DEPOSITPHOTOS
Sinergijski učinak

Ovih pet nekirurških tretmana mogu poboljšati ishode estetskih operacija

Najprirodniji izgled može se postići kombiniranjem kirurških i nekirurških postupaka pomlađivanja.

Najprirodniji izgled može se postići kombiniranjem kirurških i nekirurških postupaka pomlađivanja.

Estetska medicina znatno se mijenja i napreduje, pa je posljednjih godina sve teže odvojeno promatrati kirurške i nekirurške procedure, a kako kažu liječnici, nije ni potrebno, budući da, kada se pametno kombiniraju, daju pozitivan sinergijski učinak. To je posebno primjetno kod postupaka namijenjenih anti-agingu, pa mnogi liječnici smatraju kako se takvim kombiniranje može postići najprirodniji izgled. Stručnjaci izdvajaju pet parova koji mogu dati odlične rezultate.

Podizanje lica i PRP

Plazma bogata trombocitima (PRP, engl. platelet-rich plasma) derivira se iz pacijentove krvi te nakon obrade vraća u tijelo, kako bi stimulirala obnovu stanica. Primjena je široka: od anti-aginga kože do liječenja gubitka kose. Po riječima holističke plastične kirurginje dr. Shirley Madhère, PRP se može tijekom face liftinga ubrizgati ispod režnjeva kože koji se podižu i zatežu, čime se može pomoći boljem zacjeljivanju stanica u tom području, a pacijent dobiva i učinak pomlađivanja kože koji se povezuje s injekcijama PRP-a.

Injekcije se mogu dati i kasnije, kako bi se poboljšale kvaliteta i tekstura kože, a time i rezultati operacije. To se može učiniti već šest do osam tjedana nakon zahvata, nakon što prođe prva faza zacjeljivanja.

image

Stimulacija mišića poboljšava rezultate liposukcije trbuha

DEPOSITPHOTOS

Operacija gornjih kapaka i botoks

Rezultati podizanja gornjih kapaka, odnosno gornje blefaroplastike su dugotrajni, ali ne i vječni. Koža će se nakon duljeg vremena početi ponovo opuštati i gubiti zategnutost, pa većina pacijenata ponavlja blefaroplastiku nakon desetak godina. No, redovita primjena injekcija botoksa može pomoći u održavanju čvrstoće i kvalitete kože sprečavanjem pokreta mišića na tom području. Prve promjene teksture pacijenti obično zapažaju oko tri godine poslije blefaroplastike. Injekcijama botoksa to se može odgoditi, odnosno može se produljiti trajanje rezultata zahvata.

Podizanje vrata i otapanje masnih stanica

Kada žele pomladiti vrat, pacijenti se najviše žale na ovješenu kožu i masnoće ispod brade. Kirurškim podizanjem vrata uklanja se višak tkiva te se koža podiže i zateže, no za rješavanje zaostalih tvrdokornih masnoća mogu biti potrebne injekcije koje ih otapaju. Dr. Madhère navodi da se takva injekcija (Kybella) može primijeniti nekoliko tjedana do mjeseci nakon operacije. Često je dovoljan samo jedan postupak, s obzirom na to da je dio masnoća već uklonjen tijekom operacije, kaže liječnica.

image

Redovita primjena injekcija botoksa može pomoći u održavanju čvrstoće i kvalitete kože

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Liposukcija trbuha i stimulacija mišića

Serija tretmana elektromagnetske stimulacije mišića (Emsculpt) poslije liposukcije trbuha može pomoći i u liječenju i u konačnom estetskom ishodu. Pokazalo se kako stimulacija mišića može pomoći u smanjenju oteklina i općenitom ubrzavanju postoperativnog procesa. Toniranje mišića također može nadopuniti rezultate liposukcije, osobito kod mršavih pacijenata, kažu liječnici. S tretmanima se može početi oko četiri tjedna poslije zahvata. Plastični kirurg dr. Jordan Terner preporučuje po dva tretmana tjedno tijekom prva četiri tjedna tretiranja te po jedan tretman tjedno idućih mjesec dana.

Korekcija ginekomastije i fileri

Za muškarce koji se podvrgnu kirurškoj korekciji ginekomastije - uklanjanju prekomjernog tkiva koje stvara dojam ženskih grudi - pomoćna terapija mogu biti dermalni fileri. Ubrizgavanjem filera može se nakon zahvata malo popuniti gornji dio prsnog koša, kako ne bi bio previše ravan ili udubljen, što muškarci ne žele, posebno ne oni koji vježbaju. Fileri će i zategnuti opuštenu kožu što je dodatni plus, osobito za starije muškarce.

Linker
28. travanj 2024 22:17