Najizvođeniji postupci

Najviše estetskih zahvata po glavi radi se u Južnoj Koreji, slijede dvije nama bliske europske zemlje

Liposukcija i povećanje grudi u vrhu su ljestvice najtraženijih zahvata u gotovo svim promatranim zemljama

Najveći postotak stanovništva ide pod nož radi ljepote u Južnoj Koreji, a najtraženiji zahvati ondje su liposukcija, rinoplastika i operacija kapaka, podaci su Međunarodnog udruženja estetskih i plastičnih kirurga (ISAPS, The International Society of Aesthetic Plastic Surgeons). Slijede Grčka, u kojoj se najviše traži povećanje grudi te Italija, u kojoj su najpopularniji tretmani botulinum toksinom i liposukcija.

Po ukupnom broju zahvata prednjače SAD

Pomalo iznenađujuće, na četvrtom je mjestu Brazil, u kojem po traženosti vode ugradnja implantata u grudi i liposukcija, a na petom Kolumbija u kojoj se najviše traži liposukcija. Na šestom su mjestu SAD s liposukcijom i povećanjem grudi kao najizvođenijim zahvatima, a na sedmom Tajvan s botoksom i ostalim tretmanima peglanja bora.

Što se tiče ukupnog udjela u postupcima, kirurškim i nekirurškim, SAD su u 2020. godini učvrstile svoju poziciju broj jedan na ljestvici kirurških zahvata sa 14,7 posto svih estetskih operacija izvedenih u svijetu. Ujedno su preuzele vodstvo od Brazila na ljestvici nekirurških postupaka s 22,1 posto svih takvih procedura obavljenih diljem svijeta.

Tražena blefaroplastika

„Ljude iz ove djelatnosti iznenadilo je što se u Grčkoj, zemlji koja bilježi ekonomski pad, toliko novca troši na operacije koje nisu nužne, kao i relativno nizak plasman Brazila, tim više što Brazilci, za razliku od mnogih drugih, nemaju problem s estetskom kirurgijom. Naprotiv, ona se kod njih doživljava kao statusni simbol”, komentirao je dr. Malcolm Roth, predsjednik Američkog udruženja plastičnih kirurga (ASPS, American Society for Plastic Surgeons).

No, pobjednica za većinu estetskih kirurških zahvata po glavi stanovnika je Južna Koreja. Trend Monitor, servis koji prati zbivanja na tržištu, procjenjuje da je jedna od pet žena u Seulu imala neku vrstu estetske procedure, a jedna od najtraženijih je blefaroplastika, tj. operacija gornjih i donjih kapaka. „U azijskim je zemljama postalo uobičajeno da pacijenti žele zapadnjačke oči, stoga taj podatak ne iznenađuje”, rekao je Roth. Podaci pokazuju i utjecaj globalizacije na djelatnost estetske medicine i njenu sve veću prihvaćenost, što se vidi po povećanoj potražnji tijekom posljednjih nekoliko desetljeća.

Linker
17. travanj 2024 03:53