living4media
IDEALNE ZA POČETNIKE

Moglo bi vas zanimati: Ove su biljke idealne za zaboravne početnike

Nisu zahtjevne za uzgoj, same se razmnožavaju ili, pak, opskrbljuju vodom iz svojih mesnatih listova: ovo je izbor idealnih biljaka za vrtlarske početnike, pomalo nemarne vlasnike i one koji će zbog ljetnog odmora izbivati iz kuće.

ČUVARKUĆA - Sempervivum tectorum

Trajna je zeljasta biljka koja cvate u srpnju i kolovozu. Nakon toga vene, ali istodobno stvara brojne mlade biljke s novim rozetama. Sama se razmnožava, ‘voli’ toplinu i izravno sunce. Najbolje uspijeva na dobro dreniranom tlu i lako podnosi ljetne suše.

living4media

DRVO ŽADA - Crassula ovata

Trajnica u obliku malog stabla, visine do 1.5 m. Cvate od kolovoza do listopada, mirisnim bijelim ili bijelo-ljubičastim cvjetovima. Najbolje uspijeva na svijetlom i sunčanom mjestu, ne trpi izravno sunce - ali podnosi visoke temperature. Zalijevati umjereno, a zimi samo kad joj je zemlja suha. Prema narodnoj predaji u kuću donosi - novac.

living4media

DRVOLIKI EONIJUM - Aeonium arboreum

Grmolika biljka žutih cvjetova kojoj odgovara sunčano, toplo i suho stanište. Razmnožava se mladim reznicama u proljeće na dobro dreniranom tlu. Prije ponovnog zalijevanja tlo se treba dobro osušiti.

BILJKA PANDA - Kalanchoe tomentosa

Nazvana je tako zbog šara na malim listovima baršunaste površine. Uspijeva na sunčanom položaj i temperaturi od 18 do 20°C. Sadi se u suplement za sukulente i kaktuse, a zalijevati ju treba kad je zemlja na dodir suha.

SANSEVERIJA - Sansevieria trifasciata

Zimzelena višegodišnja biljka mesnatih i sabljastih listova (mogu narasti i do 90 cm). Sobna je biljka, i to vrlo korisna - iz prostorije uklanja otrovne spojeve benzena i formaldehida. Tolerira sjenovita mjesta i neredovito zalijevanje, idealna temperatura za nju je između 15 i 22°C. Ne godi joj zalijevanje odstajalom vodom, a tekućinu koja ostane na tanjuriću treba ukloniti - jer joj je višak vlage ugrožava život.

Sansevieria trifasciata und cylindrica ( Bogenhanf )in tuerkisen Toepfen am Fenster
living4media

MAGAREĆI REP - Sedum morganianum

Puzavica koja se uzgaja u visećim posudama, a u zatvorenim prostorima rijetko cvate. No pojave li se u kasno proljeće ili ljeto, cvjetovi su žuti, crveni, ružičasti ili bijeli. Gode joj visoke temperature, obilje sunca i drenirano tlo, kombinirano od jednakih dijelova pijeska i gline s malo šljunka. Tijekom mirovanja, od studenog do ožujka, treba je oskudno zalijevati, tek toliko da se ne osuši, a prihranjivati samo dok cvate. Ne smije se saditi u teglice oštrih rubova koji bi je mogli ‘ozlijediti’.

Sedum morganianum (Schlangen-Fetthenne) in rosa Keramikübertopf am Fenster
living4media

Linker
07. travanj 2024 07:05