ANTON VIERIETIN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
GLOW DOSSIER

Što prije, a što poslije? Sve što morate znati o estetskim operacijama

Koliko god bile različite kirurške metode i mjesta na licu ili tijelu na kojima se izvodi zahvat, svima je zajedničko da nakon temeljite pripreme mora uslijediti temeljiti oporavak: evo što sve utječe na krajnji ishod...

Koliko god bile različite kirurške metode i mjesta na licu ili tijelu na kojima se izvodi zahvat, svima je zajedničko da nakon temeljite pripreme mora uslijediti temeljiti oporavak: evo što sve utječe na krajnji ishod...

Korekcije nosa (rinoplastika) i očnih kapaka (blefaroplastika), zatezanje kože lica i vrata (face lifting), podizanje gornje usne (lip lift) te preoblikovanje grudi pomoću implantata i rješavanje masnih naslaga liposukcijom - najtraženiji su estetski kirurški zahvati. Sve je popularnije i pomlađivanje lica vlastitim masnim stanicama, koje se najprije uzimaju s “kritičnih zona” poput trbuha ili bedara te se prenose u određena područja lica (obraze ili ispod očiju) kako bi mu se vratili volumen i jedrina. Svi ti zahvati jesu različiti po kirurškim metodama, ali svima je zajedničko to što nakon temeljite pripreme mora uslijediti - temeljiti oporavak. Koliko god operacija bila vrhunski izvedena, još nije posve gotovo - jer naknadno mnogo toga može utjecati na krajnji ishod.

"Konačni rezultat u pravilu ovisi o tri faktora: stručnosti kirurga, specifičnostima svakog organizma, primjerice debljini kože i drugih tkiva ili kvaliteti cirkulacije, ali i o ponašanju pacijenta - kako prije tako i nakon operacije. Ako se ta tri faktora poklope, uspjeh i zadovoljstvo operacijom ne bi trebali izostati", kaže estetski kirurg prim. dr. Siniša Glumičić, vlasnik zagrebačke poliklinike Glumičić Medical Group koji iza sebe ima više od 25 godina iskustva i više od 10.000 operacija.

→ Osvojite makeover lica kod primarijusa Glumičića

image
Gloria Produkcija

Nakon estetskih kirurških zahvata po potrebi se propisuju preparati za umirenje kože i lijekovi protiv bolova. Važno je mirovati (obično prvih nekoliko dana) te izbjegavati veće fizičke napore i stres barem sljedećih desetak dana, a katkad i dulje, što među ostalim ovisi o metodi i opsegu zahvata.

Svaki zahvat ima i svojevrsne protokole, pa treba ozbiljno shvatiti liječničke preporuke za postoperativno razdoblje. Primjerice, najmanje četiri tjedna nakon blefaroplastike ili face liftinga nije poželjno izlaganje suncu. A poslije korekcije nosa ne smiju se nositi naočale četiri do pet tjedana. Novougrađeni implantati u grudima moraju se “stabilizirati” otprilike četiri do šest tjedana pomoću postoperativnog kompresijskog grudnjaka. A nakon pomlađivanja lica vlastitim masnim stanicama, koje se uzimaju iz već spomenutih “kritičnih zona” poput trbuha ili bedara, na tom području treba do šest tjedana nositi steznik kako se ne bi nakupljala suvišna tekućina. I poslije uobičajene liposukcije kojom se uklanjaju tjelesne masne naslage potreban je steznik ili posebna kompresijska odjeća otprilike dva do četiri tjedna.

Prim. dr. Glumičić ističe da u postoperativnom razdoblju izvrsno pomažu profesionalni tretmani limfne drenaže jer pospješuju cirkulaciju i uklanjanje otpadnih tvari iz organizma, pa otekline (koje su inače normalna posljedica estetskih operacija) brže nestaju i ožiljci lakše zacjeljuju. I tretmani uređajima za svjetlosnu terapiju medicinski dokazane učinkovitosti, poput Bioptrona, mogu pospješiti zacjeljivanje.

No, najvažnija podloga za dobar oporavak je - zdravo življenje. Nakon operacije (a po mogućnosti i inače) treba se kloniti cigareta jer pušenje ozbiljno narušava regenerativne procese u tijelu. Oporavku uvelike pridonosi prehrana raznovrsnim prirodnim namirnicama, obilan unos tekućine (najbolji izbor je voda), redovita tjelesna aktivnost te relaksacija i spavanje - jer se cijeli organizam, pa tako i koža, najintenzivnije obnavlja noću.

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
21. lipanj 2024 15:22