Koža na prekovremenom

Najjači beauty sleep: Noć je pravo vrijeme za savršen anti-aging kože

Iskoristite noćne sate kako biste koži pružili najvažnije sastojke za regeneraciju, vrhunsko zdravlje i izgled

Noćni sati, čuli smo puno puta, vrijeme su oporavljanja i obnavljanja cijelog tijela, pa tada i koža popravlja oštećenja do kojih je kroz dan došlo zbog zagađenja, UV zraka, stresa i nečistoća te ponovo gradi svoje stanice. Dakle, kad se mi odmaramo, koža ne miruje; upravo tada ubrzavaju se njezin metabolizam i izmjena stanica. To je i razlog zbog kojeg nakon kvalitetnog noćnog odmora posebno blistamo – koža je radila prekovremeno kako bi isprala djelovanje štetnih faktora.

Stoga je pametno iskoristiti sate u kojima je regeneracija kože na vrhuncu i pružiti joj dobro odabranu noćnu njegu. Svaka njega počinje pravilnom pripremom, a to znači kvalitetnim čišćenjem nakon kojeg slijedi upotreba malog broja proizvoda namijenjenih upravo potrebama vaše kože. Vrijeme je to i za upotrebu sastojaka koje ne nanosite danju, bilo zato što čine kožu osjetljivom na sunce, bilo zbog toga što preko dana preferirate manje proizvoda za njegu na licu.

image

Dvostruko čišćenje olakšava prodiranje aktivnih sastojaka u kožu

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Mini vodič: Koji su anti-aging sastojci najbolji, kada ih početi koristiti i kako

Noćna njega protiv starenja

Borba protiv znakova starenja – bora, tamnih mrlja, opuštene kože – najučinkovitija je noću, kada koža nije opterećena obranom od UV zračenja, onečišćenja, stresa i ostalog. Pored toga, neki od najdjelotvornijih sastojaka za anti-aging, što uključuje neke oblike retinoida i kiseline, trebali bi se nanositi samo navečer i noću, jer mogu pojačati osjetljivost kože na sunčeve zrake.

Osnove odličnog noćnog anti-aginga čine nježno, ali učinkovito čišćenje, redovita blaga eksfolijacija, hidratacija prema tipu i potrebama kože i nanošenje ciljanih aktivnih sastojaka koji ne nadražuju kožu. Nije toliko važno piše li na kutijicama „za noć” ili ne piše, važno je da sastojci odgovaraju vašoj koži i da joj čine dobro.

Nježno čišćenje

Najvažnije je da proizvodi za čišćenje lica ne sadrže alkohol niti sulfate, jer ti sastojci mogu biti agresivni za kožu. Kako biste olakšali prodiranje sastojaka za anti-aging, možete si priuštiti dvostruko čišćenje: prvo uljima ili balzamom kako biste otopili šminku i nečistoće topive u mastima, a potom gelom ili pjenom kako biste uklonili nečistoću topivu u vodi i ostatke prljavštine.

image

Koži treba vremena za navikavanje na retinoide

DEPOSITPHOTOS

Blagi piling

Kako koža stari, tako sve slabije sama uklanja odumrle stanice koje se nakupljaju na površini te pogoršavaju bore i pigmentacije i čine teksturu kože grubljom. Zbog toga je važna redovita eksfolijacija – koliko ćete je često raditi ovisi o stanju i osjetljivosti vaše kože, no obično se predlaže početi s jednim ili dva blaga pilinga tjedno, prije odlaska na spavanje. Upotrebljavajte blage kiseline ili mješavine kiselina te izbjegavajte glikolnu kiselinu koja je suviše agresivna za čestu upotrebu.

Sastojci koji obnavljaju kožu

Zlatni standard u borbi protiv svih znakova starenja na koži su retinoidi (derivati vitamina A), pa ih valja razmotriti kao noćni tretman. Dostupni su kao ulja, kreme, serumi. Koža ih lako apsorbira, a njihovo djelovanje uključuje smanjenje upale, odčepljivanje pora, stimuliranje kolagena i ublažavanje finih linija i bora, reguliranje izmjene stanica na površini kože, izbjeljivanje hiperpigmentacija... Važno je postupno ih uvoditi u redovnu njegu kako bi se koža mogla naviknuti na njih, u suprotnom mogu nadražiti kožu te izazvati crvenilo i suhoću.

Čitajte i: Na njima se znakovi starenja vide najranije, ali s time se ne trebamo pomiriti

Bogata hidratacija

Bogata hidratacija je važna, ali ipak nemojte odjednom natrpati na kožu sve proizvode koji joj mogu pružiti potrebnu vlagu. Odlučite se ili za snažnu noćnu kremu koja umiruje kožu i jača njenu barijeru (oba su svojstva važna za obračunavanje sa svakim kožnim problemom) ili za moćni hidratantni serum koji sadrže sastojke koji najvjerojatnije neće iritirati kožu, kao što su peptidi.

Linker
19. travanj 2024 20:20