Neja Markičević / CROPIX
Bolne priče poznatih Hrvatica

'Strahovala sam': Doris Pinčić otkrila s kakvom se dijagnozom nosi od 14. godine

Voditeljica Doris Pinčić u dugoj objavi objasnila je zašto se odlučila priključiti pokretu koji radi na osvješćivanju ženskih pitanja. Nije jedina, u dirljivoj objavi oglasila se i operna diva Martina Tomčić.

Društvene mreže svjedoče novom pokretu koji se širi među slavnim Hrvaticama. "Budimo jedna drugoj stup, podijelite i vi vaše #pričeiznutra", pozvala je u otvorenoj i intimnoj objavi na akciju druge žene i voditeljica Doris Pinčić. Uz fotografiju na kojoj doji svoju kćerkicu Gitu Doris se prisjetila kako su joj u dobi od 14 godine dijagnosticirani policistični jajnici. Dugo je, kaže, strahovala da neće moći tako lako postati majka.

Prelijepo je i preludo biti majka, ja sam to zbilja oduvijek htjela i svaki dan sam iznova zahvalna što imam zdravu djecu koja su mi lagano i bezbolno stigla iako su mi sa 14 godina dijagnosticirani policistični jajnici zbog kojih sam uvijek strahovala da to neće ići tako lako.

"Na kraju mi je život dao da o tome ne moram misliti i brinuti i nemam druge nego doista istinski biti zahvalna. No, imam mnogo prijateljica koje nisu te sreće i jako boli kad ih netko gotovo svakodnevno i nerijetko nebitan propitkuje-a zašto još nemate djecu, što ne valja... A pogotovo kad netko sugerira - pusti karijeru, djeca su važna.. Nažalost, više puta sam tješila prijateljicu koja ne može ili ne može tako lako, a ovo joj se pitanje tako često i bez imalo obzira postavlja", napisala je Doris i apelirala na miješanje u ženska pitanja i tijela.

Odluka koja je sve digla na noge: 'Jeziva bol. Spavala bih na betonu, ali ju ne bih ostavila samu u bolnici'

"Netko ne može, netko ne želi ( pa i to je u redu, tko smo mi da propitkujemo tko će kako živjeti...) i sve je to u redu. Jedino što nije je to neprestano čačkanje po ženskoj energiji i organima... Ja nikad neću reći da su svi muškarci isti ni da su muškarci negativci, ali doista, nisam primijetila da se njih toliko propitkuje o intimnim stvarima koliko se nas pita... Ajmo svi skupa malo lakše.. prvo mi same jedna po drugoj a onda i svi ostali... možemo mi to", zaključila je voditeljica u dirljivom istupu.

Zagreb, 211116. 
Voditeljica i glumica Doris Pincic Rogoznica.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
Doris Pinčić Rogoznica progovorila je o bolnoj temi koja ju je pratila u mladosti, sve dok se nije ostvarila kao majka.

Inicijativa #pričeiznutra ima za cilj da motivira žene da otvorenim razgovorom i zajedničkim snagama pokušaju srušiti tabue koje se tiču najintimnijih i najemotivnijih trenutaka u životima žena.

Među bolne teme tu su i one o sterilitetu, pobačaju, umjetnoj oplodnji, opredjeljenju o životu s ili bez djece, endometriozu, menopauzi... Sve to teme su o kojima se i dalje rijetko priča, sramežljivo i nedovoljno pa se ostavlja dojam da društvo nameće svojevrsni sram zbog problema s kojima se milijuni žena suočavaju svakog dana. Stigmu treba skidati, a ovaj hvalevrijedan društveni pokret samo je jedan od načina na koje se to može pokušati napraviti.

Ovih dana mi je teško biti žena koja šuti i hoda pognute glave. Ne činim to niti inače, ali neke teme ipak zaobilazim u širokom luku.

Takvog mišljenja je i kolumnistica Jelena Veljača, ali i influencerica i poduzetnica Lana Klingor Mihić. I one su se pridružile inicijativi, a isto je napravila i operna diva Martina Tomčić. "Kao i svima, pun mi je kufer korone" Zapravo, ne toliko samog virusa, ali dvostrukih mjerila i pravila. Prvo roditeljima ograniče boravak s bolesnim djetetom u bolnici, a sad mi prijateljica u zadnjim danima trudnoće rida na telefon jer otac djeteta ne smije biti prisutan na porodu... Uznemirena sam i tužna zbog svakog uplakanog i prestrašenog djeteta ostavljenog i prepuštenog samom sebi u hladnom bolničkom okruženju, zbog svake mame i svakog tate koji su nasilno razdvojeni u najsvetijem trenutku rađanja života. Osjećam grižnju savjesti, jer punkom srećom nisam morala proživjeti ovako teške trenutke", napisala je na svom Instagramu Martina i prisjetila se svog prvog poroda - koji je imala u Petrovoj bolnici.

Koja je uloga tate na bolničkom porodu? Nemjerljiva i neusporediva s bilo čime!

"Mama i tata imaju dvije potpuno različite, ali ravnopravne uloge na porodu. Porod nije monodrama majke! Porod je prirodan završetak savršenog izrežiranog ljubavnog dueta koji naprosto ne smije i ne može izgubiti jednog protagonista. Drugo dijete sam planirano rodila kod kuće! Bila sam javno prozivana zbog ovog čina, izgubila sam i neke prijatelje zbog ove intimne odluke, ali nisam do današnjeg dana imala potrebu opravdavati se ili braniti! I neću! Moje tijelo, moj odabir, moj život! Žene zajedno su doista moćna gomilica koja može preokrenuti, a ako treba i zaustaviti svijet", zaključila je moćnom porukom Tomčić.

Iako je pokret na društvenim mrežama tek krenuo, on je tek početak lavine koja bi se njime mogla zakotrljati pa ne sumnjamo da ćemo u narednim danima čuti još puno priča iznutra.

Čitajte i:

Tajni život slavnih lica: Maja, Zlata i Doris potpuno su nam se ogolile u intimnom intervjuu

Doris Pinčić poslala je 'drsku' poruku iz Splita, komentari i dalje pristižu sa svih strana

Potvrđen razlaz Doris Pinčić i Borisa Rogoznice! Doznajemo što se dogodilo s brakom slavnog para

Linker
28. listopad 2021 01:53