veliki intervju

Uršula Tolj ne može se obraniti od udvarača: ‘Zaljubljive sam prirode, trenutno sam sama, ali nadam se ne zadugo‘

Kad je odustala od operacije povećanja grudi te zašto ne koristi filere niti filtere na društvenim mrežama otkriva urednica i TV voditeljica Uršula Tolj sugerirajući da ni na pragu pedesete nije kasno za ljubav, minice i poziranje u badiću.

Televizijska voditeljica i urednica Uršula Tolj (48) spremna je za nove profesionalne i privatne izazove. Nakon odmora na moru, preplanula i svježa jedva čeka rujan, kad počinje peta sezona HRT-ove mozaične emisije Kod nas doma, čije je jedno od zaštitnih lica. Plavokosa Riječanka, koja iz bivšeg braka ima dvoje djece, srednjoškolku Ewu i studenta Petra, najavljuje i da je došlo vrijeme za promjene u njezinom ljubavnom životu. Kako kaže, ne može se obraniti od udvarača, što pak ne čudi - jer izgleda bolje nego ikad.

- Važno je naučiti voljeti sebe - kaže Uršula, koja je sa željom da pokaže kako žena može biti zanosna i u kasnim četrdesetima prvi put za medije pozirala u kupaćem kostimu.

Kako uspijevate već godinama održavati istu liniju?

- Zahvaljujući prehrani i redovitom vježbanju, s čim sam počela nakon srednje škole. Imam sreće da najviše volim jesti voće i povrće, a uz to mi je i metabolizam brz. Nikad nisam bila na dijeti, niti ih podržavam. Često ih je vrlo teško provesti, a kad se vratiš u “normalu”, vrate se i kilogrami. Mislim da je jedino rješenje uravnotežena prehrana. Ja posebno izbjegavam grickalice i gazirane sokove. I to ponajprije radi zdravlja, a onda i radi linije.

image
‘Vježbam dvaput tjedno, a s trenericom dodatno odradim i satove
pilatesa, joge i aerobike’, kaže Uršula Tolj
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Koliko često vježbate?

- Već godinama dva puta tjedno vježbam na takozvanoj vibracijskoj ploči, a kad god imam vremena, s mojom trenericom Nives Pandžom dodatno radim treninge koji su kombinacija pilatesa, aerobike i joge.

Kojim ste dijelom tijela najzadovoljniji?

- Trbuhom. Jedna sam od sretnica kojima trudnoće nisu ostavile nikakav trag tako da sam ga vježbanjem brzo dovela u red. Zapravo se od kasnih tridesetih osjećam najbolje u svojoj koži. Ne svaki dan, ali sam uglavnom jako zadovoljna. Najvažnije je upoznati i zavoljeti sebe i svoje tijelo, sa svim vrlinama i manama.

Uršula Tolj u badiću odbrusila dežurnim kritičarima: ‘Ako povećate, vidjet ćete i nešto celulita i bore

Jeste li kad poželjeli povećati grudi?

- Nakon prvog porođaja i dojenja nisam bila zadovoljna izgledom grudi i ozbiljno sam razmišljala da im tako vratim punoću. No odustala sam kad sam shvatila da bih morala još koji put ići pod nož jer je silikone poželjno promijeniti nakon nekog vremena. Danas sam presretna što sam odustala. Zapravo, ne mogu vjerovati da sam uopće pomišljala na to. U ovom trenutku nisam ni pristalica filera. Ne sviđa mi se kako žene izgledaju kad se time “napumpaju”. No ako se efekt filera u budućnosti popravi, a ja budem izgledala lošije - tko zna.

Što mislite o pokretu “body positivity” koji, među ostalim, osuđuje pretjerano uljepšavanja fotografija na društvenim mrežama?

