Regionalni #MeToo pokret

Hrvatska glumica o iskustvu seksualnog uznemiravanja na vlastitoj koži: ‘Naravno, nudio mi se‘

Žene iz cijele regije sve više dijele potresna svjedočanstva o seksualnom uznemiravanju nakon što je beogradska glumica Milena Radulović optužila nekada uglednog redatelja Miroslava Miku Aleksića da ju je učestalo silovao. I naša glumica Ankica Dobrić u javnost je iznjela svoje strašno iskustvo.

Potresno svjedočanstvo srbijanske glumice Milene Radulović da ju je silovao i seksualno uznemiravao njezin učitelj glume i redatelj Miroslav Mika Aleksić odjeknulo je regijom. Nakon što ga je prijavila policiji, i druge žene koje su pretrpjele zlostavljanje također su se ohrabrile istupiti.

I hrvatske glumice pružile su podršku Mileni i ostalim kolegicama, a među njima je i Marijana Mikulić, Nataša Janjić Medančić i Ankica Dobrić koja je u Dnevniku NOVE TV progovorila o vlastitom iskustvu seksualnog uznemiravanja.

"Imala sam ja iskustvo s jednim profesorom i režiserom, naravno nudio se, nije bio agresivan, ali je pokušao. Kad nije uspio, naravno poslije toga kod njega niti sam više glumila niti išta. Vrlo jednostavno sebi sam tu stavila točku", priznala je Dobrić.

Čitajte i: Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio 'sektu' i zavjet šutnje na zlostavljanje

Redatelj Dalibor Matanić je pak rekao da ovaj skandal baca ljagu na redateljski posao. "Recimo kad radim seriju gdje imam 90 plus glumaca, a od toga više od pola žena onda jednostavno moram zaštiti sve glumice da imaju svoj mir. Znači da ih neki luđak na setu ne gleda, kada snimamo seksualne scene, da nema više od par neophodnih članova ekipe, da se može raditi najnormalnije ta scena", objasnio je Matanić.

Na Facebooku se tako pojavila grupa "Nisam tražila" u kojoj žene iz regije dijele svoje potresna, ponižavajuća iskustva na audicijama, tijekom profesionalnih kontakata, probama, javnim mjestima i događanjima.

Tjerao ih da piju hormon rasta

Beogradska glumica Milena Radulović pokrenula je lančanu reakciju kada je odlučila izgovoriti ove riječi: "Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se". Nakon Milene svjedočanstva su dale i druge Aleksićeve žrtve.

Čitajte i: Marijana Mikulić o silovanju kolegice: 'Zašto ne izlazimo van s imenima? Zato što se bojimo'

image
Milena Radulović
SERGEI KARPUKHIN/TASS/PROFIMEDIA

Naime, rekle su da ih je Mika tjerao da piju ‘hormon rasta‘, a seksualno ih zlostavljao govoreći da će tako u njima probuditi "vrhunske emocije neophodne svakoj glumici". Aleksić sada ima 68 godina, a djevojčice je, prema najnovijim saznanjima, zlostavljao dugi niz godina.

Redatelj, scenarist i pedagog sada ukaljanog ugleda sve je optužbe negirao, prema riječima njegovog odvjetnika, Aleksić ne može vjerovati što ga je snašlo i negira počinjenje djela. Dok istraga traje, ovaj donedavno cijenjeni Beograđanin bit će u pritvoru kako ne bi utjecao na svjedoke.

Linker
18. travanj 2024 16:30