Njega

Što trebate znati i raditi nakon tretmana oblikovanja tijela

Postoperativna njega važna je za uspjeh cijelog postupka, jednako kao i kvalitetno izveden tretman

Nekirurški tretmani oblikovanja (skulpturiranja) tijela razvili su se u kratkom vremenu u ozbiljan biznis koji donosi zaradu, ali i vidljive učinke. Ti su tretmani dobro moguće rješenje za osobe koje ne žele ići pod nož ili se žele riješiti izoliranih tvrdokornih džepova masnoće, a pritom je, kao i kod svakog postupka, ključno izabrati certificiranog liječnika s iskustvom na tom polju rada koji će vam detaljno objasniti kako teku postupak i oporavak.

Utjecaj na ishod

I poštovanje preporuka tijekom postoperativnog perioda presudno je za postizanje najboljih mogućih rezultata tretmana. Nepoštivanje tih smjernica može dovesti do lošijeg ishoda, pa i do komplikacija. Jedan je od rijetkih, ali mogućih, nepravilnost kontura.

„Neinvazivni tretmani, poput tretmana smrzavanjem masnih stanica (kriolipoliza) ili tretmana radiofrekvencijom, nemaju preciznost kakvu imaju liposukcija ili operativni zahvat kod kojih se izravno manipulira masnoćom, odnosno izravno se vidi što se radi. Poznata komplikacija kriolipolize je paradoksalna adipozna hiperplazija (PAH) do koje dolazi kada se tretirano područje uveća zbog neželjenog rasta masnog tkiva. Ako do toga dođe, PAH se korigira liposukcijom ili kirurški”, kaže dermatologinja dr. Linda Honet i dodaje: „Ipak, nuspojave su uobičajeno blage, a vrijeme oporavka kratko, pa mnogi zbog toga prednost daju neinvazivnim tretmanima oblikovanja tijela”.

Pet kategorija tretmana

Tretmani oblikovanja, odnosno skulpturiranja tijela, mogu se podijeliti na pet kategorija: zamrzivači masti; tretmani koji koriste toplinu, nekad i s radiofrekvencijom; tretmani elektromagnetskom energijom (i radiofrekvencijom); injekcije za otapanje masti te operacija, točnije liposukcija. Nijedna skupina nije namijenjena skidanju suvišnih kilograma, nego finom oblikovanju problematičnih područja, kao što su trbuh, bedra, nadlaktice ili stražnjica, kako bi se ti dijelovi podigli, učvrstili ili smanjili. Kakvu njegu nakon zahvata pacijentima savjetuju stručnjaci, sve u svrhu ispravnog zacjeljivanja i postizanja najboljih mogućih rezultata?

Masaža

Njega nakon zahvata često uključuje masiranje tretiranog područja kako bi se ubrzalo uklanjanje otpadnih tvari i potaknulo zacjeljivanje, a liječnik koji je izveo tretman preporučit će losion ili kremu za masažu. Neki tretmani, poput kriolipolize, zahtijevaju trenutnu masažu i masažu u određenom periodu nakon tretmana kako bi se potaknulo zdravo zacjeljivanje i omogućilo dobivanje optimalnih rezultata. Dr. Honet o tome kaže: „Studije pokazuju da masaža poboljšava uništavanje masnog tkiva 40 do 60 posto više u usporedbi s rezultatima kod kojih nije bilo masiranja”.

Puno vode i lagana prehrana

Pijenje obilnih količina vode pridonijet će dobrim rezultatima, posebno kod tretmana toplinom i radiofrekvencijom. „Što su masne stanice i potkožno tkivo bolje hidratizirani, to će bolje energija prodirati u njih i masnoće će biti temeljitije uništene”, kaže dr. Honet. Poželjno je držati se zdrave i uravnotežene prehrane sa što manje soli i šećera. Prekomjerna sol u prehrani može pojačati oticanje, a šećer, kao jednostavni ugljikohidrat, pridonosi upali u koži i cijelom tijelu.

Udobna odjeća

Prvih dana, pa i tjedana, poslije tretmana nosite udobnu odjeću koja vas nigdje ne steže i ne urezuje vam se u kožu. Oticanje i pojačana osjetljivost kože tipična su pojava nakon tretmana, pa je poželjno svako iritiranje eliminirati ili makar svesti na minimum.

Kompresivni odjevni predmeti

Nakon nekih postupaka oblikovanja tijela nužno je nositi kompresivnu odjeću, a osobito to vrijedi kod liposukcije, kaže plastična kirurginja dr. Aviva Preminger. No, treba paziti na kvalitetu takvih odjevnih predmeta. „Trebaju biti podstavljeni lipo pjenom, koja pridonosi ujednačenoj blagoj kompresiji, ne smiju biti preuski i ne smiju se nabirati, jer nabiranje može uzrokovati dugotrajne probleme s konturom”, rekla je liječnica.

Suplementi za manje oticanja

Preporučuje se nekoliko dana ili tjedana prije i poslije tretmana ili zahvata prestati uzimati sve suplemente i lijekove koji mogu pridonijeti krvarenju, nastanku modrica i oticanju. Za točne preporuke savjetujte se sa svojim liječnikom. Dr. Preminger nakon zahvata preporučuje uzimanje biljnih suplemenata, kao što su arnika ili bromelain, koji pomažu smanjivanju postoperativne pojave modrica i oticanja.

Linker
12. studeni 2022 11:10