Gloria osobno

Vrijeme je da skinemo stigmu sa klimakterija! Panel ‘Oči u oči s menopauzom‘ otvorio važnu žensku temu

Dosta je terora mladosti, poručile su pjevačica Sanja Doležal i voditeljica Barbara Kolar, članice našeg stručnog stožera za skidanje stigme sa ženskog klimakterija, koji promiče korištenje hormonske nadomjesne terapije, opušteni seks nakon pedesete i uživanje u novostečenoj slobodi. O svemu su progovorile na našem panelu Gloria osobno, koji se održao na temu ‘Oči u oči s menopauzom‘. Moderatorica Barbara Kolar ugostila je, osim Sanje Doležal, i gestalt i seksualnu terapeutkinju Natašu Barolin Belić te zagrebačkog ginekologa doc. dr. sc. prim. Ivana Fistonića.

Ulazak u menopauzu - razdoblje života koje počinje nakon zadnje mjesečnice - svaka žena proživljava drukčije. Zato nema univerzalnog recepta koji će joj pomoći, a situaciju otežava i to što je za mnoge menopauza još uvijek tabu tema. Kako bismo s nje skinuli taj veo srama i nelagode, na našem panelu Gloria osobno - Oči u oči s menopauzom otvoreno smo razgovarali s pjevačicom Sanjom Doležal, gestalt i seksualnom terapeutkinjom Natašom Barolin Belić i zagrebačkim ginekologom doc. dr. sc. prim. Ivanom Fistonićem.

Njihovu burnu raspravu na terasi Matis Absolut Lounge vodila je Barbara Kolar, kojoj je bilo posebno drago što je Gloria osobno - nakon godinu dana bez publike - ponovno pružila priliku za ugodno druženje panelista i uzvanika, uz piće i fine zalogaje.

image
Moderatorica panela Barbara Kolar također je podijelila svoje isustvo s menopauzom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Doktor Fistonić objasnio je da žene u Hrvatskoj u prosjeku ulaze u menopauzu između 47. i 50. godine, a prvi su simptomi skraćivanje ili odgoda ciklusa, kod nekih i produljeno krvarenje. Mnogo toga ovisi o podneblju, prehrani i načinu života pa tako samo 20 posto žena na Dalekom istoku ima probleme u menopauzi, dok ih je kod nas čak 85 posto.

Valovi vrućine, takozvani valunzi, promjene težine i raspoloženja te ostale tegobe obično traju od jedne do tri godine. Sanja Doležal sve ih je osjetila na vlastitoj koži.

image
Uz suptilno vodstvo Barbare Kolar rasprava Nataše Barolin Belić, dr. Ivana Fistonića i Sanje Doležal na trenutke je izazvala salve smijeha, a na trenutke komentare iz publike.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Menstruaciju sam izgubila sa 53 godine, a prva tri-četiri mjeseca imala sam i po stotinu valunga dnevno. Poslije su se prorijedili, no trajalo je to oko godinu i pol. Nisam uzimala nadomjesnu hormonsku terapiju nego sam pila - čaj od kadulje! No, valovi vrućine nisu me toliko mučili kao valovi tuge i sjete koji su me često preplavljivali, a pomogla mi je selidba iz Zagreba u prirodu. Menopauza je vrijeme kada se žena treba okrenuti sebi, postaviti si pitanja tko je, što je i kamo ide, a kad odgovori na njih, javlja se velika snaga i samopoštovanje. Na Zapadu vlada teror mladosti - svi moraju biti lijepi i mršavi, a žena nakon pedesete je za odbaciti. To je potpuno pogrešno: žene u tim godinama su jako vrijedne, one su boginje i mediji trebaju slaviti njihovu mudrost i ženstvenost", smatra Sanja Doležal, koja je o svojim iskustvima govorila i prije tri godine u kazališnoj predstavi “Menopauza” u režiji Nine Kleflin.

image
Sanja Doležal kaže kako je prva tri-četiri mjeseca imala po stotinu valunga dnevno. No, od valova vrućine puno su joj gori bili valovi tuge i sjete. Pomogla joj je selidba u prirodu
VEDRAN PETEH/CROPIX

Da je sve individualno, najbolje go­­­vori primjer Barbare Kolar, koja nije imala ni približno takve tegobe kao Sanja.

"U menopauzu sam ušla u ranim četrdesetima bez ikakvih simptoma. Kako nije bilo problema, nije bilo ni potrebe za uzimanjem nekih preparata", rekla je TV i radijska voditeljica.

image
Bojan Rađenović, direktor tvrtke GiM Med, sa suprugom Jasnom Rimac Rađenović.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Da sa završetkom ženinog reproduktivnog razdoblja počinje ono kreativno, smatra psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić. Velik dio energije koji je žena dotad usmjeravala na djecu sada može iskoristiti za sebe.

image
Žena je seksualno biće do kraja života, a u menopauzi gubi strah od neželjene trudnoće te se može opušteno prepustiti užicima koje donosi zrelost. Odličan afrodizijak je - novo muško tijelo.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Postoji mnogo razina na kojima može pronaći dubinu i duhovnost, a nekima baš to treba. Žena je seksualno biće do kraja života, a u menopauzi gubi strah od neželjene trudnoće te se može opušteno prepustiti užicima koje donosi zrelost. No, važnu ulogu tu ima partner, jer ženi u tim godinama treba više vremena da se uzbudi i postigne orgazam, a može osjećati bol zbog suhoće rodnice... Srećom, to je rješiv problem, postoje kreme za ovlaživanje rodnice kao što je Vagisan, koju i sama koristim. I u zreloj dobi moguće je probuditi strast s dugogodišnjim partnerom ako se trudimo - kreiramo romantične trenutke, uvedemo u seks razna pomagala i igračke... S druge strane, i novo muško tijelo je odličan afrodizijak", duhovito je zaključila Nataša Barolin Belić.

