Savršenstvo poprsja

Grudi po vašoj mjeri: Što sve trebate znati prije operacije ili ‘zamjene‘ implantata

Iako implantati imaju neograničen vijek trajanja, njihova revizija rastući je trend u estetskoj kirurgiji - jer se tijelo s godinama mijenja i traži nove (i naprednije) verzije.

Kad je riječ o estetskim operacijama grudi, ponajprije se govori o ugradnji implantata radi povećanja i preoblikovanja, a manje je poznato kako se dojke "popravljaju" ako žena želi izvaditi implantate i(li) zamijeniti ih novima. Struč­­­nja­­­kinja za PR i nekadašnja pjevačica Lana Klingor nedavno se podvrgnula takvom zahvatu, ob­­­­javivši na društvenim mrežama da je nakon dva desetljeća promijenila implantate - baš kao svojedobno i nekadašnja dance zvijezda Ivana Banfić.

Revizija implantata rastući je trend u estetskoj kirurgiji, a razlozi su različiti - od toga da se silikonski umeci ugrađeni prije dvadesetak godina danas smatraju tehnički zastarjelima te se zamjenjuju naprednijim verzijama, do toga da žene često žele zamijeniti implantate za veću veličinu. Na "popravak" grudi često se odlučuju i zato što im se izgled, unatoč ugrađenim implantatima, promijenio s godinama.

image
UNSPLASH

"Na izgled grudi najviše utječu nagle i velike promjene u tjelesnoj masi koje se očekivano događaju tijekom trudnoće i dojenja, a pritom se grudi i dodatno mijenjaju uslijed hormonskih promjena. Izgled grudi nakon takvih razdoblja najviše će ovisiti o volumenu grudi i elastičnosti kože kakva je bila prije trudnoće, odnosno sposobnosti kože da se zategne nakon što se grudi smanje poslije trudnoće. Tada je najčešće potrebna korekcija grudi i trbuha - takozvani mommy makeover - koji je kombinacija abdominoplastike s podizanjem grudi. Izgled grudi mijenja se i neovisno o trudnoći, jer s godinama se koža isteže i gubi na kvaliteti pa nakon nekog vremena - primjerice 10 do 15 godina nakon ugradnje implantata - rezultat možda više neće biti idealan. Tada se preporučuje zamjena implantata s vertikalnim podizanjem grudi ili bez njega", objašnjava specijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije dr. sc. Mladen Duduković iz Poliklinike Duduković & Kisić.

To za sobom povlači pitanje koje zanima mnoge žene - imaju li implantati određen vijek trajanja, odnosno preporučuje li se njihova zamjena nakon određenog broja godina?

"Implantati ostaju u tijelu u prosjeku 10 do 20 godina, a ako vam se izgled grudi i dalje sviđa (grudi se nisu opustile ili nije došlo do komplikacija), onda nije potrebno vaditi implantate ni nakon tog vremena. U odabiru implantata važno je da njihova sigurnost bude potvrđena neovisnim i dugogodišnjim kliničkim studijama. Upravo zato radim s najnaprednijim implantatima Mentor koji su vrlo mekani i slični vlastitom tkivu, a njihovu uporabu odobrila je i najstroža regulatorna agencija na svijetu FDA", ističe dr. Duduković.

image

Oblikovanjem i popravcima dojki implantatima Mentor bavi se i specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije dr. Hrvoje Kisić iz Poliklinike Duduković & Kisić.

MENTOR

Oblikovanjem i "popravcima" dojki implantatima Mentor bavi se i specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije dr. Hrvoje Kisić iz Poliklinike Duduković & Kisić.

"Tkivo nakon vađenja implantata izgleda slično kao višak kože nakon naglog gubitka tjelesne težine, naborano i "ispuhano". Grudi se popravljaju na nekoliko načina, ovisno o njihovu stanju prije operacije. Po potrebi se može napraviti transfer vlastite masti ako pacijentica ne želi nove implantate. Uz ugradnju implantata u određenim slučajevima radi se i podizanje dojki ili mastopeksija", pojašnjava dr. Kisić.

Kod povećanja grudi bez podizanja, implantati nisu prepreka dojenju, ali zbog kombiniranog povećanja i podizanja dojenje može biti otežano. Implantati ne povećavaju rizik od upala i karcinoma dojke, a ne utječu ni na dijagnostičke pretrage poput mamografije i ultrazvuka.

image
PEXELS

"Ipak, neke komplikacije su moguće, ali, na sreću, vjerojatnost je vrlo mala", kaže specijalist opće, subspecijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije dr. sc. Johann Nemrava iz Poliklinike Bagatin, koji također radi s implantatima Mentor.

Neposredno nakon zahvata može se pojaviti hematom i infekcija. Više mjeseci ili godina nakon zahvata može doći do komplikacija koje zahtijevaju ponovnu operaciju: kapsularne kontrakcije (pojačano stvaranje ožiljkastog tkiva što može uzrokovati nepravilnosti na dojkama, a ponekad i bolove) te rupture ili puknuća implantata, što najčešće nema nikakvih simptoma jer se silikonski sadržaj ne izlijeva u dojku, već ostaje unutar ovojnice implantata. Ipak, kod današnje je generacije ruptura iznimno rijetka, a tvrtka mentor nudi doživotnu garanciju na takvu komplikaciju.

"Komplikacije su doista rijetke, ali i rješive. Povećanje dojki jedan je od najčešće izvođenih zahvata u estetskoj kirurgiji zato što je rizik iznimno mali, a zadovoljstvo vrlo visoko", napominje dr. Nemrava.

Osim kirurške vještine i najnaprednijih implantata, jednako je važno savjetovanje s kirurgom kako bi se zahvat individualno prilagodio tjelesnoj građi i željama pacijentice. Oporavak nakon ugradnje implantata traje u prosjeku šest tjedana, a pritom se preporučuje nošenje mekanog kompresijskog grudnjaka. Bol u dojkama uobičajena je neposredno nakon zahvata, no lako se ublažava odgovarajućim lijekovima. Ožiljak se nalazi ispod dojke, u prirodnoj brazdi gdje je kasnije vrlo teško vidljiv.

Već u sljedeća dva do tri tjedna nakon operacije pacijentice se postupno vraćaju normalnim aktivnostima. Nakon zacjeljivanja grudi ne zahtijevaju posebno "održavanje", već se preporučuju redovite liječničke kontrole kao i kod žena koje nemaju implantate.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Duduković & Kisić

Linker
16. travanj 2024 11:32