Muškarci sve otvorenije govore o svojim estetskim zahvatima
 SHUTTERSTOCK
Muška ljepota

„Brotox” - sve više muškaraca ide pod iglu i o tome ne šuti

Kao i žene, i muškarci su postali svjesniji svog izgleda i znakova starenja nakon što su proveli godinu i pol gledajući svoje lice na video konferencijama

Kao i žene, i muškarci su postali svjesniji svog izgleda i znakova starenja nakon što su proveli godinu i pol gledajući svoje lice na video konferencijama

Stigma oko estetskih zahvata i tretmana sve se više topi, pa i muškarci sve češće traže kozmetičke i estetske postupke ne bi li izgledali i osjećali se bolje. Od svih postupaka muškarci najviše traže injekcije botulinum toksina, tj. botoksa; prema Američkom društvu plastičnih kirurga (American Society of Plastic Surgeons, ASPS) u 2019. godini provedena su 473.354 tretmana botoksom, što je pet posto više nego godinu dana ranije i 403 posto više nego u 2000. godini. Stručnjaci su uvjereni da će se trend nastaviti i da će „brotox” - kolokvijalni naziv nastao od riječi brother i botox – zadržati svoju poziciju, u čemu veliku ulogu igraju društveni mediji, ali i pandemija.

„Muškarci samo žele izgledati kao najbolja verzija sebe, a to vide i na svojim kolegama. Tretmani botoksom i filerima postali su dostupniji i više se o njima govori, a kroz društvene mreže približili su se mainstreamu”, rekao je plastični kirurg iz New Yorka dr. David Shafer. Dodaje kako mu sve više muških pacijenata sada dolazi na sastanke sa suprugama ili djevojkama, dok je prije nekoliko godina od muških pacijenata nerijetko čuo: „Moja mama/supruga/djevojka natjerala me na ovo.”

Utjecaj pandemije

Uz to, muškarci su postali svjesniji svog izgleda i znakova starenja nakon što su proveli godinu i pol gledajući svoje lice na video konferencijama putem Zooma i sličnih aplikacija. „Kada su se prije mogli toliko promatrati? Ako možemo naći išta dobroga u ovoj pandemiji, onda je to njen utjecaj na plastičnu kirurgiju općenito. Ljudi provode više vremena kod kuće gledajući se po cijele dane na Zoomu. I muškarci i žene primjećuju više bora i traže nove tretmane. Uz to, rad od kuće omogućio im je veću fleksibilnost u dogovaranju sastanaka i postupaka”, rekao je dr. Shafer.

Dobar muški izgled uvijek se povezivao s dobrim zdravljem, wellnessom i sportom, primjerice, atletikom, treninzima snage, body buildingom. Te aktivnosti ne odražavaju samo nečiju vještinu, nego se na određenom stupnju tiču i slike tijela. „Botoks i ostali kozmetički i estetski postupci pružaju još jedan put za postizanje najboljeg sebe. Uz sve više muškaraca koji idu na botoks, ali i o tome otvorenije govore, trend može samo rasti”, rekla je dr. Jaclyn Tomsic, oralna i maksilofacijalna kirurginja iz Ohija, zadovoljna što takve tretmane prati sve manje stigme, i za žene i za muškarce.

Više jedinica

Muškarci žele pokazati svoje najbolje lice na društvenim mrežama i aplikacijama za upoznavanje, a i konkurencija u poslovnom svijetu potiče ih na to da žele izgledati mlađe od svoje kronološke dobi. „Ipak, ne bi počeli razgovor za večerom priznanjem da su otišli na botoks niti bi o tome govorili na izlasku s dečkima. Društvo voli stvarati sliku u kojoj ne želimo da nas se doživljava kao tašte ili kao one koji nastoje izgledati lijepo, ali svi žele izgledati dobro”, kaže dr. Shafer.

Načela primjene botoksa jednaka su za žene i muškarce, no s obzirom na to da muškarci imaju čvršće i snažnije mišiće često je kod njih potrebno više jedinica botoksa nego kod žena. No, i s tim većim dozama ne dolaze niti blizu praga toksičnosti, kaže dr. Tomsic. Tretman cijelog lica traje oko pola sata i pacijent se može tako reći odmah vratiti uobičajenim aktivnostima, jer tretman u najvećem broju slučajeva ne izaziva značajnije oticanje niti modrice.

Linker
10. svibanj 2024 22:48