Dijeta crkvenog poglavara

Sve zbog omiljenih njoka i tjestenine: Papa Franjo zbog zdravlja ponovno mora na dijetu

Poglavar Katoličke crkve opet mora na strogu dijetu. Već nekoliko godina liječnici ga upozoravaju kako mora smanjiti unos ljubljenih mu ugljikohidrata. Papa, poznat po jednostavnim i skromnim prehrambenim navikama, pridržava se preporuka. Ovog puta mora smršavjeti 7, 8 kilograma.

Papa Franjo mora na strogu dijetu! Iako su neki strani portali pisali da je podvrgnut hitnoj operaciji radi ozljede kralježnice, Il Messaggero demantira tu vijest i piše da je posrijedi kronična upala ishijadičnog živca radi koje Papa mora izgubiti nekoliko kilograma. Nakon što je potkraj prošle godine Papa Franjo odgodio niz obaveza, postalo je jasno da su u pitanju zdravstveni problemi. Radi njih Papa svoje dužnosti obavlja sjedeći. Kada stoji, nastoji da to bude što kraće.

image
Posljednjih tjedana Papi je bila potrebna pomoć ukoliko je više vremena provodio na nogama. Obaveze je stoga nastojao obavljati sjedeći.
PIEPAOLO SCAVUZZO/AGF/SHUTTERSTOCK

Il Messaggero, omiljeni list Pape Franje, tvrdi da poglavar Katoličke crkve nije teško ozlijedio kralježnicu, već da pati od kronične upale živca te da svoje probleme ublažava fizioterapijom, posebno vježbama koje jačaju mišiće duž kralježnice.

U konkretnom slučaju, preporučena je i stroga dijeta kako bi izgubio sedam, osam kilograma suvišne težine, a koja je dodatno opterećenje na njegova leđa.

image
Papa Franjo već dugo pati od išijasa, koji se povremeno aktivira i stvara mu bolove te probleme pri kretanju.
ALESSIA GIULIANI/CPP/IPA/SHUTTERSTOCK

Poznato je da Papa Franjo pati od išijasa, moglo se već vidjeti da povremeno vuče lijevu nogu ili se oslanja o štap, no u dobi od 84 godine - nije to nikakva senzacionalna vijest. Prije negoli je došao na funkciju Pape, često je šetao, koristio javni prijevoz i kretao se. Otkako je stigao u Vatikan, to mu je onemogućeno, a pandemija je dodatno skučila prostor za šetnje u kojima je nekad uživao. Sve to rezultiralo je aktiviranjem upale, ali i kilogramima - koje sada crkveni poglavar mora skinuti.

image
Zbog brige za zdravlje, liječnici su papi naložili da izgubi nekoliko kilograma.
MASSIMILIANO MIGLIORATO/CPP/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: EKSKLUZIVNO U GLORIJI Kolinda Grabar - Kitarović: Moj susret s papom Franjom

Nije ovo prvi put da su pred papu Franju stavljeni izazovi s kojima se svi povremeno suočavamo.

Tijekom 2015. već je objavljeno da mora na dijetu. Liječnici su mu tada savjetovali da se odrekne omiljenih špageta i raviola. Tada su mnogi upravo njegovoj ljubavi prema talijanskim specijalitetima pripisali višak kilograma. Tada su mu zabranili da konzumira tjesteninu više od dva puta na tjedan.

image
Stanje s kralježnicom pokušava popraviti dijetom, ali i fizikalnom terapijom.
VATICAN MEDIA/CPP/IPA/SHUTTERSTOCK
image
Poglavar katoličke crkve veliki je obožavatelj tjestenine, no upravo su mu ugljikohidrati najveći 'neprijatelji' u borbi protiv suvišnih kilograma.
MASSIMILIANO MIGLIORATO/CPP/SHUTTERSTOCK

Inače, papa Franjo omiljen je među katolicima diljem svijeta (ali i onima koji to nisu, op.a.) jer ga krase prave vrijednosti - skromnost i poniznost. Bilježi se da je jedan od najskromnijih Papa u modernoj povijesti, a takve su mu i prehrambene navike. Ne komplicira oko toga što će jesti, barem je takvog dojma bio chef koji je Papi kuhao tijekom njegovog putovanja u Mexico. Joe Ibarra kuhao je za poglavara Katoličke crkve - za njega je radio doručak, ručak i večeru.

