Postupak je opcija za žene koje žele blago podići grudi ili riješiti manju asimetriju
 SHUTTERSTOCK
Grudi

Nekirurško podizanje dojki u tri pitanja i odgovora

Tijekom postupka koristi se radiofrekventna energija za izgradnju kolagena i zatezanje kože koje i dovodi do laganog podizanja

Tijekom postupka koristi se radiofrekventna energija za izgradnju kolagena i zatezanje kože koje i dovodi do laganog podizanja

Možda ste čuli za termin nekirurško podizanje dojki i pitali se kojom se to tehnikom zapravo može dovesti grudi u prpošniji položaj. Moguće je, kažu stručnjaci za povećanje grudi, no rezultati ovise o anatomiji pacijentice i o tome je li pogodna kandidatkinja za tretman.

Što je to zapravo?

Prvo, zvati taj zahvat „nekirurškim povećanjem” dijelom je pogrešno, rekao je plastični kirurg Joseph Grzeskiewicz iz Kalifornije. „To je prava procedura koja zahtijeva lokalnu anesteziju i sterilne uvjete. Drugo, mora je izvoditi kirurg i treće, zahtijeva određeni stupanj ulaska u tkivo, odnosno invazivnosti, no to je minimalna invazivnost jer su jedine pristupne točke u tkivo mali ubodi iglom”.

„Tijekom postupka pacijentica je budna, a radiofrekventna energija koristi se za izgradnju kolagena i učvršćivanje kože. Postupak traje malo više od sat vremena, stvara blažu neugodu i nije potrebno vrijeme za oporavak”, rekao je plastični kirurg iz New Yorka Elie Levine.

Tip radiofrekventnih uređaja koji se pritom koriste varira, kaže Kamakshi R. Zeidler, plastična kirurginja iz Kalifornije, a ono što omogućuje lagano podizanje zapravo je zatezanje kože „Više je sistema, neki idu pod kožu kako bi je zategnuli i stoga traže kontrolu kirurga; drugi djeluju kroz kožu kombinirajući mikroiglice s radiofrekventnom energijom kako bi zategnuli kožu na vrlo precizan način kojim upravlja stroj.”

Za koga je?

Prema stručnjacima, najbolje kandidatkinje su žene s blago opuštenom kožom dojki. Ova procedura nije za ovješene, spuštene niti za velike grudi, rekao je dr. Levine.

Ovo nije postupak preoblikovanja, dodaje dr. Zeidler: „Razmišljajte o mikropromjenama. Pacijentice koje trebaju repozicioniranje i preraspodjelu volumena nisu kandidati, no ovaj je postupak opcija za žene koje trebaju blago podizanje ili imaju manju asimetriju koju žele riješiti.”

Neki ga liječnici koriste i za suptilno repozicioniranje bradavice, jer je njime moguće podići bradavicu i zategnuti kožu dojke, poboljšavajući oblik i čvrstoću, rekao je dr. Levine.

Što se ne može?

Ovim postupkom ne mogu se povećati niti smanjiti dojke, kaže dr. Grzeskiewicz. Nekirurško podizanje grudi nije nikakav „magični zahvat” i zainteresirani trebaju znati da su ograničeni rezultati mogući. „Važno je imati realna očekivanja u vezi ishoda i shvatiti da kod minimalno invazivnih zahvata uvijek postoji kompromis, za razliku od agresivnijih kirurških zahvata”, navode liječnici.

Linker
29. travanj 2024 07:31