Ne preskačite

Jutarnji koraci u njezi koje treba slijediti ako želite spriječiti preuranjeno starenje kože

Za odličan početak dana odlična njega: koža ujutro ima najveću sposobnost upijanja korisnih sastojaka i to treba znati iskoristiti!

Proces starenja tijekom kojeg se koža opušta neizbježan je i normalan, no ne moramo odmah pred njim ustuknuti, a pogotovo mu ne trebamo pomagati. Postoje načini pomoću kojih možemo produljiti mladenački izgled i do određene mjere zadržati čvrstoću kože i bez estetskih operacija. Dobro osmišljena kvalitetna anti-aging njega jedan je od njih, ali samo ako je nanosimo marljivo i dosljedno i ako se štitimo od djelovanja UV zraka. Ako smo nemarni i preskačemo korake njege, možemo pojačati i ubrzati opuštanje kože i postići upravo suprotno od onoga što želimo.

Nema do dobre prevencije

Najvažnije je za učinkovitu anti-aging njegu svakodnevno, iz jutra u jutro, slijediti nekoliko osnovnih koraka. Svaki od proizvoda koje nanosimo ima pritom svoju ulogu, no puni se rezultati postižu tek njihovim zajedničkim djelovanjem. To znači da preskakanje zaštite od sunca ili bilo kojeg drugog temeljnog koraka daje lošije rezultate i može značiti da su ostali napori koje ulažete uzaludni.

Prevencija je doista najbolji lijek za održavanje zdrave i blistave kože, kažu dermatolozi, a ona osnovna uključuje tri koraka - temeljito čišćenje, hidrataciju i zaštitu od sunca. Važno je i nastojati smanjiti upalu na koži, s obzirom na to da upala vodi do oštećenja te se može manifestirati kroz beživotan ten, opuštanje i osjetljivost kože.

image

Želite li gladak i blistav ten trebate dosljedno provoditi osnovne korake njege lica

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Najjači beauty sleep: Noć je pravo vrijeme za savršen anti-aging kože

O ovome se ne pregovara

Jutarnja njega treba u obzir uzeti i cirkadijani ritam kože (tj. promjene u njenom biološkom funkcioniranju unutar 24-satnog ciklusa). Koža ujutro, naime, završava fazu odmora i oporavka koja se odvija preko noći te je u jutarnjim satima njena sposobnost upijanja vode i masnoća, odnosno hidrofilnih i lipofilnih sastojaka, na vrhuncu.

Vjerojatno je najveća pogreška od tri osnovna koraka preskočiti nanošenje zaštite od sunca, a većina nas baš u tome griješi. Pretjerano izlaganje sunčevim zrakama, naime, može uzrokovati oštećivanje i razbijanje strukture stanica ionako tanke i nježne kože lica, što snažno pridonosi njenom preuranjenom starenju. Ako bi se o svemu ostalome još i moglo raspravljati, o ovom koraku nema pregovaranja, naglašavaju dermatolozi. Odaberite proizvod sa SPF-om 30 ili višim te sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka.

Zašto je hidratacija toliko važna

Niti zaboravljanje hidriranja nije baš bezazleno želite li svježu i glatku umjesto suhe i grube puti. Možda nismo ni svjesni koliko je svakodnevna hidratacija kože kremom važna; hidratacija podržava optimalno funkcioniranje kože time što pomaže zadržati potrebnu vlagu u koži i održavati kožnu barijeru zdravom i snažnom. Ako je ta barijera narušena, koža nije u stanju primiti dobrobiti od ostalih proizvoda, kao što su serumi, zaštita od sunca, retinol itd.

image

Tko koristi make up treba osobito temeljito čistiti lice

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Mini vodič: Koji su anti-aging sastojci najbolji, kada ih početi koristiti i kako

I šminkanje može stvoriti teškoće

Ne pridržavamo li se osnovnih smjernica u njezi, problem za kožu može stvoriti i šminkanje. Nanosimo li šminku iz dana u dan, a lice čistimo neredovito ili ga ne čistimo kako bismo trebali, može doći do začepljenja pora, alergijskih reakcija, izbijanja prištića, ali i do infekcija kapka ili oka, upozoravaju dermatolozi.

Kako bismo izbjegli takve pojave trebali bismo slijediti nekoliko preporuka. Prvo, trebali bismo odabrati proizvode koji odgovaraju našem tipu kože. Drugo, prije nanošenja šminke trebali bismo nanijeti hidratantnu kremu, kako bismo održali zaštitni sloj te proizvod sa SPF-om. I treće, kako bismo smanjili rizik od bakterijske infekcije, trebamo redovito čistiti četkice i kistove, ne dijeliti šminku s drugima te obavezno očistiti lice svaku noć prije spavanja.

Linker
24. travanj 2024 06:24