Mario Kučera
PROVOD NA RABU

Smaragdni otok: Adut kvarnerske meke lijepih pješčanih plaža

Osim bujne vegetacije i lijepih plaža - aduta kvarnerske meke za naturiste - goste privlači i atraktivna izložba na otvorenom.

Lijepo vrijeme - 2600 sunčanih sati godišnje - bujna vegetacija, zbog čega ga nazivaju ‘smaragdni otok’, te brojne pješčane plaže i čisto more nisu jedini razlozi za posjet kvarnerskom dragulju. Rab je privlačan i zbog brojnih događanja, i to već u predsezoni: od 11. do 15. lipnja na 1,5 kilometara dugačkoj Rajskoj plaži, koju je CNN 2013. uvrstio na popis sto najljepših na svijetu, održat će se, naime, Festival skulpture u pijesku. Mladi umjetnici iz Hrvatske i inozemstva napravit će desetak golemih kreacija od pijeska i vode, a u priređivanju te impresivne izložbe na otvorenom pomoći će im stanovnici otoka te njihovi gosti.

Lopar, 150612.
Nakon tri dana zavrsen je Prvi festival skulpture u pijesku 
Najpjescanija plaza u Loparu, Rajska plaza ugostila je umjetnike i studente likovne akademije iz Zagreba na prvom festivalu skulpture u pijesku. Ukupno je izradjeno sedam skulptura u pijesku, a nakon ziriranja ocjenjivackog suda proglasene su najbolje: 3. mjesto Brod, 2. mjesto Sv. Marin Loparanin i 1. mjesto Sirena. 
Na fotografiji: pobjednicka skulptura sirene, da bi ostala trajnija moralo ju se zalijevati vodom i napraviti sitne popravke prije ziriranja.
Foto: Stela Novotny / CROPIX
Stela Novotny / Hanza Media

Ovogodišnji Festival skulpture u pijesku posvećen je životinjskom svijetu otočne države Madagaskar

Osim najljepšeg pješčanog kipa, birat će se i najbolja fotografija koja će ovjekovječiti ta prolazna umjetnička djela. Rab će tih dana privući i ljubitelje hrane, jer se u Loparu organizira Krumpirfest, tijekom kojeg će brojni ugostitelji pripremati specijalitete od tog povrća.

RAPSKI KANTUNI

U gradu Rabu se, pak, od 21. do 24. lipnja održavaju Kantuni, manifestacija kojom se oživljava stara gradska jezgra. A svaki kantun - u parku Dorka, Pjaceti, Mahačevoj vili, Vidikovcu... - bit će po nečemu poseban. Što zbog svjetlosnih instalacija, što zbog domaćih specijaliteta i nastupa mladih glazbenica Gordane Marković i Lu Jakelić te domaćih bendova Double Jam i Caiman Verde koji izvodi kubansku glazbu. U isto se vrijeme obilježava 50. obljetnica bratimljenja Raba i države San Marino pa će se na Trgu sv. Kristofora održati viteški turnir između rapskih i sanmarinskih samostreličara. Potpisat će se i nova povelja o bratimljenju Raba i San Marina, koji je prema predaji u 4. stoljeću osnovao Marin, klesar rodom iz Lopara, kasnije proglašen svecem.

Zahvaljujući manifestaciji Kantuni staru jezgru grada Raba preplavit će ljubitelji glazbe i gastronomije

Rapski samostreličari odmjerit će snage s vitezovima iz San Marina

SAKRALNA UMJETNOST

Otok Rab ima i brojne vrijedne sakralne objekte: Samostane sv. Antuna Opata i sv. Andrije iz 11. stoljeća, romaničku Katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se čuva lubanja sv. Kristofora, zaštitnika otoka, Knežev dvor i Crkvu Svetog Križa iz 13. stoljeća gdje se održavaju Rapske glazbene večeri... Svakako treba posjetiti i Samostan sv. Eufemije u Kamforu: osnovan je u 15. stoljeću, a zanimljivo je da se u povelji o gradnji prvi put spominje hrvatsko ime grada i otoka Raba. Samostan krasi poliptih braće Antonija i Bartolomea Vivarinija s venecijanskog otoka Murana, a u njemu je i Etnografski muzej te biblioteka s oko 7000 rijetkih knjiga.

Rab 21052014
Gastro reportaza o otoku Rabu za Gloria Glam 44
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

LUKSUZ I DIVLJINA

Na Rabu svatko može noćiti prema vlastitom guštu. Ljubitelji divlje prirode mogu odabrati kamp Zidine na krajnjem sjeveru otoka. Do njega se jedino može doći pješice ili barkom, jer je motoriziranim prometalima prilaz - zabranjen. Ima petnaestak drvenih bungalova i tridesetak šatora pa je idealan za one koji ne vole gužvu. Onima koji ipak više vole blagodati civilizacije namijenjeni su luksuzni resort Lando u uvali Mel te obnovljeni Valamar Collection Imperial Hotel s četiri zvjezdice u blizini starog grada Raba. Sagrađen je 1927., a u njemu su spavali i engleski kralj Edvard VIII. te njegova supruga Wallis Simpson, zbog koje se odrekao prijestolja. Dugu povijest ima i obližnji hotel Arbiana, sagrađen 1924.: sada je to luksuzni butik-hotel u čijem se restoranu Agatini vrtovi mogu kušati vrhunska domaća i svjetska vina te svježe lokalne namirnice. Na Rabu je gastronomija vrlo bogata, a među popularnim restoranima su Velum i Ana. Ondje se, primjerice, mogu kušati suha hobotnica na jajima, ribarski brodeto, janjetina ispod peke, suhe smokve u kremi od mascarponea i prošeka...

Valamar Collection Imperial Hotel iz 20-ih godina prošlog stoljeća nedavno je obnovljen

KRALJ JE GOL

Prvi su se naturisti na Rabu pojavili početkom 20. stoljeća, a prvu nudističku plažu osobno je 1934. otvorio Bečanin Richard Ehrman, tadašnji predsjednik Međunarodnog saveza naturista. Među prvim poznatim ‘golaćima’ bio je engleski kralj Edvard VIII. kojem su rapske vlasti u kolovozu 1936. dopustile da se sa suprugom Wallis Simpson gol okupa u uvali Kandarola. Sada su najpoznatije nudističke plaže Ciganka, Sahara i Stolac u Loparu.

Luka Perčinić

TRADICIONALNA SLASTICA

Gastronomski zaštitni znak otoka je rapska torta, koja se spominje još u 12. stoljeću. Izgleda poput spirale, a glavni su joj sastojci bademi te liker od višnje. Nekad je zbog skupih sastojaka bila namijenjena samo bogatašima i posluživala se u važnim prigodama poput krizme i prve pričesti. Danas se, primjerice, može kušati u Kući rapske torte, gdje je cijena jedne kriške 19 kuna.

Tradicionalna slastica

PROMETNA POVEZANOST

Iz Rijeke, Karlovca ili Zadra automobilom treba oko dva sata do trajektnog pristaništa Stinica na kopnu i pristaništa Mišnjak na južnoj strani otoka Raba. Plovidba traje 15 minuta s polascima svakih jedan do dva sata. U ljetnim mjesecima nema reda plovidbe - trajekt prometuje non-stop. Tvrtka Imperial putnicima koji slijeću u Zračnu luku Rijeka nudi prijevoz do Raba: jednosmjerna karta je 300, a povratna 525 kuna, s tim da djeca do 12 godina imaju popust.

Linker
03. travanj 2024 19:12