Zahvati na licu

Plastično nije fantastično

Određeni dio lica često se ne promatra u korelaciji s okolinom i zanemaruje se kompletna slika. No, potreban je drugačiji pristup: svi estetski zahvati na koje se odlučite trebali bi biti u savršenoj harmoniji s ostatkom lica

Predimenzionirane usnice, posebice gornja koja je veća od donje, minijaturan nosić i prenaglašeni obrazi tipičan su primjer lica kojeg nećemo naći u prirodi, već u animiranim filmovima i na Barbie lutkama. Ono što djeluje lijepo i prihvatljivo na Instagramu, prethodno obrađeno raznim filtrima, u stvarnom životu ne funkcionira i djeluje groteskno. Izgleda plastično.

“Plastično lice” je ono koje je izgubilo svoje osnovne i prirodne anatomske odnose i dimenzije, lice novih dimenzija koje nisu u skladu s prirodnim uz promijenjenu dinamiku i koje odskače od algoritma omjera ili matematičke formule dimenzija različitih dijelova lica.

Traži se sofisticiranost

- Nekada su kod nas rezultati estetskih zahvata na licu i grudima bili puno uočljiviji i napadniji, njegovao se taj „overoperated look” koji je u zapadnom svijetu odavno napušten i proglašen nepoželjnim. Radi se o tipičnom fenomenu zemalja tranzicije koji još uvijek vuče repove i kod nas, ali srećom nestaje s jačanjem svijesti, obrazovanja i spoznaje žena o svrsi takvih zahvata – objašnjava dr. sc. Rozita Gulić, dr. med., spec. otorinolaringologije, subspec.plastične kirurgije glave i vrata i uži spec. audiologije.

Kada se žena odluči na takav zahvat zbog sebe i želje za boljim doživljajem svoga tijela, a ne zbog okoline, kaže dr. Gulić, ona će ga pozicionirati kao jednu od kockica u izgradnji svog samopouzdanja te automatski težiti prirodnijem, umjerenijem i sofisticiranijem izgledu.

- Takva žena je svjesna svih svojih kvaliteta, ne samo onih fizičkih – ističe dr. Gulić, vlasnica Poliklinike Gulić Medical Group.

Konfekcijski izgled nije zanimljiv

Često se određeni dio lica ne promatra u korelaciji s okolinom, zanemari se kompletna slika ili "siluje" anatomija i tada nastaje rezultat kojim nitko nije zadovoljan. Svako lice treba imati svoju osobnost, a kirurg treba nastojati to i očuvati. Konfekcijski izgled nikome nije interesantan, a to je očito na primjeru nosa.

- Od grubog, amorfnog nosa, debele kože i hrskavica nije moguće, niti je potrebno, napraviti mali, uzak, precizno definiran nos. Grub nos obično prati i slična fizionomija lica kojoj prefin i uzak nos uopće ne pristaje. Osim anatomije kao ograničavajućeg faktora, u obzir uzimamo i okruženje nosa, odnosno fizionomiju lica na kojem se nalazi. Cilj operacije nosa je učiniti ga neupadljivim na licu u toj mjeri da istaknemo oči i usta. Svaki nos koji nije usklađen s okolinom ili nije proporcionalan, privlači pažnju. Nakon operacije, nos bi trebao osvježiti lice poput laganog faceliftinga. Naime, skraćivanjem i sužavanjem nosa otvara se pogled na usta i odaje dojam više položenih jagodica. Iz tog razloga konfekcijski nosovi na funkcioniraju – objašnjava dr. Gulić dodavši da se često pretjeruje s povećanjem usnica i obraza.

Pillow face

Disproporcionalne, predimenzionirane i statičke usnice ne djeluju profinjeno ni prirodno i privlače neželjenu pažnju. Usnice bi trebale biti putene, očuvane anatomije i usklađene s oblikom lica. Nježnom i krhkom licu ne odgovaraju prevelike usnice. Tanka je linija između seksepilnosti i vulgarnosti, kaže dr. Gulić. S linije dobrog ukusa u strahu od starenja redovito skliznu holivudske zvijezde. Madonna, Kylie Minogue, Nicole Kidman i Renée Zellweger samo su neke od dama koje su završile s neželjenim efektom znanim kao „pillow face”.

- „Pillow face” nastaje zbog nekritičke i pretjerane uporabe filera, pogotovo u području obraza. Radi se o filerima velike gustoće i tvrđe konzistencije koji se u pravilu apliciraju u vrlo duboke slojeve mekih tkiva lica, ponekad na samu kost. Ako se apliciraju bliže površini i u većoj količini od preporučene, imamo problem. Blizina donjeg kapka koji vrlo burno reagira dugotrajnom oteklinom i na najmanju traumu dodatno pogoršava situaciju. Još ako se na to nadovežu veće količine botoksa u području čela, gravitacija će automatski izazvati spuštanje obrva i zatvoren pogled – tumači dr. Rozita Gulić dodavši da je područje oko očiju vrlo osjetljivo zbog oslabljene limfne cirkulacije, rahlog vezivnog tkiva i tanke kože. Burno reagira, stoga svašta može poći po krivu, ako se ne pridržavamo zlatnog pravila: umjerenosti i dobre procjene.

Kao Spock

Zbog preagresivnog odstranjivanja masnih jastučića i mišića prilikom blefaroplastike mogu nastati upale očiju, dok iznenađen pogled nastaje zbog krivog i previsokog pozicioniranja vanjskog dijela obrva botoksom, filerima ili kirurškim putem. Ponekad loše apliciran botoks dodatno spusti unutrašnji dio obrva i tada nastaje mr. Spock izgled, što svakako nije poželjno.

Prirodan, osvježen izgled u kratkom vremenu može se postići najmanje invazivnim, ali ne i najjednostavnijim postupcima, smatra dr. Gulić. Kombinacijom hijaluronskih filera, botoksa i kemijskog pilinga možemo postići efekt umjerenog faceliftinga, nadomjestiti volumen lica, zagladiti i izbrisati bore, vidljivo poboljšati kvalitetu kože jakom hidratacijom i izbrisati pigmentacijske mrlje. Kada navedeni postupci nisu dostatni, odlučujemo se za face lifting. Iako je najveća odgovornost na operateru, ipak i pacijenti mogu imati veliku ulogu u sprečavanju “plastičnog izgleda”.

Savjeti za postizanje prirodnijeg izgleda

1. Korigirajte lice postupno

Birajte aplikaciju manjih količina filera u određeno područje lica prilikom svakog dolaska doktoru, a potom napravite pauzu od dva do četiri tjedna između svake aplikacije kako bi se materijal „usidrio” na aplicirano područje.

2. Birajte educiranog kirurga s iskustvom

Obratite se kirurgu koji odlično poznaje anatomiju lica i njegovu dinamiku, vlada kirurškim i nekirurškim metodama pomlađivanja i međusobno ih kombinira. Aplikacija filera može dovesti do teških komplikacija poput nekroze kože i mekih tkiva ili čak trajnog gubitka vida, a aplikacija filera u krive slojeve mekih tkiva može ostati vidljiva prilikom govora i smijanja.

3. Manje je više

Težište bi trebalo biti na sofisticiranom i profinjenom izgledu, a ne hiperkorekciji kojom se lako ulazi u zonu vulgarnosti. Prijelazi moraju biti mekani, a lice harmoničnog izgleda iz svih perspektiva.

* Objavljeno u tiskanom izdanju "Appeala", studeni 2018.

Linker
24. travanj 2024 09:37