Danas i odluka o zlatnom kipiću

Uoči Oscara nagrade ne prestaju pljuštati: ‘Quo vadis, Aida‘ pomeo festivale u Miamiju i Luksemburgu

Film koji je za sad u užoj utrci za Oscara, osvojio je još četiri nagrade na međunarodnim filmskim festivalima.

Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić ne prestaje osvajati nagrade, tako je ovo regionalno filmsko ostvarenje osvojilo još dvije nagrade na Miami Film Festivalu. Na američkom filmskom festivalu film je dobio Nagradu Knight Marimbas i Nagradu kritike. Samo dan prije toga ovaj film o genocidu u Srebrenici dobio je Grand Prix, kao i Nagradu kritike na 11. izdanju Luksemburg City Film Festivala.

Čitajte i: Jasmila Žbanić: ‘Posebno mi je važno što su mi žene iz Srebrenice rekle kako je naš film autentičan i točan‘

Sjajan je to nastavak niza nagrada koji je osvojila Jasmila Žbanić, filmom koji je ova nagrađivana redateljica napisala, producirala i režirala. “Quo Vadis, Aida?” privukao je veliku pažnju javnosti, a posljednjih mjeseci o njemu pišu kritičari i mediji iz svih dijelova svijeta.

“Quo Vadis, Aida?” nominiran je i za dvije BAFTA nagrade (Najbolji strani film i Najbolji reditelj/ica), a u ponedjeljak 15. ožujka će se saznati je li film nominiran i za Oscara.

Pogledajte video

Čitajte i: Veliko priznanje: Najbolji film londonskog tjedna filma je ‘Quo Vadis, Aida?‘ Jasmile Žbanić

Čitajte i: Jasmila Žbanić u užem izboru za Oscara! ‘Quo Vadis, Aida?‘ nastavlja trku za najbolji strani film

Oduševila kritiku i zvijezde

"Sretan sam što je New York Times film 'Quo Vadis, Aida?' okarakterizirao kao 'zapanjujući'. Držim fige da ovaj sjajni BH film upadne na listu pet najboljih u kategoriji Najbolji strani film", kazao je poznati američki kritičar Kenneth Turan.

Osim NY Timesa, o filmu "Quo vadis ,Aida" pisali su i mnogi drugi veliki mediji: LA Times, The Hollywood Reporter, The Playlist, a IndieWire i Variety upravo su njega uvrstili među svoje favorite za nominaciju za prestižnu nagradu Oscar.

Dodjela Oscara zakazana je za 25. travnja, dok će BAFTA nagrade biti dodijeljene 11. travnja.

Čitajte i: Angelina Jolie intervjuirala Jasmilu Žbanić: ‘Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu za mir‘

No, osim filmske kritike, Jasmila Žbanić oduševila je i hollywoodsku zvijezdu glumicu i redateljicu Angelinu Jolie, koja je upravo bosanskohercegovačku redateljicu intervjuirala za časopis Time. Angelini je tema Srebrenice iznimno važna, zato ju je i odabrala za radnju svog redateljskog prvijenca "U zemlji krvi i meda".

"Znali smo da je Srebrenica još uvijek vrlo bolna tema koju brojni političari žele iskoristiti za svoje ciljeve - kako bi posvađali ljude različitih nacionalnosti - pa bi tako htjeli iskoristiti i naš film. Zato smo skrivali činjenicu da ga snimamo”, odgovorila je Jasmila Žbanić na Angelinino pitanje je li se bojala reakcija na film.

Linker
18. travanj 2024 08:48