Koža tijela

Strija bi se svi rado riješili, ali to nije nimalo lako

Ove se nelijepe pruge, srećom, ne pojavljuju na licu, na šakama i stopalima, ali mogu se pojaviti na gotovo svim ostalim mjestima na tijelu, a najvjerojatnije ondje gdje se nakuplja masnoća

Rasteže li se koža brže nego što je navikla u kratkom vremenu – primjerice, u trudnoći ili zbog naglog rasta kod djece – elastična vlakna u koži mogu popucati. Na mjestima tih oštećenja na koži nastaju dugačke pruge, zapravo tanki ožiljci koje nazivamo strijama. Mogu biti ružičaste, crvenkaste, pa i ljubičaste, a s vremenom mogu i izblijedjeti.

Strije se, srećom, ne pojavljuju na licu, kao ni na šakama i stopalima, ali se mogu pojaviti na gotovo svim ostalim mjestima na tijelu, a najvjerojatnije ondje gdje se nakuplja masnoća. To su trbuh, bokovi i bedra, grudi i stražnjica. Dosta su česte i na donjem dijelu leđa te na stražnjoj strani nadlaktica.

Neće nestati

Genetika ima ulogu u pojavljivanju strija, pa ako ih je vaša majka dobila tijekom trudnoće, veća je vjerojatnost da ćete ih i vi dobiti. Strije zaobilaze malo koga – procjenjuje se da ih ima od 50 do čak 90 posto žena, ali imaju ih i muškarci. Uobičajeno se javljaju u tinejdžerskoj dobi; kod djevojaka na grudima, bokovima, bedrima i stražnjici, a kod mladića na donjem dijelu leđa i na bokovima. Razlog je nagli rast.

Srećom, strije ne bole niti su opasne po zdravlje, ali su, kao i ostali ožiljci, trajne. Neće nestati, no s vremenom obično poblijede, pa postaju bjelkaste ili srebrnaste i svjetlije od okolne kože.

Uzroci nastanka strija

● Na prvom je mjestu dobivanje na težini. Strije mogu nastati u mladosti kada se tijelo naglo mijenja. Nadalje, ako se debljate, što više kilograma dobijete u kratko vrijeme, to ćete vjerojatnije dobiti i strije. I brzo nabijanje mišića, kao što se događa kod bodybuildera, može biti uzrokom strija.

● Žene često dobiju strije u trudnoći. Najvjerojatnije će početi nastajati od šestog mjeseca trudnoće, jer kako raste beba, tako se i tijelo majke proširuje. No, to ne mora biti jedini razlog – i hormonske promjene u trudnoći mogu utjecati na kožu i povećati sklonost prema „pucanju” vlakana.

● Određeni lijekovi mogu izazvati nakupljanje kilograma, oticanje i napuhnutost te druge promjene koje mogu pogoditi kožu i tako dovesti do pojave strija. To su, primjerice, hormonski kontraceptivi i kortikosteroidi (protuupalni lijekovi).

● I svako zdravstveno stanje koje vodi do debljanja, naglog rasta ili kožnih tegoba može prouzročiti pojavu strija. Tu se ubrajaju problemi s nadbubrežnim žlijezdama, primjerice, Cushingov sindrom ili neka rijetka stanja, poput Marfanovog sindroma.

Mogu li se spriječiti?

Genetika utječe na pojavu strija, ali ako su ih imali vaši roditelji, to ne znači da ih i vi morate imati. Jedan od najboljih načina prevencije jest održavati težinu stabilnom. Pijenje većih količina vode može pomoći ublažiti štetu koja nastaje kad se koža rasteže, a izglede za pojavljivanje strija može umanjiti konzumacija namirnica koje se i inače smatraju dobrima za zdravlje kože. To su namirnice bogate cinkom, poput orašastih plodova i ribe te one s puno vitamina A, C i D, poput citrusa, mlijeka i batata.

Kod dermatologa

Želite li iskušati neki tretman protiv strija najbolje je obratiti se dermatologu koji će vas uputiti u dostupne tretmane koji odgovaraju tipu i stanju vaše kože. Naravno, recite liječniku koje sve zdravstvene probleme imate i koje lijekove uzimate, uključujući bezreceptne, vitamine i druge suplemente.

● Pomoći bi mogli proizvodi s retinolom, jer ovaj sastojak, koji nastaje od vitamina A, može utjecati na smanjenje intenziteta strija. Liječnik može propisati primjenu oblika retinola koji pomaže poticanje bržeg obnavljanja kože, kao i brže pojave nove kože. No, tu je i kvaka: kako bi bilo koristi od njegova korištenja, retinol treba početi primjenjivati ubrzo nakon što su se strije pojavile te ga nadalje koristiti redovito.

● Laserska terapija ili terapija svjetlom može pomoći u smanjivanju uočljivosti strija, stav je Američkog društva dermatološke kirurgije (American Society for Dermatologic Surgery), s obzirom na to da svjetlost može pokrenuti promjene u koži koje pomažu stapanju strija s okolnom kožom. Prema istraživanjima, takvi su tretmani najučinkovitiji kod kože srednje tamne boje. Za postizanje rezultata može biti potrebno i dvadeset tretmana.

● Na jednostavan, ali i prolazan način, izgled kože možete pokušati ujednačiti pomoću proizvoda za samotamnjenje. Losioni i sprejevi mogu potamniti strije i tako ih učiniti manje vidljivima, posebno one bjelkaste.

Linker
20. travanj 2024 01:27