OLGA YASTREMSKA, NEW AFRICA, AFR/DEPOSITPHOTOS
Oprez

Može li omiljeni ritual ljepote pokvariti djelovanje botoksa?

Najbolje je suzdržati se neko vrijeme od svakog pritiskanja lica, pa i od onakvog koje inače pruža dobrobiti koži

Najbolje je suzdržati se neko vrijeme od svakog pritiskanja lica, pa i od onakvog koje inače pruža dobrobiti koži

Gua sha, stari kineski ritual ljepote, objeručke su prigrlile mnoge suvremene žene, a i muškarci. Uključuju ga u redovitu njegu, jer se nježnim povlačenjem tog alata po koži potiče limfna drenaža, smanjuje otečenost, ujednačeno nanose proizvodi za njegu... Omiljena stvarčica prilagođena je obliku lica te izrađena od žada, ametista, ružičastog kvarca..., danas i od nehrđajućeg čelika.

No, unatoč brojnim mogućim dobrobitima, ponekad ju je najbolje izbjegavati, primjerice, nakon primanja injekcija neuromodulatora, odnosno botoksa. Pokazalo se, naime, da upotreba gua sha prekratko vrijeme nakon injekcija može utjecati na "smještanje" botoksa, a time i na konačne rezultate tretmana.

Loš botoks

Neurotoksini se u estetske svrhe ubrizgavaju u specifične točke na licu kako bi lokalno djelovali i privremeno zaustavili aktivnost mišića koji utječu na stvaranje bora. Potrebno je neko vrijeme da se potpuno apsorbiraju i tada se ne preporučuje korištenje gua sha.

image

Gua sha se ne koristi na suhoj koži

DEPOSITPHOTOS

Prečvrsto pritiskanje područja u koje je injektiran botoks može, naime, dovesti do migriranja i širenja neuromodulatora u okolna područja, što dovodi do lošijih rezultata – može doći do privremenog gubitka funkcije mišića ili tretirano područje može izgledati natečeno i podbuhlo. Premda će se te posljedice s vremenom povući, najbolje je strpiti se neko vrijeme s upotrebom gua sha.

Točne posljedice neželjenog širenja botoksa ovise o mikrolokaciji na koju se proširio. Ako je to, na primjer, blizina kapka, tada može uzrokovati spuštanje kapka ili obrve, što može potrajati nekoliko mjeseci. Za razliku od filera hijaluronske kiseline, čiji se neželjeni rezultati mogu korigirati pomoću enzima hijaluronidaze, za neurotoksine ne postoji "protuotrov" - potrebno je čekati da metabolizam učini svoje i poništi učinak "lošeg botoksa".

Koliko treba čekati

Iako dermatolozi imaju različita mišljenja o tome koliko bi trebalo čekati s upotrebom gua sha nakon injekcija botoksa, najrazumnijim se čini stav po kojem bi trebalo pričekati oko tjedan dana, kako se ne bi moglo utjecati na eventualno širenje toksina. Osim toga, ako postoji bilo kakva modrica ili oteklina na licu, treba pustiti da potpuno nestanu prije pritiskanja lica. Kod svake upotrebe gua sha prvo na lice nanesite tanak sloj ulja i kožu uvijek pritišćite blago. Presnažan pritisak mogao bi oštetiti kožu, bez obzira na to jeste li primili botoks ili niste.

image

Preporučuje se ne pritiskati lice oko tjedan dana nakon injekcija botoksa

OLGA YASTREMSKA, NEW AFRICA, AFR/DEPOSITPHOTOS

Gua sha nije jedini estetski postupak koji treba izbjegavati poslije injekcija botoksa. Valja se suzdržati od svakog trljanja kože, masaža, laserskih tretmana i napornog vježbanja. Pored toga, najpametnije je izbjegavati alkoholna pića, lijekove koji razrjeđuju krv, ekstremne vrućine, saunu i izravno sunčevo svjetlo. To su općenite upute kojih se treba pridržavati, one se mogu donekle razlikovati, ovisno o mjestu primjene i primljenoj dozi neurotoksina, no o tome će odlučiti liječnik.

Linker
26. travanj 2024 10:51