Samo polako

Povećali ste usnice, koliko dugo trebate pričekati s ljubljenjem i oralnim seksom

Poljupci i neke druge aktivnosti mogu povećati rizik od infekcije, upale, pomicanja filera... Zato usnice u prvim danima nakon povećanja zaslužuju nježnost i poštedu

Postupcima povećanja usnica često je cilj kreirati usnice koje pozivaju na poljupce, no nije dobra ideja ljubiti se odmah nakon takvog postupka. Možda vam je neugodno pitati liječnika kad ćete se moći opet ljubiti (ili činiti i nešto malo više), ali ne treba vam biti - to su razumna pitanja.


Fileri u usnicama

Nekoliko je razloga zbog kojih bi nakon injektiranja filera u usnice trebalo pričekati s ljubljenjem, a prvi je rizik od infekcije. Igla oštećuje tkivo, pa treba ostaviti vremena da rupice koje je napravila zacijele. Stoga je poželjno prvih 12 do 24 sata nakon postupka izbjegavati sve što može izazvati infekciju i upalu, a to uključuje i ljubljenje.

Drugi je razlog taj što fileru treba dati vremena da se u potpunosti integrira s tkivom usnica, kako pritisak tijekom ljubljenja ne bi izazvao njegovo pomicanje (migriranje). Iz istog razloga treba jesti u malim zalogajima i općenito izbjegavati svaku grubost.

image

Da bi tretman doista uspio, treba slijediti preporuke liječnika.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Sve tehnike popunjavanja usnica: Traže se prirodne i ženstvene usnice, veliki volumen je out

"Pomakne li se filer, mogu nastati neravnine na usnicama ili jedna strana može izgledati punije. Filer se može pomaknuti i iznad gornje usnice, iznad Kupidovog luka. U takvom slučaju možda će trebati otopiti punilo", kaže plastični kirurg dr. Michael Schwartz. Zbog toga dermatologinja dr. Jessie Cheung savjetuje i dulje suzdržavanje od poljubaca nakon injektiranja filera - tri dana bi bila dovoljna, a nakon toga počnite s nježnijim tehnikama ljubljenja. Oralni seks stvara još veći pritisak na usnice, pa liječnici predlažu pričekati tri do sedam dana s davanjem oralnog seksa kako bi se smanjila vjerojatnost migriranja filera.

Hoće li partner kod ljubljenja osjetiti promjenu? "Određeno oticanje, neujednačenost i kvržice mogu ostati do dva tjedna nakon postupka, što partner može, a i ne mora osjetiti. Rezultat ovisi i o vrsti punila. Rjeđi fileri ne dodaju puno volumena i zapravo ih ne možete osjetiti pod kožom. Oni nešto gušći daju određenu zategnutost, ali osjećaj je mekan, dok ćete kod onih još gušćih, koji daju jači volumen i strukturu, moći reći da je u vašim usnicama filer", kaže plastični kirurg dr. David Shafer.


Lip flip

Lip flip (okretanje usnice), tehnika oblikovanja usnica koja koristi neurotoksin, ima vrlo kratko vrijeme poštede, pa bi se, prema riječima dr. Cheung, mogli ljubiti već nakon pola sata; istraživanja, naime, sugeriraju da se neurotoksini vežu za receptore živaca unutar nekoliko minuta. Kod okretanja usnice botoks se injektira vrlo blizu površine i u maloj količini, pa je vjerojatnost za pojavu nekog rizika, poput atrofije mišića, minimalna, kaže dr. Schwartz. I u ovom slučaju iglica stvara rupice na koži, no one su puno manje od onih koje su potrebne za apliciranje punila, pa se koža vrlo brzo obnavlja i rupice se zatvaraju, dodaje liječnik.

image

Suzdržite se francuskog poljupca nekoliko dana kako biste bili sigurni od infekcije.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Sedam koraka kojima možete produljiti trajanje botoksa i filera


Tretman nitima

I ovdje postoji rizik od infekcije, no najveća briga je mogućnost pomicanja niti, koja je ipak manja od mogućnosti pomicanja filera. Dr. Cheung savjetuje: "Želite li da se niti pravilno slegnu i da vas ne iritiraju, trebate biti obzirni prema svojim usnicama. To bi značilo da je nježno ljubljenje trećeg dana u redu, ali s pružanjem oralnog seksa trebalo bi pričekati četiri dana, jer će vam usnice vjerojatno do tada biti natečene i bolne".


Lip blush

Lip blush, odnosno polutrajni make-up ili kozmetičko tetoviranje usnica, također zahtijeva određenu poštedu, a koliko će trajati ovisi o tome je li pigment apliciran površinski ili dublje, što znači i više oticanja. U svakom slučaju, koža će biti nježna i osjetljiva, pa dr. Cheung savjetuje izbjegavanje i ljubljenja i oralnog seksa tijekom četiri dana.


Implantati

Silikonski implantati za povećanje usnica umeću se kroz male rezove u kutovima usta. Oticanje i podljevi nakon takvog zahvata su uobičajeni, povišen je rizik za infekcije, alergijske reakcije, pomicanje implantata, asimetriju usnica, a uklanjanje implantata iznimno je teško. Svaki bi liječnik trebao upozoriti pacijenta na rizike i ponašanje tijekom oporavka, a dr. Cheung općenito savjetuje pričekati s ljubljenjem četiri, a s davanjem oralnog seksa sedam dana, kako bi se smanjila vjerojatnost pomicanja implantata.

Od svih spomenutih metoda, implantati su najuočljiviji oku, a i najlakše ih je osjetiti usnicama, kaže dr. Schwartz. Stvaraju najveću traumu i strano su tijelo te se, za razliku od filera hijaluronske kiseline, nikad neće integrirati s tkivom.

image

Za ljepotu će malo trebati otrpjeti i vaš seksualni život.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Thread lifting: Razgradive niti podižu kožu i stimuliraju kolagen, koliko su u tome uspješne?


Na što još valja pripaziti

Čak i ako nikad niste imali herpes na usnici, trauma usnice, koju stvara svaka od opisanih procedura, može biti okidač za izbijanje herpesa. Stoga, "ako nakon postupka osjećate trnce u usnicama ili su vam usnice izrazito bolne i osjetljive, obavijestite odmah o tome liječnika, jer lakše je liječiti herpes u ranoj fazi", kaže dr. Cheung.

Nadalje, nemojte ići stomatologu dva tjedna prije i dva tjedna poslije bilo kakvog postupka povećanja i oblikovanja usnica, čak ni na čišćenje. Stomatološki postupci mogu pokrenuti bakterije u ustima, povećavajući tako rizik od infekcije.

Linker
05. travanj 2024 04:19