Oprez!

Ovo ne biste trebali raditi prije ili poslije injekcije botoksa ili filera

Mnogo toga može utjecati na uspješnost tretmana neurotoksinima ili apliciranja dermalnih filera. Uz malo discipline i svaki pacijent može značajno pridonijeti uspjehu

Odlučili ste, dobro se informirali i odabrali pouzdanog liječnika za apliciranje neurotoksina ili dermalnih filera. No, prije nego što se dogovorite za injekciju, obratite pozornost na ono što ne biste smjeli raditi prije tretmana, kako biste od njega dobili najbolje moguće rezultate. Devet je točaka na koje valja pripaziti.

Zatrpali ste se obavezama

Svako ubrizgavanje nosi rizik od pojave modrica i oteklina, stoga je uputno ne organizirati si velike obveze nakon tretmana injekcijom. Najbolje bi bilo raščistiti raspored oko dva tjedna nakon tretmana, jer tada može biti potrebno ugađanje ili mala dorada na tretiranom mjestu, kaže facijalni plastični kirurg iz New Yorka dr. Dilip Madnani.

Uzimate razrjeđivače krvi

Važno je izbjegavati uzimanje sredstava koja razrjeđuju krv (acetilsalicilna kiselina, nesteroidni protuupalni lijekovi, vitamin E, riblje ulje) nekoliko dana prije tretmana. Time će se poboljšati proces ozdravljenja i izbjeći prekomjerna pojava modrica.

No, facijalni plastični kirurg dr. David Hartman kaže kako je oko 50 posto njegovih pacijenata koji trebaju rekonstrukciju nakon raka kože na ozbiljnim razrjeđivačima krvi, a manje od jedan posto njih traži injekcije protiv bora dok su na takvoj terapiji. „Oni znaju da lakše dobivaju modrice i moj savjet nikada ne bi bio da prekidaju terapiju zbog injekcija protiv bora – rizik od prestanka uzimanja razrjeđivača krvi daleko nadmašuje rizik od pojave modrica”, navodi dr. Hartman.

Preskačete razgovor prije tretmana

Ključno je s liječnikom detaljno porazgovarati prije tretmana. „Čak i s pacijentima koji su kod mene bili desetak puta otvaram tretman razgovorom. Neka su pitanja neizbježna, poput: što vas posebno zabrinjava u vezi tretmana, koji su po vama ciljevi tretmana počevši od najvažnijeg; spremate li se na ovaj tretman zbog nekog važnog događaja u bliskoj budućnosti, je li injekcija najbolji izbor za rješavanje vašeg problema... Otvorenost i iskrenost prema liječniku pomoći će postizanju povoljnog ishoda”, kaže liječnik.

Došli ste našminkani

Prije apliciranja neurotoksina ili filera, vaš će liječnik analizirati vaše lice te će vam očistiti kožu alkoholom ili antiseptikom kako bi se izbjegao bilo kakav rizik od infekcije. Zbog toga je na tretman najbolje doći nenašminkanog lica, jer „svježe oprano lice bez šminke početno je platno za vaš tretman”, pjesnički kaže plastični kirurg dr. Jeffrey Wise. Osim što će se time uštedjeti vrijeme, onemogućit će se da pod kožu dospije bilo što osim proizvoda koji se aplicira.

Intenzivno vježbate

Čak i ako ste strastveni vježbač, preskočite trening unutar 24 sata nakon injektiranja botoksa ili punila. Ako ne možete baš nijedan dan bez vježbanja, odradite trening prije tretmana.

Zanemarujete cijenu

Važno je na vrijeme saznati cijenu tretmana, kako kasnije ne bi bilo iznenađenja. Treba imati na umu i da učinak botoksa traje tri do šest mjeseci. Cijene neurotoksina okvirno su od 1500 do 4000 kuna, ovisno o regiji koja se tretira.

Idete stomatologu

Bilo kakav stomatološki postupak, uključujući standardno čišćenje, može značajno povećati rizik od bakterijske infekcije pri tretmanu injekcijom. Dakle, želite li napuniti usnice, isplanirajte barem tjedan dana između posjeta stomatologu i aplikacije filera, savjetuje dr. Wise.

Ignorirate zdravstveno stanje

Ako ste ikada u životu imali reakciju na injekciju, to trebate reći svom liječniku. Dr. Hartman kaže da svakom pacijentu postavlja nekoliko sigurnosnih pitanja, poput: jeste li se ikada osjećali kao da ste previše ili premalo liječeni, je li bilo nelagode tijekom liječenja i je li vas to zabrinjavalo, želite li neki oblik ublažavanja bolova za ugodnije iskustvo itd.

Dermatolog dr. Gilly Munavalli ističe kako obavezno trebate reći liječniku ako ste se nedavno cijepili (na primjer, protiv covida-19 ili gripe) ili to uskoro namjeravate učiniti. „Moguće je da će liječnik tražiti razmak od dva tjedna između cijepljenja i stavljanja filera. Također je važno znati koja vam je vrsta filera stavljena, u slučaju odgođene upalne reakcije to može pomoći u liječenju koje može uključivati i otapanje punila. Liječnik treba voditi preciznu dokumentaciju, a vi trebate dobiti te informacije. Fileri mogu trajati i više od pet godina, pa ako se reakcija dogodi bilo kada u tom razdoblju, te će informacije biti korisne”, kaže dr. Munavalli.

Radili ste piling usnica

Nemojte raditi eksfolijaciju usnica prije tretmana usnica injekcijom. Eksfolijacija može pojačati osjetljivost ne samo na iglu, nego i na kremu za utrnuće i ublažavanje bolova koja se nanosi prije tretmana.

Linker
05. ožujak 2024 20:09