image
Zagrebački tim tvrtke Elbi Medikal: Sara Inić, Tanja Kovač, direktor Robert Kukolja, Sanja Posavec, Martina Knezović i Silvana Smiljanić.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Inače, Vagisan je prva krema protiv suhoće rodnice na hrvatskom tržištu koja ne sadrži hormone i puno je bolji izbor od klasičnih lubrikanata. Vagisan sadrži i lipide koji djeluju umirujuće te pružaju dugotrajan učinak, a zahvaljujući mliječnoj kiselini pomaže održavanju prirodne kiselosti u rodnici.

image
Brend Vagisan nudi prvu kremu/vagitorije protiv suhoće rodnice koji ne sadrže hormone.
VEDRAN PETEH/CROPIX

I dr. Fistonić je imao brojne savjete za žene koje se bore s nuspojavama menopauze.

"Sve se to može izbjeći nadomjesnom hormonskom terapijom koju - zbog nedovoljne informiranosti - u Hrvatskoj koristi samo dva do pet posto žena. A mogućnosti ima raznih, od takozvane hormonske spirale koja se umeće u maternicu do uzimanja nadomjesne hormonske terapije oralno ili u obliku transdermalnog estrogenskog spreja, koji se samo pošprica na podlakticu. Zašto se mučiti kad možete koristiti dostignuća moderne medicine koja mogu pomoći i da se kod žena pojača uzbuđenje i želja za seksom. Zato je ključno da se žena, kad primijeti simptome menopauze, konzultira s ginekologom, jer svaka treba individualnu terapiju", kaže dr. Fistonić.

image
Ana-Mari Šerfezi iz tvrtke Gedeon Richter, koja distribuira nadomjesnu hormonsku terapiju.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Urednica i TV voditeljica Tončica Če­­ljuska, jedna od gošći panela, otkrila nam je da i sama koristi nadomjesnu hormonsku terapiju, na koju se odlučila zbog problema s valunzima.

image
Tončica Čeljuska pažljivo je slušala panel, a nakon toga s nama podijelila i svoje iskustvo s menopauzom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"U menopauzu sam ušla sa 48 godina i odmah sam na savjet svog ginekologa počela uzimati tablete estrogena, koje pijem svako jutro. Menstruacija mi se vratila i više nemam nikakvih problema. Jednom godišnje idem na mamografiju kako bih bila sigurna da hormoni ne utječu loše na moje zdravlje i zasad je sve u redu. Ne vidim razloga zašto bih se mučila s valunzima ako postoji jednostavno medicinsko rješenje", kaže Tončica Čeljuska.

image
Željko Grmuša, direktor BTL Hrvatska, i supruga Tatjana Kadoić Grmuša.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Za one koje se odvaže na korak dalje dr. Fistonić je ponudio još neke mogućnosti.

"Sve više žena odlučuje se na neinvazivne laserske zahvate u svrhu rekonstrukcije i regeneracije genitalnog područja te punjenje vulve filerima. Kao posljedica proširenja rodnice tijekom porođaja mnoge žene imaju problema sa stresnom inkontinencijom, primjerice kada se nakašlju. Sve se to lako može riješiti laserskim zahvatom", tvrdi dr. Fistonić.A dok se ne odluče na taj zahvat, idealno rješenje su Attends ulošci za inkontinenciju koji, za razliku od običnih higijenskih, imaju mnogo prednosti: iznimno su mekani i udobni te štite od neugodnih mirisa.

image
Attends ulošci za inkontinenciju, koji mnogim ženama u menopauzi omogućuju za bolju kvalitetu života.
Promo

Ideja dr. Fistonića o estetskom remodeliranju genitalnog područja nije naišla na plodno tlo kod Sanje Doležal, koja smatra da žene u pedesetima trebaju voljeti same sebe onakve kakve jesu. Ipak, treba biti tolerantan i prihvatiti da neke žene žele pomladiti i “ono dolje” laserom, da nekima odgovara hormonska nadomjesna terapija, a drugima biljni preparati kojima se na prirodan način, ali znatno sporije, dolazi do cilja.

image
Doktor Fistonić pokazao je kako se izvode Kegelove vježbe, koje pomažu kod inkontinencije jer jačaju mišiće dna zdjelice.
VEDRAN PETEH/CROPIX

No, sve će si zasigurno priuštiti dobru kremu za lice, kao što je Caudalie Resveratrol-Lift, s novom formulom u borbi protiv starenja kože: u njoj su, naime, prirodna hijaluronska kiselina, resveratrol iz grožđa i veganski kolagen, što sve zajedno zaglađuje kožu, vraća joj volumen i potiče aktivnost proteina odgovornih za mladolik izgled.

image
Za žene u najboljim godinama, kad koža lica prestaje biti jedra i svježa - Caudalie Resveratrol-Lift kozmetička linija s veganskim kolagenom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Svaka žena u zrelim godina treba pronaći svoje unutarnje sidro. Ja sam ga pronašla u duhovnosti, no za neke žene to može biti bog ili priroda. U čemu god da ga pronađu, važno je da oslonac izvan sebe zamijene osloncem u sebi. Menopauza je normalan dio života, tako ga treba prihvatiti i hodati kroz njega uzdignute glave. A da bismo si olakšale, trebamo što više javno pričati o menopauzi", poručuje Nataša Barolin Belić.

image
Stručni tim tvrtke Remedia: Luka Starešinić, ginekolog Ivan Marčeta, Ana-Marija Besednik, Anja Todorović i ginekolog Danijel Šeba.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
20. travanj 2024 15:26