Uzmite stanku

Bez napora i znojenja: Koliko dugo izbjegavati vježbanje poslije estetskih tretmana

U nekim će slučajevima biti potrebno zaboraviti na teretanu i tjelovježbu na tjedan dana, pa i koji dan više.

Važna prednost nekirurških estetskih tretmana svakako je i vrlo kratko vrijeme oporavka, što znači da se možete pojaviti na tretmanu i gotovo odmah potom nastaviti s dnevnim obvezama. Možda vam zbog toga ne bi ni palo na pamet da je nakon takvih estetskih postupaka, pa i kada su učinjeni na licu, ipak potrebno kraće vrijeme pauzirati od vježbanja i sportskih aktivnosti, zbog toga što oštećenja treba pustiti da zacijele, a i tijelu treba vremena da se prilagodi na novu situaciju.

Poslije botoksa stanka najmanje 24 sata

Liječnici savjetuju suzdržavanje od vježbanja najmanje 24 sata nakon primjene botoksa, neurotoksina koji sprečava aktivnost tretiranih mišića. Vježbanjem se, naime, pojačava cirkulacija u cijelom tijelu i više krvi stiže do vašeg srca, mišića i kože (upravo zbog toga lice porumeni nakon trčanja ili kakvog drugog napora). Dugoročno ti učinci dobro djeluju na zdravlje, ali kratkoročno vježbanje može umanjiti ili poremetiti rezultate tretmana botoksom. Razlog leži u tome što pojačana cirkulacija može isprati određenu količinu neurotoksina s mjesta injektiranja i prenijeti je na neki drugi dio na licu.

Ako ste posvećeni vježbač i ne možete baš nijedan dan bez tjelovježbe, onda odradite svoj program vježbi prije tretmana, no ipak nemojte direktno iz teretane otići na botoks. Vježbanje, naime, može privremeno podići krvni tlak, a viši tlak može utjecati na pojačano oticanje na mjestu ubrizgavanja.

image

O vrsti zahvata ovisi koliko biste vremena trebali apstinirati od tjelesne aktivnosti

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Uz ova četiri znaka možete biti sigurni da je vaša liposukcija prošla odlično

Polagani tjedan nakon filera

Općenito je pravilo da biste trebali izbjegavati naporniju tjelovježbu barem 24 sata nakon apliciranja filera, bez obzira na to jeste li popunili usnice ili ste radili tekuću rinoplastiku ili nešto treće. Nadalje, fileri mogu uzrokovati privremene modrice, a to, ovisno o mjestu primjene i reakciji organizma, može vježbanje učiniti neugodnim cijeli tjedan, pa i dulje.

Liječnici savjetuju barem sedmodnevno suzdržavanje od vježbanja i kako bi se smanjio rizik od razvoja infekcije. Iako su igle kojima se unose fileri vrlo, vrlo tanke, ipak ostavljaju u koži i više nego dovoljno prostrane kanaliće za mogući ulazak bakterija. A znojenje sasvim sigurno olakšava takav bakterijski prodor.

Trebalo bi izbjegavati i jogu, sve do potpunog zacjeljenja. Položaji u jogi potiču cirkulaciju krvi u licu, a to može pojačati oticanje i podljeve nakon stavljanja filera.

Poslije kemijskih pilinga bez prolijevanja znoja

Preporučuje se preskočiti napornu tjelovježbu od koje se znojite barem dva do tri dana poslije kemijskog pilinga, a ovisno o tome kako vam koža zacjeljuje, možete početi s laganim vježbama, od kojih se nećete znojiti, nakon što su protekla 24 sata od tretmana.

Snažno znojenje može iritirati kožu, potaknuti pojavu mjehurića, pa i dugotrajnih ožiljaka, zato što se znoj ne može probiti kroz gornji sloj mrtve kože koja se ljušti. Najbolje je pričekati da se prestane ljuštiti prije nego što ponovo počnete vježbati.

image

Pored fizičkog napora, prepreka za brzi povratak vježbanju je i pojačano znojenje

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Otporne na vrijeme: Slavne manekenke govore o tretmanima koji ih pomlađuju

Uklanjanje masnoća

Više je različitih metoda redukcije masnih naslaga - od zagrijavanja do smrzavanja - i svaka od njih djeluje na drugačiji način. Vježbanje se nakon takvih tretmana općenito snažno preporučuje, kako bi se pojačao njihov učinak, no svakako razgovarajte s liječnikom o tome koje se vježbe preporučuju i kada je sigurno početi vježbati, jer to se može razlikovati od osobe do osobe. Kod primjene injekcija za otapanje masti, treba slijediti preporuke kao i za filere i botoks.

Linker
27. ožujak 2024 12:50