Podrška

Kako su slavna manekenka i kreativni direktor Balenciage pružili podršku Ukrajini

Svatko je na svoj način dao doprinos narodu i zemlji koja trenutno prolazi kroz ratne strahote.

Slavna američka manekenka Gigi Hadid pridružila se vojsci poznatih koji nude pomoć nesretnim Ukrajincima koji bježe iz svoje zemlje pred ruskom agresijom. Užasnuta nepojmljivim terorom koji se događa u Europi na svom Instagram profilu napisala je: "Raspored modnih revija koje su se odvijale prošli mjesec, značilo je da ja i moji kolege predstavljamo nove kolekcije tijekom ovih traumatskih i bolnih povijesnih događanja. Nemamo kontrolu nad većinom naših poslovnih obaveza, ali bismo željele hodati za neki cilj. Stoga, sljedeći stope svoje prijateljice i kolegice Micaele Argañaraz, obavezujem se donirati svu zaradu s jesenskih revija za pomoć onima koji pate od rata u Ukrajini kao i onih koji isto proživljavaju u Palestini. Naše oči i srca moraju biti otvoreni za svaku nepravdu u svijetu".

image

Gigi Hadid obavezala se svu ogogodišnju zaradu od modnih revija donirati za pomoć Ukrajincima

VEEREN -CHRISTOPHE CLOVIS/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Čitajte i: Modna industrija digla se na noge: Evo kako luksuzni brendovi pomažu žrtvama rata u Ukrajini

A donacija će sigurno biti izdašna jer je slavna manekenka jedna od najtraženijih u svijetu mode i proteklih tjedana nosila je većinu modnih revija na Tjednima mode u New Yorku, Milanu, Parizu i Londonu, od Michaela Corsa i Versacea, preko Vivienne Westwood i Moschina, do Tom Forda.

Gigi Hadid kao majka jednogodišnje kćerkice Khai, ratne strahote u Ukrajini i Palestini najviše pogađaju zbog stradanja nedužne djece.

No cijeli modni svijet posljednjih dana okrenuo se protiv Rusije i bezumne agresije Vladimira Putina na Ukrajinu. Pogotovo od kada su se talentirani dizajneri i manekenke direktno javili iz Kijeva i opisali što proživljavaju i što se događa u ukrajinskom glavnom gradu.

image

Demna Gvasalia kreativni direktor balnciage i sam je bio žrtva ratnih zbivanja

GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: ‘No Shame. No Fear.‘, stigla je limitirana kolekcija kojom svi možemo pomoći Ukrajini!

Tako su Net-a- Porter, Nike, Chanel i Louis Vuitton u potpunosti prestali izvoziti svoju robu u Rusiju, a Gruzijac Demna Gvasalia, kreativni direktor modne kuće Balenciaga jučerašnju reviju te luksuzne modne kuće posvetio je otporu Ukrajinaca, a on je na nju došao odjeven u žute i plave nacionalne ukrajinske boje.

A žuto plavu majicu dobio je svatko od 525 posjetitelja spektakularne revije održane u Parizu s porukom: ‘‘Modni tjedan danas se čini kao apsurd, ali otkazivanje revija značilo bi predaju pred zlom koje me proganja posljednjih trideset godina".

Naime, slavni dizajner i sam je žrtva gruzijsko-abhazijskog ratnog sukoba koji se dogodio 1993. kada je imao samo dvanaest godina.

image

Revija modne kuće Balenciaga održana pod umjetnim snježnim pahuljama bila je posvećena Ukrajini

AVALON/AVALON/PROFIMEDIA

Čitajte i: Modna kuća Valentino odvažila se na još jedan iskorak i privukla pozornost

"Rat u Ukrajinu pokrenuo mi je bolna sjećanja i traume koje nosim u sebi trideset godina kada se ista stvar dogodila u mojoj domovini.Još su mi živa sjećanja kada kao dvanaestgodišnjak sjedim u skloništu i samo čekam da mi strop padne na glavu", izjavio je modni dizajner koji je kao izbjeglica živio u Ukrajini i Moskvi prije nego što je pronašao dom u Njemačkoj.

Linker
18. travanj 2024 20:06