NOVA JA: Povjerenje u ordinaciji (3)

VIDEO Doc. dr. sc. Aleksandar Milenović: ‘Lica naših pacijenata, poznatih i nepoznatih, naša su ogledala‘

U dobro isplaniranoj brizi za estetski izgled smisao je da pacijenti, ili bolje reći pacijentice, jer njih je ipak znatno više, meni povjere svoju ljepotu o kojoj se ja onda brinem kroz godine, kaže doc. dr. sc. Aleksandar Milenović

Briga o izgledu lica više je od dotjerivanja i uljepšavanja, lice je ono po čemu nas drugi prepoznaju, ono govori za nas, njime komuniciramo sa svijetom. Zbog svega toga, a i još mnoštva drugih razloga, nije svejedno kome ćemo "dopustiti pristup" licu kada bismo htjeli na njemu nešto poboljšati. Ako je tko na "domaćem terenu" kad govorimo o licu, onda je to doc. dr. sc. Aleksandar Milenović, maksilofacijalni kirurg i plastični kirurg glave i vrata, voditelj Odjela kirurgije tumora glave i vrata Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i voditelj Odjela za estetsku kirurgiju Poliklinike Kustec. Pitali smo ga kako doživljava odnos pacijenta i estetskog kirurga i zbog čega je taj odnos važan za ishod zahvata.

Ne treba prihvaćati nametnuta mjerila

- U dobro isplaniranoj brizi za estetski izgled smisao je da pacijenti, ili bolje reći pacijentice, jer njih je ipak znatno više, meni povjere svoju ljepotu o kojoj se ja onda brinem kroz godine. No, to postaje sve teže u doba površnosti, u svijetu Facebooka i Instagrama i obrađenih i filtriranih fotografija koje se nameću kao nekakvo mjerilo. Osobe koje streme nečem takvom odlaze onamo gdje im je jeftinije, a naravno, i onamo gdje će im napraviti to što žele – nezadovoljan je stanjem doc. Milenović.

Danas svatko može objaviti što god želi, nastavlja kirurg, informacija i poluinformacija je sve više, a pacijenti znaju sve manje, jer ne znaju izabrati u tom kaosu. Svi bi htjeli biti mlađi i ljepši, pa ne biraju za to načine. Očekuje se od liječnika da budu pošteni, mnogi to i jesu, no ima i onih koji koriste situaciju i nude razne metode za uljepšavanje i pomlađivanje, no učinak takvih metoda često je vrlo kratak. A i vi ste kraći za koju tisuću kuna, domeće doc. Milenović.

Održavanje ljepote, a ne stvaranje čuda

- Radim s oboljelima od raka i jasno mi je što je stvarnost i što je život. Stoga čvrsto smatram da u estetskim zahvatima treba biti umjeren - lijepa žena je lijepa žena, nema tu nekog čuda i ne treba tu nešto dramatično mijenjati. Mi smo tu da održavamo njezinu ljepotu. Naravno, za to treba puno znati, a ja učim kroz cijeli svoj profesionalni život. Neke brzinske metode gotovo da možete izvesti bez edukacije ili uz minimalnu edukaciju, ali face lifting ne možete, kirurški zahvat ne možete - kaže doc. Milenović.

Zahvaljujući doista bogatom iskustvu, kaže da već pri prvom razgovoru s potencijalnim pacijentom vidi je li osoba "nogama na zemlji" ili možda očekuje nekakvu potpunu transformaciju. Pokažu li se pacijentova očekivanja nerealnima, doc. Milenović je doveden u situaciju da ga pristojno odbije. Jako mu je stalo do suptilnih, umjerenih rezultata kojima se održava pacijentičina ljepota, a ključno je i da pacijentica ima takav stav. O tome zaključuje:

- Naši su pacijenti naša ogledala i važno mi je kakvu sliku nose svijetom.

* U videu glumica Bojana Gregorić Vejzović govori o odnosu povjerenja između pacijenta i estetskog liječnika.

Linker
19. travanj 2024 11:05