:

Poznate mame rekle su nam što misle o mjerama uoči nove školske godine: 'Grč mi je i u srcu i u želucu'

Zašto mnogi 'hejtaju' influencere i je li to zaista posao govore Lana Jurčević, Maša Zibar i Lana Rosandić

Sandra Bagarić iskreno: 'Da mi sin od 23 godine dovede ženu od 45, rekla bih mužu da ju zavede'

Tia Mamić o Ljubi Jurčiću, novcu i sinu: 'Moj devetogodišnjak svaki mjesec daje novac za režije'

Transformacija o kojoj se priča: Poznata voditeljica otkriva kako je izgubila 20 kilograma

Linker
18. travanj 2024 16:16