MILIJARDERKA I PREVARANTICA

Prevara kakvu svijet ne pamti! Uskoro stiže i mini serija o slučaju Elizabeth Holmes

Tri godine nakon što joj je tvrtka otišla u stečaj, počelo je suđenje nekadašnjoj zvijezdi Silicijske doline: tereti je se da je lažirala poslovne rezultate svog uređaja za detektiranje bolesti iz kapljice krvi, čime je ugrozila na tisuće života.

Sudskim dramama skloni Amerikanci dobili su novu poslasticu: počelo je suđenje ženi koja je izvela jednu od najspektakularnijih podvala u Silicijskoj dolini. S 19 godina Elizabeth Holmes odustala je od studiranja na Stanfordu kako bi u Paolo Altu osnovala biotehnološki start-up Theranos, obećavajući investitorima revolucionarnu tehnologiju za detektiranje bolesti testiranjem kapljice krvi iz prsta.

Mnogi naoko racionalni i proračunati ulagači lakomo su poput somova zagrizli mamac da će se mnoštvo bolesti rano i brzo otkrivati pomoću minijaturnog Theranosova uređaja kupljenog u ljekarni. Dvanaest godina kasnije poduzetna Elizabeth ušla je na Forbesovu listu kao najmlađa samostvorena milijarderka, koja je bogatstvo zgrnula isključivo zahvaljujući svojoj karizmi i genijalnosti.

Mediji su je veličali kao žensku inkarnaciju Stevea Jobsa, što je godilo njezinom egu pa je taj imidž dodatno potencirala često se pojavljujući u crnoj dolčevitki. U nadzornom odboru Theranosa sjedio je Henry Kissinger, među većim investitorima bio je i Rupert Murdoch, a u jednom trenutku tržišna vrijednost te kompanije iznosila je devet milijardi dolara. Onda je Wall Street Journal 2015. odigrao ulogu Sherlocka Holmesa i serijom članaka razotkrio da je disneyjevska bajka o poslovnom uspjehu gospođice Holmes bila gnjusna laž i obmana.

Theranosova tehnologija jednostavno nije funkcionirala onako kako su je reklamirali pacijentima, liječnicima i investitorima. Naprotiv - ugrožavala je na tisuće života. Potpuno zdravi korisnici njihovih usluga dobivali su suludo pogrešne dijagnoze, primjerice da su H.I.V. pozitivni. Iako je s trudnoćom jedne žene sve bilo u najboljem redu, poslali su joj obavijest da je pobacila.

image
Suđenje je bilo odgođeno nakon što je u srpnju rodila dječaka Williama kojeg je dobila s deset godina mlađim suprugom Billyjem Evansom, nasljednikom kalifornijskog lanca hotela.
BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

Duga je lista takvih primjera i mnogi će od oštećenih sjesti na klupu za svjedoke. U rujnu 2018. Theranos je otišao u stečaj. Prethodno je američko državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv Elizabeth Holmes i njezinog bivšeg ljubavnika Ramesha Balwanija zvanog Sunny, koji je obnašao funkciju predsjednika neslavno propale kompanije.

Čitajte i: Osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes rodila prvo dijete: Zbog toga joj je i odgođeno suđenje za najveću prevaru u povijesti

Holmesovoj se sudi pod optužbom da je svjesno lažirala poslovne rezultate iako je znala koliko su Theranosovi testovi nepouzdani, čime je teško oštetila sve koji su ih koristili, a investitori su zbog njezinih obmana izgubili na stotine milijuna dolara. Balwaniju će se suditi odvojeno; na optuženičku će klupu sjesti u siječnju iduće godine.

"Ne osjećam se krivom", izjavila je na početku suđenja posrnula 37-godišnja poduzetnica. Nagađa se da će njezini odvjetnici odgovornost za propast Theranosa svaljivati na 19 godina starijeg Balwanija, koji ju je u vezi navodno zlostavljao, a u poslu primoravao na nezakonite radnje.

Tužiteljstvo je uvjereno da je Holmesova itekako znala što radi i da je nitko nije poticao na kriminal, već je to radila zbog vlastite pohlepe. Kad je shvatila da ne može ispuniti olako izrečena obećanja, okrenula se prijevari i pronevjeri kako ne bi ostala bez novca. Theranos je već 2013., tvrdi tužiteljstvo, upao u financijske poteškoće, trošeći i do dva milijuna dolara tjedno na razvoj tehnologije koja se nije micala s mjesta.

Čitajte i: Prevarila je cijeli svijet: Najmlađa milijarderka opet je na sudu i to - s osmijehom na licu

Umjesto da pošteno prizna poslovni poraz, Elizabeth je probleme rješavala lažima serviranim investitorima i medijima. Bezočno je, primjerice, lagala da su Theranosovu tehnologiju blagoslovile vodeće farmaceutske kompanije i da je američka vojska već uspješno koristi na ratištima. Proglase li je krivom, Elizabeth Holmes mogla bi fasovati i do 20 godina zatvora. Početak njezina suđenja odugovlačio se prvo zbog covida, potom stoga što je ostala u drugom stanju.

image
Par živi u Woodsideu u stambenom kompleksu s bazenom, teniskim terenom, restoranima...
BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIM

Rodila je početkom srpnja sina Williama, a dječakov otac je Billy Evans (27), nasljednik kalifornijskog lanca hotela. Vjenčali su se pretprošlog ljeta i žive unutar ultraluksuznog stambenog kompleksa u kalifornijskom gradiću Woodsideu, gdje nema kuće jeftinije od četiri milijuna dolara. Tamo su im na raspolaganju bazen veličine stadiona, teniski tereni, raskošni vrtovi, šumarci i restorani s Michelinovom zvjezdicom. Woodside, jedna od najbogatijih enklava u SAD-u, tek je 40 kilometara udaljen od suda u San Joseu, gdje se odlučuje o sudbini nekadašnje zvijezde Silicijske doline.

Budući da je sada majka male bebe, odobreno joj je da se u stankama suđenja može povući u posebnu prostoriju kako bi bila nasamo s djetetom. Kad završi suđenje, a moglo bi potrajati i do četiri mjeseca, saga o Elizabeth Holmes, već opisana u knjigama i dokumentarcima, dobit će i umjetničku obradu.

Američka streaming platforma Hulu najavila je mini seriju “The Dropout” - “nevjerojatnu priču kako su ambicija i slava krenuli strašnom stranputicom” - gdje će osramoćenu Elizabethu Holmes glumiti Amanda Seyfried.

Linker
20. travanj 2024 00:34