Ljubav na prvi pogled

Život u Hrvatskoj francuskom veleposlaniku i njegovoj supruzi pravi je užitak: ‘Svi su ljubazni i paze na naše osjećaje‘

Iako će na ljeto biti tek dvije godine da je francuski veleposlanik u našoj zemlji, Gaël Veyssière učinio je mnogo na zbližavanju dvaju naroda, a nada se da će u drugoj polovici mandata imati više vremena za romantična putovanja sa suprugom Anthi Triantafyllou.

Nakon napornog radnog dana, francuski ambasador Gaël Veyssière (49) sa suprugom Anthi Triantafyllou (45) uživa u jednostavnim stvarima - čaši crnog vina i smijehu. A razloga za njihov “joie de vivre” ne nedostaje: veleposlaniku će u kolovozu biti tek dvije godine otkako je preuzeo mandat u našoj zemlji, no angažmanom u zbližavanju njegove domovine i Hrvatske i više je nego zadovoljan.

Za njega je posebno uzbudljiva i strateški važna odluka hrvatskih vlasti da kupi francuske borbene avione Rafale, što će, smatra, dodatno poboljšati odnose dviju država, ali i ojačati poziciju naše zemlje u EU i NATO-u.

- U pripremi je i posjet predsjednika Macrona Hrvatskoj. Još ne znamo kad, ali definitivno će biti ove godine - najavljuje veleposlanik Veyssière, ponosan što Francuska i Hrvatska uspješno surađuju na svim poljima: političkom, kulturnom i ekonomskom.

Čitajte i: Pošteni u ljubavnim odnosima! Ni više od 20 godina razlike nije ih pokolebalo u potrazi za srećom

Francuzi su u našu zemlju investirali i kroz projekt “Dobar susjed”, a ovdje ga zastupa Nicolas Pekić, Parižanin koji se s obitelji vratio u zemlju svojih predaka. Riječ je o usluzi koja pomaže osobama treće životne dobi da što dulje ostanu neovisne, i to uz pomoć - teleasistencije.

image
Veleposlanikova majka Huguette.
PRIVATNI ALBUM

U domu korisnika, naime, instaliraju se senzori te jednostavni komunikacijski sustav čiji je dio i narukvica s dugmetom za 24-satnu pomoć pa se u svakom trenutku mogu javiti operateru za hitne slučajeve. I baka francuskog ambasadora Raymonde Peuzin jedna je od zadovoljnih korisnica sustava.

Važno mu je da može biti miran u svom zagrebačkom domu, znajući da obitelj u Francuskoj ima pri ruci pomoć “Dobrog susjeda”.

- Kad je riječ o mojoj majci Huguette, ona živi sama otkako mi je lani preminuo otac. Ove će godine proslaviti 75. rođendan, vitalna je i samostalna, no dobro je što u određenom trenutku može na raspolaganju imati uslugu koja će omogućiti i starijim osobama u Hrvatskoj da se osjećaju sigurnije.

Narukvica, primjerice, signalizira ako netko padne i ne može ustati, a ako se određeni broj sati ne miče, sustav će to također zabilježiti i automatski nazvati operatere - govori veleposlanik Veyssière, čija majka voli dolaziti u Hrvatsku, a u Zagrebu je bila u travnju s unucima.

Čestim selidbama razvio je ljubav prema raznim kulturama

Ambasadoru Veyssièreu nedostaju djeca iz prvog braka pa se trudi provesti vikende s njima u Parizu. Rođen je u Marseilleu, a kako su njegovi roditelji bili učitelji i često su se selili, odrastao je na Reunionu, francuskom otoku u Indijskom oceanu.

Upoznajući razne kulture shvatio je da želi biti diplomat pa je pohađao Institut za političke studije i poslovnu školu ESSEC, nakon stjecanja diplome iz povijesti na Sveučilištu ParisSorbonne. Bio je savjetnik u uredu premijera Jean-Pierrea Raffarina, obavljao razne dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova i UN-u, živio u Bruxellesu, Parizu i New Yorku...

Prije nego što je imenovan veleposlanikom u Hrvatskoj bio je tajnik kabineta Marielle de Sarnez, Nathalie Loiseau i Amélie de Montchalin, ministrica i državne tajnice za eu­­ropske poslove.

- I prije sam dolazio u vašu zemlju, a imam i nekoliko prijatelja Hrvata koje sam upoznao u Bruxellesu i New Yorku. No, ipak mi je bila i svojevrsno otkriće. To je jedinstvena zemlja s različitim regijama pa mi je teško izdvojiti najdraže mjesto. Volim i Zagreb, i Dalmaciju, i Slavoniju, i Varaždin, i Petrinju... Ponosan sam što je Francuska pet dana nakon prvog zagrebačkog potresa avionom poslala pomoć u opremi. A nakon razornog potresa na Banovini smo s Goranom Grlićem Radmanom i Jean-Yvesom Le Drianom, hrvatskim i francuskim ministrima vanjskih poslova, posjetili Petrinju i donirali šatore i mobilne stambene objekte. S druge strane, Hrvatska je među prvima poslala financijsku pomoć Francuskoj nakon požara u katedrali Notre Dame 2019. i to ne zaboravljamo. Uvijek se trebamo držati zajedno kad je teško - ističe ambasador, koji u Hrvatskoj prepoznaje mediteranski temperament kakav imaju i stanovnici njegovog rodnog Marseillea.

Čitajte i: Francuski veleposlanik otkriva što se smatra grijehom u njihovoj kuhinji te zašto rijetko služe puževe

Njegova supruga prenosi mu svoja iskustva

Njegova supruga Anthi Triantafyllou, rođena Atenjanka, vidi pak mnogo sličnosti između Grka i Hrvata jer su i jedni i drugi direktni, spontani i neformalni. Dobro razumije i hrvatski jezik, a kako se mnogo druži i s osobama izvan diplomatskih i političkih krugova, ima širu sliku o zemlji i ljudima te svoja iskustva prenosi suprugu.

image
Francuski veleposlanik Gael Veyssiere sa suprugom.
MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Anthi, naime, podučava klavir, talijanski jezik i klasični ples, a i surađuje s Matom Njavrom, dekanom ZŠEM-a. Bliska je i s odvjetnicom Natalijom Perić, koja joj je pomogla upoznati Hrvatsku.

- U Hrvatskoj su svi ljubazni prema meni i obraćaju pozornost na to kako se osjećam. Presretna sam kad ujutro odlazim na posao. Cilj mi je raditi gdje god da se nalazim, ostvariti kontakt s ljudima i biti u doticaju sa stvarnim životom - govori Anthi, dodajući kako posao ambasadora često znači osamljenost pa je ona osoba s kojom veleposlanik može o svemu iskreno ras­­pravljati, koja mu jedina može pomoći savjetom i barem malo ga osloboditi stresa.

Gaël Veyssière je, naime, radoholičar pa on i Anthi, s kojom je šest godina, nemaju mnogo vremena za sebe. Katkad zaigraju tenis, a voljeli bi da mogu više slobodnog vremena provoditi u romantičnim gradovima poput Rovinja i Opatije.

Možda ćemo u drugoj polovici mog mandata imati više zajedničkih prilika za otkrivanje ove predivne zemlje - kaže Gaël Veyssière, kojem je cilj što više zbližiti Francuze i Hrvate, razbijajući pritom razne predrasude - poput one o francuskom snobizmu.

Linker
19. travanj 2024 05:31