Kako bi se spriječio gubitak zubi, uz redovno su pranje potrebni i redoviti kontrolni pregledi kod stomatologa
 SHUTTERSTOCK
Dentalna medicina

Zdrav i prirodan osmijeh danas je dostižan

Znanost i tehnologija napredovali su do te mjere da je u nekoliko dana moguće uljepšati zube, time i cijelo lice, te podignuti samopouzdanje

Znanost i tehnologija napredovali su do te mjere da je u nekoliko dana moguće uljepšati zube, time i cijelo lice, te podignuti samopouzdanje

Osmijeh je prvo što primijetimo na nečijem licu, a do posebnog izražaja dolazi upravo onaj koji krase lijepi zubi. Lijep osmijeh danas više nije nedostižan kao nekada. Znanost i tehnologija napredovali su do te mjere da je u samo nekoliko dana moguće promijeniti osmijeh i uljepšati lice, a njegov vlasnik će time uvelike dobiti na samopouzdanju.

Liječnik dentalne medicine Marko Rajić naglašava kako upravo liječnici dentalne medicine imaju veliku ulogu u poboljšanju estetike lica jer je njihovo radno područje donja i srednja trećina lica. Primarna funkcija stomatologa je prevencija gubitka zuba, ali ako do toga ipak dođe to uvelike utječe na fizionomiju lica, što rezultira pojavom bora i gubitkom tonusa mišića koji okružuju usta.

Ne treba čekati s ugradnjom implantata

Ako dođe do gubitka zuba, iznimno je važno ugraditi zubni implantat u prvoj godini od gubitka zuba jer upravo u tom razdoblju dolazi do resorpcije i kontrakcije alveolarnog grebena za otprilike 25 posto, a proces se nešto sporije nastavlja i u idućim godinama. Osobito je važno u prvoj godini opteretiti kost implantatom i tako spriječiti daljnji gubitak koštanog volumena.

Dentalni implantat predstavlja osnovu za zamjenski korijen zuba koji se ugrađuje u čeljust. Implantati su napravljeni od titana - savršeno biokompatibilnog materijala koji ima sposobnost oseointegracije, ne izaziva alergijske ni upalne reakcije tkiva, a u stanju je izdržati veliki žvačni pritisak kojem je izložen. Novi zub nad implantatom u potpunosti nadoknađuje izgubljeni zub bez brušenja susjednih intaktnih zubi te omogućava normalnu žvačnu funkciju. Za razliku od mobilnih proteza, zubi ostaju nepomični te olakšavaju govor i uklanjaju strah od pomicanja ili ispadanja proteze.

Kako bi se prevenirao gubitak zubi, osim redovnog pranja zubi kod kuće potrebni su i redoviti preventivni kontrolni pregledi kod stomatologa koji će profesionalno održavati higijenu zubne šupljine, a to podrazumijeva uklanjanje tvrdih i mekih naslaga.

Krunica ili ljuskica

Za očuvanje zdravlja zubi potrebna je stalna njega, a dr. Rajić ističe da treba zaboraviti na brza rješenja. Nakon prvog pregleda stomatolog odlučuje i daje preporuku pacijentu o tipu protetskog nadomjeska, a ako se pacijent složi, počinje proces izrade.

Na krunicu se odlučujemo ako su oštećenja zuba strukturalno i vizualno prevelika da bi se sanirala kompozitnim zubnim ispunima. Ovisno o vrsti i obujmu oštećenja, odabire se materijal kojim će se nadomjestiti prirodni zub. Materijali koji se koriste za nadomjestak zuba u fronti su uglavnom bezmetalne keramičke krunice, a po želji pacijenta mogu se koristiti i cirkon keramičke i metal keramičke krunice.

Za razliku od krunica, ljuskice se koriste prilikom minimalnih korekcija položaja i oblika zuba. Važno je napomenuti da nije preporučljivo raditi ljuskice na zubima koji su već reparirani ispunom, odnosno plombom. Sam proces sastoji se od brušenja, odnosno preparacije zuba koja se radi u lokalnoj anesteziji, nakon čega se uzima otisak ili se digitalno skenira preparacija zuba s okolnim tkivima, a zatim dentalni laboratorij počinje izradu nadomjeska u točno određenom materijalu. Dr. Rajić ističe da su za oba slučaja u idealnim situacijama potrebna dva do tri radna dana do potpunog završetka procesa, a tijekom tog vremena potrebno je s pacijentom napraviti nekoliko tehničkih i estetskih proba kako bi pacijent bio u potpunosti zadovoljan. Treba imati na umu da je trajnost krunica najčešće od sedam do deset, a ljuskica do pet godina.

Izbjeljivanje zubi

Osobama koje imaju promijenjenu boju zubi uslijed navika poput konzumiranja kave i obojenih pića u velikim količinama ili pušenja, preporučuje se da dođu na izbjeljivanje zubi u kontroliranim uvjetima u kojima ne dolazi do oštećenja zubnog tkiva, kao što je često slučaj kod kućnih tipova izbjeljivanja. Profesionalno izbjeljivanje zubi je postupak uklanjanja nečistoća iz kristalne strukture zubnog tkiva, tj. cakline.

Preporuka pacijentima koji su nezadovoljni svojim osmijehom je da prvo probaju s izbjeljivanjem zubi, kako bi se vizualno unaprijedio njihov osmijeh, pa da onda eventualno razmisle o ugradnji ljuskica ili krunica. Dr. Rajić je naglasio da za održavanje kvalitetne zubne higijene na dnevnoj razini nije potrebno donositi ishitrene odluke o unapređenju estetike zuba te da nije preporučljivo povoditi se raznim sveprisutnim reklamama koje obećavaju pacijentima rješenje svih njihovih problema unutar 24 sata te je dodao kako ne smijemo zaboraviti da je najljepši osmijeh upravo onaj koji je zdrav i prirodan.

Linker
04. svibanj 2024 05:59