- I u tom svijetu, u kojem se životi doimaju poput slikovnice, može se izgledati prilično realno. Ne osuđujem ljude koji se “popravljaju” na Instagramu i Facebooku, samo tada treba biti iskren jer se inače šalje kriva poruka. Pogotovo kada si javna osoba. Ja na društvenim mrežama ne koristim photoshop. A za profesionalne fotografije mi služi samo da bih eventualno sakrila prišt, sjenu na licu, ogrebotinu ili masnicu na koži... Ne skrivam ni ožiljak na trbuhu, koji je prilično velik.

image
Uršula Tolj ne skriva ožiljak na trbuhu dugačak desetak centimetara, zadobiven u automobilskoj nesreći prije 23 godine
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Odakle vam ožiljak na trbuhu?

- Iz jedne davne prometne nesreće. Bilo je to 1998., nakon što sam se preselila u Zagreb. Vozila sam kroz Gorski kotar i u jednom mi je zavoju parkirna kartica HRT-a pala na pod. Kao neiskusna vozačica mislila sam da je mogu podići tijekom vožnje. Dakako, sletjela sam s ceste i udarila u stablo. Uz dva slomljena rebra imala sam i jako unutrašnje krvarenje jer su mi jetra bila probijena na dva mjesta. Kirurg koji me operirao poslije mi se, u šali, ispričao zbog veličine ožiljka. Dug je desetak centimetara, no ja sam mu zahvalna što mi je spasio život.

Jeste li imali još neke probleme zbog te nesreće?

- Ne, ali se često sjetim mladog motociklista koji je odmah poslije mene stigao u bolnicu, također zbog prometne nesreće. I on je hitno operiran, no nikada nisam doznala što je bilo s njim.

Kako provodite ljeto?

- Tri tjedna sam bila na odmoru: u Dalmaciji, Italiji i Rijeci, i baš sam se opustila. Iskupala sam se, ispijala kave s prijateljicama, bila na nekoliko koncerata...

Što obično nosite u torbi za plažu?

- Knjigu, dva rezervna kupaća kostima, ulje za sunčanje, sunčane naočale i vodu. A na glavi šeširić, koji često i zaboravim. Trenutačno čitam sjajnu knjigu, “Svjetlarnik” portugalskog književnika Josea Saramaga.

Birate li danas drugačije modele kupaćih kostima nego kad ste bili u dvadesetima?

- Oduvijek nosim iste modele badića, s gornjim dijelom bez naramenica. Imam ih u raznim bojama i uzorcima, a uglavnom su “niskobudžetni”: za kupaće kostime ne izdvajam puno novca jer ih volim mijenjati. Katkad si ipak priuštim skuplji model.

Uršula Tolj o kritikama na račun svoje suknje: ‘Nevjerojatno mi je da je na tu temu provedena i anketa‘

Čuvate li kožu od jakog sunca?

- Ne idem na plažu prije 15 sati, odnosno, što je viša temperatura, to kasnije idem. Zato ne stavljam preparate s visokim zaštitnim faktorom. Jako volim ulja za tijelo i njima se njegujem cijele godine. Nakon tridesete sam počela koristiti kreme protiv starenja te anticelulitne preparate. Nije celulit nestao, ali ga redovitim tretmanom kremama i vježbanjem držim ga pod kontrolom.

image
Pa što ako se muškarac okrene za mnom na ulici? I ja se znam okrenuti za zgodnim tipom
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Kako komentirate to što su vas žene najviše kritizirale zbog kratke suknje koju ste prošle zime nosili u jednoj emisiji?

- Svatko ima pravo na svoje mišljenje, no bilo bi lijepo kad bismo se međusobno štitile i zajedno gradile svijet u kojem naše kćeri neće biti osuđivane zbog izbora odjeće, godina, izgleda... Način na koji iznosimo vlastito mišljenje trebao bi biti nježniji, a ne napadački.

Jeste li nakon toga morali promijeniti stil odijevanje pred kamerama?

- Nisam. Ne znam postoji li nešto što čak i u ovim godinama ne bih odjenula. Nekada sam mislila da me se nikad neće vidjeti u hlačama trapez kroja, ali onda su se vratile u modu i sad ih katkad odjenem. Ljeti sam najviše u haljina. Nosim ili kratke ili duge jer se samoj sebi ne sviđam u modelima midi dužine.

