Noge

Najbolji načini za učvršćivanje kože na koljenima

Ako ne pomogne ciljana njega, a ni neinvazivni tretmani ne pruže zadovoljavajuće rezultate, rješenju može pridonijeti kirurški zahvat

Kao što koža na licu s godinama gubi kolagen i elastičnost, jednako se događa i na nogama, vjerojatno najuočljivije na koljenima. Koljena moraju podnositi puno stresa s obzirom na to da nose težinu gotovo cijelog tijela i da se moraju stalno savijati, pa se koža na njima konstantno rasteže. „Tome treba dodati i utjecaj starenja, izlaganja sunčevim zrakama i smanjivanja volumena, što sve pridonosi ovješenosti kože oko koljena”, kaže plastični kirurg dr. Ankur Mehta. Opuštenost kože može se pripisati i manjku vode u organizmu, pa je i to razlog zbog kojeg koža treba stalno biti dovoljno hidrirana, kao i zaštićena od sunca.

Novi kolagen

Redovno hidriranje kože igra ulogu do nekog stupnja, smatra dermatologinja iz Miamija dr. Joely Kaufman, no u borbu protiv ovješene kože svakako treba uključiti topičko nanošenje sastojaka, kao što je retinol, koji potiču proizvodnju kolagena i elastina. Ona savjetuje upotrebu hidrirajućih proizvoda za tijelo s takvim sastojcima, jer nanošenje kreme s retinolom, peptidima i ostalim sastojcima koji potiču proizvodnju kolagena na koljena, ali i na druge dijelove kože, pomoći će vašem tijelu da stvori novi kolagen, a time i čvršću i glađu kožu. „Volim na problematičnim područjima izmjenjivati upotrebu losiona za tijelo s retinolom i losiona za piling. Tako pomažem koži ne samo hidriranjem, nego i stimuliranjem kolagena te pilingom rožnatog sloja kože, pa noge ne izgledaju kao da su prekrivene 'ribljim ljuskama'”, kaže liječnica.

Učvršćivanje i podizanje

Ako topički tretmani ne polučuju učinak kakav biste željeli, možda ćete trebati posjetiti liječnika, zbog jačih metoda.„Opuštenu kožu na koljenima teško je tretirati. Upotrebljavam mikroiglice s radiofrekvencijom te aparate s fokusiranim ultrazvukom i radiofrekvencijom. Pomoću njih postižu se određena poboljšanja, ali nažalost magično rješenje za ovješenu kožu ne postoji”, kaže dr. Kaufman.

Primjena ultrazvuka, pri čemu su potrebna tri tretmana (a neki pacijenti mogu vidjeti poboljšanja već nakon prvog), pomaže pri zatezanju kože na ovom području. Plastična kirurginja dr. Tiffany McCormack kaže da, pored toga, često radi liposukciju zone koljena ili eliminiranje masnih stanica smrzavanjem (coolsculpting) za bolju definiciju.

Dvostruki napad

Plastični kirurg iz Chicaga dr. Julius Few kaže da kod težih slučajeva udružuje tretmane radiofrekvencijom s filerima. „Korištenjem obje metode omogućuje se izgradnja kože ispod površine”, kaže. Neki liječnici posežu za mikroiglicama koje koriste radiofrekvencijsku energiju, kombinirajući ih s hiperrazrijeđenim biostimulatornim filerima ili pak s takvim filerima udružuju najsuvremeniju ultrazvučnu tehnologiju koja stimulira kolagen te podiže i zateže tkivo.

Kirurški pristup

Kod ekstremnih slučajeva ovješene i opuštene kože na koljenima i oko njih, koji ne odgovaraju na neinvazivne procedure, rješenje ostaje kirurški pristup. Dr. Mehta navodi kako kirurško zatezanje s podizanjem kože na bedrima može pomoći da se zategne i koža oko koljena, a postoji i mogućnost direktnog izrezivanja prekomjerne kože na koljenima, ali potrebno ga je pozorno razmotriti, jer takav zahvat može ostaviti vidljiv ožiljak na koljenu.

Linker
11. travanj 2024 07:17