Jednostavne i svježe, lokalne namirnice

Ibarra je tada bio upozoren da Papa mora održavati tjelesnu težinu te da mu ne smije pripremati prezačinjenu niti masnu hranu. Osim toga, voće koje je Papi servirano moralo je biti bez sjemenki. Za piće je pio vodu koju je donio sa sobom iz Vatikana, jer ona ima smanjene količine natrija. Ibarra mu je stoga pripremao rižu, tjesteninu i juhu, a uz njih je servirao svježe sokove od naranče ili mandarine.

image
Na Papinoj privatnoj farmi u Castelu Gandolfo proizvode se organski proizvodi koji mu se tijekom godine dostavljaju u Vatikan.
VANDEVILLE ERIC/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Doručak je bio jednostavan - Papa je dan počinjao uz platu koja je sadržavala sir, salamu, tost i šalicu zelenog čaja.

Jedini luksuz kojeg se Ibarra prisjetio bila je čokoladica kojom se Papa poželio zasladiti poslije obroka. Iako je dobio smjernice o tome što Papa Franjo smije, a što ne smije jesti - bila mu je dana kreativna sloboda pri serviranju. Koristio je, kaže, lokalne i svježe namirnice, a bazirao se na talijanskoj kuhinji s meksičkim odmakom.

"Željeli smo napraviti nešto jednostavno, što pritom izgleda sjajno. Papa Franjo je jako topao i jednostavan, što vam pomaže da ostanete mirni dok kuhate za njega. Nije bilo pritiska", rekao je tada chef Ibara.

image
Papa tako svakog dana ima na raspolaganju svježe mlijeko, sir, voće i povrće.
ALBERTO PIZZOLI/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Stajling za Vatikan: Ana Maslać Plenković u crnom od glave do pete

Jedina stvar koju je zaista morao strogo poštivati, bila je vrijeme. Naime, zbog niza obaveza i rasporeda koji papa Franjo ima, bilo je važno da se obroci služe u točno određeno vrijeme - ni minute kasnije.

"Imao je 15-20 minuta vremena za doručak, oko 45 minuta za ručak i oko pola sata za večeru. Morali smo biti vrlo brzi pri serviranju jer Papa ne voli napuštati stol dok svi oko njega ne pojedu", otkrio je Ibara. Papa mu se pri odlasku iz Mexica zahvalio na ukusnim obrocima, a Joe Ibara ostao je s uspomenama koje će pamtiti čitav život. Kuhati za papu Franju bila mu je izuzetna čast.

image
I njegovim zaposlenicima u ljetnoj rezidenciji poznate su Papine prehrambene navike.
GIANNI DAGLI ORTI/SHUTTERSTOCK

O prehrambenim navikama poglavara Katoličke crkve puno se saznalo iz recentnih dokumentaraca i tekstova o njihovim fascinantnim životima. Poznato je tako da su orijentirani na domaću, organsku proizvodnju i da uvijek konzumiraju svježe mlijeko i jogurt, ručno rađeni sir i svježe ubrano voće i povrće. Sve to dolazi iz papinske ljetne rezidencije, gradića Castel Gandolfo gdje se na papinskoj farmi uzgaja domaća hrana.

Zaposlenici papinske farme proizvode organske prizvode koji se potom dostavljaju u Vatikan.

I poljoprivrednici iz Gandolfa svjedoče skromnim navikama pape Franje - jutra počinje svježim sokom od naranče i želatinastom pastom. Ručak i večera bazirani su i tamo na voću, povrću, a voli pojesti i pečenu piletinu. Veliki je obožavatelj talijanske tjestenine, njoka i palente - no zbog liječničkih savjeta primoran je u tome uživati svega dvaput tjedno. I dalje, ipak, može uživati u povremenoj čašici vina - ono je ionako, u razumnim količinama, dobro za zdravlje.

Linker
19. travanj 2024 16:27