Kupujete li odjeću preko interneta?

- Rijetko. Jednostavno volim isprobavati odjeću, vidjeti kako mi pristaje, osjetiti materijal...

Strahujete li od menopauze, koja je mnogim ženama nakon četrdesete noćna mora?

- Ne razmišljam o tome; što bude, bit će. Još ne osjećam neke promjene, a i kad dođu, nadam se da ću ih brzo prevladati, kao što je to uspjelo mojoj mami.

Koji su najveći izazovi roditelja dvoje mladih ljudi?

- Imam odličan odnos sa svojom djecom. Ewa na jesen kreće u srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, a Petar je na Ekonomskom fakultetu. Oboje su jako dobri, i to što ponekad na moje zahtjeve kolutaju očima potpuno razumijem.

Kakvi ste vi bili kao tinejdžerica?

- Svojeglava. Mislila sam da imam pravo biti nadmena i bezobrazna jer sam bila izvrsna učenica. Kao i moja djeca danas, smatrala sam da sam pametnija od svojih roditelja.

Jeste li u proteklih deset godina, otkako ste se razveli, bili u ozbiljnoj vezi?

- Jesam. Trajala je sedam godina, no od 2019. više nismo skupa. Trenutačno sam slobodna, ali vjerujem ne zadugo. Zaljubljive sam prirode, ali znam biti sama.

Što je bio uzrok razlaza?

- Ne volim se osvrtati na stvari koje su gotove. U ovim godinama mogu si priuštiti da od muškarca i veze tražim više nego kad mi je bilo dvadeset. Jedino na što trenutačno ne bih pristala zbog ljubavi je seljenje u drugi grad. Možda jednog dana, kad mi djeca stanu na svoje noge. Sada im se ne sviđa ni ideja da im mama ima “ljubavni život”.

Možete li se zamisliti u vezi s mlađim muškarcem?

- Godine su najmanji problem, za vezu se puno toga mora “poklopiti” i biti na svom mjestu, pa ako postoji, razlika u godinama nije važna. Često “mentalna”, odnosno “duhovna” dob, nije ista onoj fizičkoj. Volim da je muškarac u formi, da ne puši, a ako su mu hobi putovanja, nogomet i glazba - ne može bolje.

Imate li udvarača?

- Stalno dobivam neke poruke. Danas se muškarci uglavnom tako i udvaraju. Ima to svojih prednosti, primjerice, faza upoznavanja i dogovaranja je kraća, što nije loše s obzirom na ludi ritam života.

Smeta li vam kad se muškarac na ulici okrene za vama?

- Zašto bi? Pa i ja se znam okrenuti za zgodnim tipom. Talijani su me oduševili jer u prolazu udijele kompliment: dok god je pristojno, decentno i s osmijehom, sve je u redu.

image
‘Za vezu se puno toga mora poklopiti, a godine su najmanji problem’, kaže TV voditeljica i urednica
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Gdje izlazite?

- Volim kućna druženja, a katkad odem na koncert ili u klub. Imam širok krug prijatelja, neki su za kavice, neki za tulumarenje.

Je li kada u izlasku naišli na svoju djecu?

- Sin i ja smo bili na nekoliko istih koncerata, ali se nismo sreli. Ne znam bi li to njemu smetalo, meni sigurno ne.

Planirate li i sijede dočekati kao plavuša?

- Da. Prirodno sam brineta, a u mladosti sam neko vrijeme bila crvenokosa. Volim se kao plavuša, no često mijenjam frizuru, premda se uvijek vraćam duljini kakvu imam sada. Vjerujem da ću kao penzionerka nositi kratku sijedu kosu.

Vidite li se u istom poslu i za deset godina?

- Ne gledam tako daleko. Volim živjeti sada. I volim tu nepredvidivost života. Postoje emisije koje trebaju voditi mlađi ljudi, a postoje emisije, poput talk showova, u kojima je iskustvo poželjno i nema dobnog ograničenja. No nekako ne mislim da ću do mirovine biti na ekranu.

Linker
17. travanj 2024 22:58