Niste zadovoljni svojim grudima?

Sedam savjeta za punije i čvrste grudi, a s nekima možete početi odmah

Postoji više načina – od izbora pravilnog grudnjaka, preko vježbanja, do operacija – pomoću kojih grudima možemo oduzeti dobar broj godina.

Grudi svih oblika i veličina su lijepe, a još su ljepše kada djeluju mlađe i svježije. Za postizanje takvog izgleda na raspolaganju nam je više različitih metoda, od trikova s odjećom do kirurškog zahvata.

Znate li odabrati pravu veličinu?

Mislite da vam grudi ne izgledaju dovoljno dobro u grudnjaku? Hm. Moguće je da ste među iznenađujuće velikom većinom žena koje jednostavno ne znaju odabrati pravu veličinu grudnjaka. Reklo bi se da su žene stručnjakinje na tom polju i da im se greška ne može dogoditi, no istraživanja pokazuju da čak 80 posto žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka, kaže plastični kirurg dr. Ralph Garramone. „Možda vam ne treba nikakva korekcija, možda čak ni push-up grudnjak. Izmjerite se i prema mjerama odaberite veličinu i kroj koji vam najviše odgovaraju. Grudnjak koji dobro pristaje pruža najviše podrške grudima i pomaže da izgledaju najbolje moguće”, kaže liječnik.

Push-up grudnjaci, umetci i trake

Push-up grudnjaci doista djeluju, no učinak prestaje onog trenutka kada ih skinemo. Dr. Garramone kaže: „Takvi grudnjaci stvaraju iluziju većeg volumena i popunjavaju dekolte, što se može i dodatno naglasiti izborom odjeće. Umetci za grudnjake također stvaraju dojam dodatnog volumena i poboljšavaju izgled dekoltea, a za postizanje jednakog dojma mnoge žene, posebno među celebrityjima, koriste trake za podizanje grudi koje omogućuju nošenje otvorene odjeće.”

image

Dobro odabran grudnjak pruža grudima podršku i omogućuje najbolji mogući izgled

ALIAKSEI SMALENSKI/DEPOSITPHOTOS

Kreme za zatezanje kože tijela

Prema plastičnom kirurgu dr. Ramanu Mahabiru kreme za zatezanje kože na tijelu djeluju, ali „njihov je učinak prolazan”. Dok god pacijenti ne očekuju čuda, nego razumiju da će rezultati trajati samo dok će marljivo nanositi kremu, to je razumna opcija za razmatranje, smatra liječnik. Naravno, rezultati će ovisiti i o stupnju ovješenosti tkiva.

Čitajte i: Kako protječu prvi dani i tjedni nakon operacije povećanja grudi

Vježbe za prsne mišiće

Ako ste voljni vježbati, dr. Garramone predlaže trening opterećenja fokusiran na prsa. To će pomoći u poboljšanju prsnog mišića koji je smješten ispod dojki i dodati volumen, „ne nužno u samim grudima, ali u grudnjaku ćete primijetiti povećanje veličine”, kaže liječnik. Za takav učinak preporučuje vježbe poput sklekova, planka, potisaka za prsa.

Radiofrekvencija

U posljednje se vrijeme za poboljšanje izgleda grudi ponekad koriste i uređaji s radiofrekvencijskom energijom koji potiču zatezanje kože, kaže dr. Mahabir. „Primjenom toplinske energije, koja sigurno prodire u dublje slojeve kože, dolazi do blagog skupljanja tkiva. To može biti djelotvorno kod mlađih i zdravih osoba s dovoljno elastičnom kožom, no rezultati variraju, a i prolazni su”, dodaje liječnik.

Radiofrekvencija proizvodi toplinu koja stimulira rast novog kolagena i elastina te pomaže koži da postane čvršća, gušća te da izgleda pomlađeno. Njome se u blagoj mjeri može djelovati na oblik i veličinu te na podizanje grudi.

image

Za povećanje se najčešće koriste silikonski implantati, a moguć je i prijenos vlastitih masnoća

DEPOSITPHOTOS

Podizanje grudi

Podizanje grudi, odnosno mastopeksija, kirurški je postupak kojim se uklanja višak tkiva te se zateže koža u okolnom području. Vjerojatno najbolje odgovara ženama „s opuštenim grudima koje žele podignuti položaj bradavica, smanjiti veličinu areole i poboljšati oblik dojki”, smatra dr. Garramone. Često se izvodi u kombinaciji s povećanjem grudi, za one koje žele veći volumen, ali i u kombinaciji sa smanjivanjem. O tome plastični kirurg dr. German Newall kaže: „Žene s viškom tkiva dojki mastopeksiju mogu učiniti istodobno s redukcijom grudi kako bi se dobio skladniji i proporcionalniji izgled. Pritom se mogu smanjiti i areole.”

Čitajte i: Povećanje grudi je najizvođeniji estetski kirurški zahvat u svijetu

Povećanje grudi

Povećanje grudi pomoću implantata jedna je od najčešće izvođenih estetskih operacija, a po dr. Garramoneu i „najpouzdaniji način povećanja grudi te poboljšanja njihovog oblika”. Krajnji je cilj takvog zahvata, dodaje dr. Newall, poboljšati pacijentičine prirodne proporcije i stvoriti simetričniji i estetski ugodniji izgled grudi.

Grudi se danas najuobičajenije povećavaju pomoću implantata sa silikonskim gelom, rjeđe onima s fiziološkom otopinom, kažu liječnici. U nekim se slučajevima povećanje može izvesti prijenosom vlastitih masti, što uključuje liposukciju na dijelu tijela s kojeg se uzima masnoća. Moguća je i tzv. hibridna augmentacija, navodi dr. Garramone, koja kombinira implantate i transfer masti. Takva je tehnika najbolja za pacijentice s asimetričnim dojkama.

Linker
05. travanj 2024 07:54