Poslije operacije

Savjeti za bolji oporavak nakon liposukcije

Preporučeno je s laganim aktivnostima početi što prije, a važno je pojačavati ih postupno i polako

Tjedni nakon liposukcije obilježeni su osjećajem neugode i prilagođavanjem na novo tijelo, a svojim postupcima možemo utjecati na bolji tijek oporavka i ublažavanje osjećaja boli. Uz sljedećih nekoliko savjeta liječnika, sve će proteći ugodnije i glatkije.

Počnite vježbati što prije, ali postupno

Većina stručnjaka slaže se da se vježbanju trebamo vratiti što je ranije moguće, ali polako i postupno. Osobito oprezni moramo biti u povećavanju bilo kakvih tjelesnih aktivnosti tijekom prva dva tjedna. „Lagano vježbanje može početi u trećem tjednu, a intenzivnijeg ne smije biti sve dok ne prođe šest do osam tjedana od operacije”, kaže plastični kirurg iz Houstona dr. Henry Mentz. Njegov kolega iz New Yorka dr. David Rapaport predlaže brže „uhodavanje”, pa za početak sugerira istezanje, a pacijente ohrabruje na povratak vježbanju, naravno, laganom, već za tjedan dana: „Tri do pet dana treba vježbati niskim intenzitetom i to neka bude temelj za postupni povratak sve intenzivnijim aktivnostima, kod kojih je potrebno nositi steznik.”

Kompresivna odjeća i pjenasta podloga

Steznik, odnosno kompresivnu odjeću tijekom postoperativnog oporavka treba nositi i inače, a dr. Mentz pacijentima preporučuje nošenje kompresivnih odjevnih predmeta barem tijekom šest do osam tjedana nakon operacije. Neki kirurzi poslije liposukcije koriste i pjenastu podlogu koja se nosi ispod steznika kako bi se ublažilo postoperativno oticanje i nakupljanje tekućine, umanjila pojava podljeva, ali i pružio ugodniji osjećaj.

Dobrodošli tretmani

Mnogi liječnici, među njima i dr. Mentz, preporučuju pacijentima da razmisle o terapeutskoj masaži limfe. Njome se pokreće izbacivanje tekućine iz organizma i smanjuje natečenost. Posavjetujte se s liječnikom je li to tretman za vas.

Po dr. Mentzu dobrodošla je i radiofrekvencijska terapija koja se može kombinirati s limfnom masažom. Tretman radiofrekvencijom „pomaže smanjiti natečenost, omekšati ožiljno tkivo, učvrstiti kožu te ublažiti osjećaj neugode”.

Hodajte

Rano kretanje korisno je za sprečavanje nakupljanja tekućine u nogama, posebno oko gležnjeva, a njime se smanjuje i mogućnost razvoja duboke venske tromboze. Stoga je dobro što više hodati, u skladu s mogućnostima.

Linker
05. ožujak 2024 18:28